Ağız sağlığına önem verenlere başucu kitabı

Güncelleme Tarihi:

Ağız sağlığına önem verenlere başucu kitabı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2005 00:00

Diş hekimi Dilşad Doğan Özdoğan, ‘Dişleriniz Konuşuyor’ adlı kitabında ağız bakımı ve diş sağlıyla ilgili merak edilenlere ve sık sorulan sorulara cevap arıyor. Özdoğan, ‘Artık komşularınızın değil, diş hekimlerinin önerilerini dikkate almanın zamanı geldi’ diyor.

10 yıldır diş hekimliği yapan Dilşad Doğan Özdoğan, hastaların muayeneye çok yanlış ve kesin fikirlerle geldiğini gözledi. Bu bilgiler yanlış olmalarına rağmen o kadar yaygındı ki, doğrusunu anlatmak ve doğru tedaviye ikna etmekte zaman zaman zorlandı. Sadece kendisinin değil, meslektaşlarının da benzer sorunlar yaşamasından yola çıkan Özdoğan, herkesin rahatlıkla okuyabileceği, diş ve ağız sağlığına önem verenlere yönelik bir başucu kitabı yazmaya karar verdi.

Kitabının yazımını bir yılda tamamlayan Özdoğan, ‘Hastalara uzun uzun doğruları anlattığımda çok şaşırdıklarını ve hemen gereken tedaviyi yaptırdıklarını gördüm’ diyor. Hastalara aynı bilgileri yinelemek yerine önce bir broşür bastıran Özdoğan, daha sonra kitap yazmaya başladı. ‘Ağız ve diş sağlığı konusunda rehber nitelikli tek kitap bile yoktu. Genel sağlık bilgisi kitapları ise diş fırçalama önerisinden öteye gitmeyen bilgilerle sınırlıydı’ diyen Özdoğan, 236 sayfalık bir kitap hazırladı. Kitapta dişle ilgili herkesin bilmesi gerekenlerin yanı sıra, radyasyon tedavisi görenlerin diş sağlığı, sistemik hastalıkların yarattığı sorunlar gibi nadir rastlanan ve doktorlardan bilgi almakta zorlanılan konulara da yer veriliyor.

Korsan dişçilere dikkat!

Muayene eden kişiyle, duvara astığı diplomadaki fotoğrafı karşılaştırın.

Hekimin çalışma ruhsatı olmalı.

Muayenehanesi çok temiz olmalı.

Eldivensiz parmağını ağzınıza sokan, sigarası ağzındayken sizi muayene eden kişi büyük ihtimalle korsan dişçidir. Dişinizi, sağlığınızı, paranızı gasp etmeden kaçın!

Dişle ilgili yanlış bildiklerimiz

Süt dişine dolgu yapılmaz.

Her bebek anneden bir diş götürür.

Bebekler kalsiyum ihtiyacını annenin dişinden alır.

Süt dişine anestezi yapılmaz, yapılırsa bir daha diş çıkmaz.

Tüm dişleri çektirip damak diş yaptırmak en sağlıklısıdır.

Diş taşları temizlenirse dişler sallanır.

Hamileyken kesinlikle diş tedavisi yapılmaz.

Gece ağrıyan dişe aspirin, kolonya, rakı bastırılır.

Dişetleri ağrıyorsa dişetleri fırçalanmaz.

Porselen diş kırılır, plastik daha sağlıklıdır.

Vitamin dişetlerini besler.

Kanal tedavisi sadece pahalı bir dolgudur.

Ağrıyan diş mutlaka çekilmelidir.

Ağrıyan dişe rakı basmayın

Dişlerinizi günde iki kez, en az üç dakika fırçalayın. Dişlerin ara yüzeyini diş ipi veya özel dental kürdanla temizleyin. Günde bir kez dilinizi fırça ya da dil temizleyicisi ile sıyırın. Şeker kullanmayın, şekerli gıdaları yerken oyalanmayın ve kısa sürede bitirin. Gece ağrıyan, apse yapan dişlerinizi antibiyotikle geçiştirmeyin. Ağrıya karşı rakı, aspirin, kolonya basmayın. Süt dişlerini ihmal etmeyin ve gerekiyorsa dolgu yaptırın. Çocuklarınızın her gıdasına pekmez, bal, şeker doldurmaktan vazgeçin. Protezlerinizi çamaşır suyuyla yıkamayın. Tükürüğünüzün kıymetini bilin ve kurumasına izin vermeyin. Dişlerinizi diş parlatma tozlarıyla fırçalamayın.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!