Ağız sağlığıyla ilgili efsaneler

Güncelleme Tarihi:

Ağız sağlığıyla ilgili efsaneler
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2008 00:00

Diş ve ağız sağlığıyla ilgili oradan burdan duyduğumuz, kimi komik kimi "yok artık" dedirten sayısız efsane var. Bazen diş hekimlerinin önerilerinin bile önüne geçebilen bu efsaneler, diş ve ağız sağlığı üzerinde telafisi mümkün olmayan kötü etkilere yol açabiliyor. Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dr. Ahmet Mihmanlı, bu efsaneleri paylaştı.

SERT DİŞ FIRÇASI DAHA İYİ TEMİZLER: Yanlış. İyi fırçalamak fırçanın sertliğiyle değil, fırçalama tekniğiyle ilgili. Çok sert fırçalar dişleri aşındırabilir. Çok yumuşak fırçalarsa dişleri temizlemeyebilir.

SERT FIRÇALAMAK DİŞLERİ DAHA İYİ TEMİZLER: Yanlış. Dişleri sert fırçalamak, dişleri temizlemek yerine, ’fırça çürüğü’ denilen aşınmalara neden olur. Dişlerin mine tabakası aşındığı için, alttaki sarı tabaka ortaya çıkar ve dişler daha sarı gözükür. Ayrıca sert fırçalamak, dişlerde hassasiyete ve diş eti çekilmesine neden olur.

DİŞ MACUNUNU FAZLA KULLANMAK DİŞLERİ ÇİZER: Yanlış. Dişlerin mine tabakasının çizilmesi macunun fazla kullanılmasıyla ilgili değil, kullanılan macunun granüllerinin büyük olmasıyla ilgili. O yüzden granülleri büyük olan macunların uzun süreli kullanımından kaçınılmalı. Fırçanın üzerine konulan macun miktarı ise ’mercimek tanesi’ büyüklüğünde olmalı.

KARBONAT VE TUZLA FIRÇALAMAK DİŞLERİ BEYAZLATIR: Yanlış. Bu maddeler iri granüllü olduğu için dişin mine tabakalarını çizer ve aşındırır. Bunun sonucunda dişin parlaklığı gider, yediğimiz ve içtiğimiz besinlerle dişler daha kısa zamanda renkleşmeye başlar.

SARI DİŞLER DAHA SAĞLAMDIR: Yanlış. Dişin rengi dişin sağlamlığını belirlemez.

DİŞLER, MACUN VE FIRÇA ISLATILARAK FIRÇALANMALI: Yanlış. Diş fırçası, fırçalamaya başlamadan önce ıslatılmamalıdır. Çünkü; fırça kılları ıslatılınca, sertliğini kaybeder. Macunun köpürmesi için de yeterli sıvı ağızda mevcut.

MACUN KULLANMAYA BAŞLADIKTAN SONRA DİŞLERİM ÇÜRÜDÜ: Yanlış.Macun dişleri fırçalarken sabun görevi görür. İçeriğinde dişlerde biriken mikroorganizmaları yok etmek için etken maddeler vardır. Yani çürümeye neden olmaz.

ÇÜRÜKLER GENETİKTİR, NE YAPARSAN YAP DİŞİN ÇÜRÜR: Yanlış. Bireyler arasında çürüğe yatkınlık farklı olabilir. Fakat kötü beslenme alışkanlığının düzeltilmesi, ağız hijyenine önem verilmesi ve düzenli diş hekimi kontrolleri durumunda çürüğe yatkınlığın bir önemi kalmaz.

DİŞLER KAHVALTIDAN ÖNCE FIRÇALANIR: Yanlış. Dişler günde en az iki kez, kahvaltıdan sonra ve yatmadan önce fırçalanmalı. Diş fırçalama işlemi bitince dilin üst kısmı da yumuşakça fırçalanmalı.

ESTETİK DİŞ DOĞUŞTAN OLUR, ÇARPIK DİŞTEN KURTULUŞ YOK: Yanlış. Diş düzeltme (ortodonti), dişler ağızda mevcut olduğu sürece her yaşta uygulanabilir. Ortodontik tedavi sayesinde her yaşta güzel gözüken dişlere sahip olunabilir.

DİŞ TELİ SADECE ÇOCUKLARDA KULLANILIR: Yanlış. Ortodonti (tel tedavisi) alanındaki son gelişmeler sayesinde erişkin hastalar için de uygulanabilir.

HER BÜNYE İMPLANTI KABUL ETMEZ: Yanlış. İmplant eksik olan dişlerin yerine çene kemiğine yerleştirilen yapay diş kökleri olarak tanımlanabilir. Sadece yara iyileşmesini etkileyen bir sistemik hastalık, kontrol altında olmayan kalp ve şeker hastalığı varsa yapılmaz.

HAREKETLİ PROTEZLER ÇAMAŞIR SUYUNA KONURSA BEYAZLAR: Yanlış. Hareketli protezleri çamaşır suyuna koymak zararlı. Protezin kırılganlığını artırır ve ömrünü azaltır. Protezler için özel temizleme tabletleri kullanabilirsiniz.

ÇEKTİRDİĞİM 20 YAŞ DİŞİNİN YERİNE DİŞ YAPTIRMALIYIM: Yanlış. Çekilen 20 yaş dişlerinin yerine protez diş yaptırmaya gerek yok.

DİŞ RÖNTGENİ ÇEKTİRİRSEM ÇOK FAZLA IŞIN ALIRIM: Yanlış. Diş röntgenleriyle alınan radyasyon çok azdır. Hatta doğada alınan radyasyondan daha azdır.

BEYAZLATMA (BLEACHİNG) DİŞLERİ DAHA DA SARARTIR: Yanlış. Beyazlatma normal diş rengini açmak için yapılır. Beyazlatmanın ilk yapıldığı dönemlerde kahve, çay ve sigara gibi dişleri renklendirecek etkenlerden uzak durmak gerekir. Beyazlatmayı yapacak hekimin tavsiyelerine uyulursa, beyazlatmanın hiçbir yan etkisi yok.

DİŞ TAŞLARI TEMİZLENDİKTEN SONRA DAHA ÇOK DİŞ TAŞI OLUŞUR: Yanlış. Düzenli ve doğru fırçalama diş taşı oluşumunu engeller. Altı ayda bir diş hekimi kontrolü yapılırken iyi fırçalanmayan alanlarda oluşan diş taşları temizlenebilir. Bunun da herhangi bir zararı yok.

DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİ DİŞİN MİNESİNE ZARAR VERİR: Yanlış. Diş taşı temizliği doğru uygulandığı takdirde minenin zedelenmesine neden olmaz. Çünkü diş taşı temizliği işleminde diş dokusundan değil, diş yüzeyine ait olmayan oluşumlar (plak, diş taşı) uzaklaştırılır.

DİŞ FIRÇALARKEN DİŞETLERİNİN KANAMASI İYİDİR: Yanlış. Diş fırçalarken görülen kanamalar, diş eti iltihabının belirtilerinden biri. Zaman geçirmeden bir diş hekimine başvurmak gerekir. Hastalar kanama olan bölgeyi daha iyi fırçalamalı.

SÜT DİŞLERİ NASIL OLSA DÖKÜLECEK DOLGU GEREKSİZDİR: Yanlış. Süt dişinin erken çekimi alttan gelen daimi dişlerde çapraşıklığa ve çene kemiği gelişiminde bozulmalara neden olur.

ERKEK DİŞ HEKİMLERİ DAHA İYİ DİŞ ÇEKER: Yanlış. Diş çekimi belli prosedürler doğrultusunda uygulanan bir işlemdir, uygulanan kuvvetle alakalı değil.

ÇEKİM İÇİN KULLANILAN LOKAL ANESTEZİKLER MORFİNDİR BAĞIMLILILIK YAPAR: Yanlış. Diş hekimliğinde kullanılan lokal anestezik maddeler morfin içerikli değil, alışkanlık yapmaz. Morfin, tıp alanında sınırlı vakalarda kullanılan bir ilaç.

DİŞ ÇEKİMİ AVRUPA MALI MORFİNLE YAPILIRSA AĞRIMAZ: Yanlış. Günümüzdeki lokal anestezik maddeler belli standartlarda üretilmiştir. Avrupa malı olmasına gerek yok.

DİŞ AĞRIYINCA DİŞİN ÜZERİNE ASPİRİN, RAKI, KOLONYA, TÜTÜN VE TUZ KOYMAK AĞRIYI KESER: Yanlış. Alkol ve alkol içerikli maddelerin diş ve dişeti bölgesine uygulanması sonucu diş etlerinde ’alkol-aspirin yanığı’ denilen komplikasyonlara neden olur. Dişlerin üzerine uygulanan diğer maddelerin (tütün, tuz vb.) de ağrı kesici özellikleri yoktur. Ağrı, ancak mevcut sorun giderildiğinde ortadan kalkar.

ÇÜRÜK DİŞ ÇEKİLDİKTEN SONRA PİS KAN AKITILMALIDIR, ÇEKİLEN DİŞİN YERİNİ KANATMAK İYİDİR: Yanlış. Diş çekiminden sonra, çekim boşluğuna hastanın yaptığı müdahaleler sonucu bölgenin sürekli kanatılması ya da pıhtının uzaklaştırılması, diş çekimi yapılan yerin iltihaplanmasına neden olur. Oluşan pıhtı korunmalıdır.

EN KOLAY ÇÖZÜM ÇÜRÜK DİŞİ ÇEKTİRİP KURTULMAK: Yanlış. Çürük diş için mümkün olan her türlü tedavi uygulanmalı. Çünkü ne fonksiyon ne de estetik yönünden hiçbir protez kendi dişinizden daha iyi olamaz.

AĞIZ KOKUSU HERKESTE OLUR VE GEÇMEZ: Yanlış. Ağız kokusu diş çürüğü, dişeti hastalığı, sindirim sistemiyle ilgili rahatsızlıklar, sinüzit ya da üst solunum yolu enfeksiyonları kaynaklı olabilir. Bu hastalıkların tedavisi sonucunda ağız kokusu önlenebilir.

HER HAMİLELİK BİR DİŞ GÖTÜRÜR: Yanlış. Ağız bakımının tam olarak sağlanamaması, tedavi edilemeyen çürüklerin varlığı ve dişeti hastalıklarının ilerlemesi durumunda diş kayıpları görülür.

HAMİLELİKTE DİŞETLERİ KANAR ÇÜNKÜ DİŞTEN KALSİYUM ÇEKİLİYOR: Yanlış. Hamilelikteki diş eti kanaması, dişten kalsiyum çekilmesi nedeniyle olmaz. Kanamanın nedeni, ağız bakımının yeterli sağlanmaması durumunda, hamilelikteki hormonal değişiklikler sonucu diş eti iltihabının oluşması ya da mevcut dişeti iltihabının şiddetlenmesidir.

HAMİLELİKTE DİŞ TEDAVİSİ BEBEĞE ZARAR VERİR: Yanlış. Acil olan diş tedavileri, hamileliğin her döneminde yapılabilir.

Diş ipini hatalı kullanıp dişlerinizi hırpalamayın!

Uzmanlar dişlerin aralarını temizlemek, diş fırçalarının ulaşamadığı yüzeylere ulaşmak için mutlaka diş ipi kullanılmasını öneriyor. Diş aralarını temizlemek dişeti hastalıklarını, nefes kokusunu ve diş çürümelerini önlemede etkili. Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Mehmet Coşkun, "Diş ipi kullanımı, diş fırçalamak kadar önemli" diyor. Doğru diş ipi kullanımını şöyle anlatıyor:

Yaklaşık 50 cm uzunluğunda diş ipini alarak her iki elinizin orta parmaklarına, aralarında 5 cm boşluk kalacak şekilde fazla sıkı olmayacak şekilde dolayın.

Baş ve işaret parmaklarınızla diş ipini gerginleştirerek, yavaşça dişlerinizin arasına geçirin. Bu arada diş ipini koparmamaya ve diş etlerini zedelememeye dikkat edin.

Diş ipini ’C’ şeklinde eğerek dişlerinizi kavrayacak şekilde diş aralarında aşağıya ve yukarıya doğru yavaşça gezdirin. Dişeti çizgisinin altını da temizleyin.

Her bir dişe geçtiğinizde parmağınıza doladığınız diş ipinden yeni bir bölüm kullanın.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!