Adrese teslim yuva hizmeti

Güncelleme Tarihi:

Adrese teslim yuva hizmeti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2008 00:00

Uzun yıllar yuva işletmeciliği yapan Sema Sever Kızılkaya, bundan iki ay evvel yuvasını satıp, evlere yuva servisi vermeye başladı. Kanada’da geliştirilen ve Doğru Oyun adı verilen programda, eğitim evde veriliyor. Komşu çocuklarından oluşan 3-5 kişilik gruplar oluşturuluyor. Günlük eğitimin adresi haftada bir değişiyor, sırayla her çocuğun evinde toplanılıyor. Tıpkı kadınların altın günü sistemi gibi.

Büyüyen şehirler, artan trafik, annelerin çalışması, küçük çocukların eğitimi için yeni yöntemleri gündeme getiriyor. Sema Sever Kızılkaya, 15 yıl işlettiği Doğa Çocuk Kulubü’nü, aynı ismi taşıyan Doğa Koleji’ne sattıktan sonra, Kanada’da gördüğü bir eğitim modelini Türkiye’de uygulamaya başladı. Evde Eğitim ya da Doğru Oyun adı verilen programda, çocuk gelişim uzmanı çocuğun odasına geliyor.

Doğru Oyun programı için en az 3 en fazla 5 kişilik gruplar oluşturulması gerekiyor. Bunlar arkadaş veya komşu çocukları olabilir. Çünkü çocuklar eğitimdeyken, anneler de salonda sohbet ediyorlar. En az iki saat süren eğitim, daha çok birlikte oynanan oyunları içeriyor. Grup, hafta içi her gün toplanıyor. Her hafta bir çocuğun evinde toplanılıyor. Her ay çocuğun gelişimi ile ilgili olarak aileye bilgi veriliyor.

DERSE KATILMAK ZORUNLU DEĞİL

Eğitimin verildiği evlerden biri olan Acarkent’teyiz. Anne Oya Güven, ikizleri Aslı ve Gaye ile komşularının çocukları Alp, çocuk odasında. Duygu Öğretmen, elindeki kartların yardımıyla hayvanları tanıtıyor. 18 aylık ikizler ve 16 aylık Alp, hep bir ağızdan öğretmenin gösterdiği kartlardaki hayvanların isimlerini söylüyor. Daha sonra hayvanların seslerini taklit etmeleri istendiğinde, oda adeta inliyor. En çok birlikte resim yapmaktan zevk alıyorlar. Tabii yaptıkları resimleri boyarken renkleri de öğreniyorlar. Bu guruba katılmamakta ısrar eden diğer komşu çocuğu Altan ise, odaya gelmemeye kararlı. Diğer üç çocuğun arasına girmektense evin diğer bölümlernide dolaşmayı tercih ediyor.

Duygu öğretmen işini bitirdikten sonra çocukların odasından ayrılıyor, haftaya aynı grupla bu kez Alp’in evinde buluşmak üzere randevulaştıktan sonra öğrencilerini tek tek öpüyor.

Sema Sever Kızılkaya (41)

Üç yaşına kadar ideal

Bu sisteme geçeli henüz iki ay oldu. Benim de 3 yaşında bir oğlum var. 20 yaşındaki kızımın eğitimi için gittiğim Kanada’da sistemi öğrendim ve eğitimini aldım. Türkiye’ye döner dönmez uygulamaya karar verdim.

Büyükşehirlerde trafik büyük sorun. Çocukların ve annelerin katılacağı yeni açılan okul öncesi kurumlar var. Ama, 0-3 yaş çocuğu hazırlayıp, yoğun trafikte oradan oraya götürmek hem ciddi bir zaman kaybı, hem de çocuklar için çok zor. Oysa, benim modelimde çocuklar evde daha güvende ve mutlu eğitim alıyorlar. Ben de 3 yaş sonrasında çocukların dışardaki okul öncesi eğitim kurumlarına gitmelerinden yanayım. Ancak, 3 yaş öncesi evde eğitim yeterli oluyor. Çalışan anneler, çocuklarını genellikle bakıcılara bırakıyor. Alınan pahalı oyuncaklar, iyi döşenmiş odalar çocuğa hitap etmiyor. Çünkü çocuk oyun oynamasını bilmiyor. Ona öğretecek eğitimli biri gerekli. Benim hazırladığım Doğru Oyun programında resim, drama çalışmaları ile aktif oyunlar müzik eşliğinde yapılıyor.

Şu anda Çekmeköy, Acarkent ve Bağdat Caddesi’nde üç grupta 12 öğrenci eğitim alıyor.

Amacım başta İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir, Bursa gibi şehirlerde bu programı yaygınlaştırmak. Programa hemen başlamıyoruz. Önce evi dolaşıp, güvenlik açısından kontrol ediyoruz. Daha sonra uzman arkadaşlar gerekli oyuncak ve düzeni ailelerden istiyor. Çocuğun eğitimli büyük biri ile oynarken yanında arkadaşları da olması gerekiyor. Çocuk başına 400 YTL alıyoruz.

Oya Gülen (36) / Anne, ticaret yapıyor

Gözetimimiz altında oynuyorlar

Biz bu programa yeni katıldık. Acarkent’teki yazışma grubundan öğrendim. İkizlerimizin bakıcı ablaları var, ama onlar çocuklarla pek oyun oynamıyorlar. Bizim de eşimle ayıracağımız vakit limitli oluyor. Daha profesyonel biriyle oynamayı öğrenmelerini istedik. Yuvaya göndermeyi düşünmedim. Çok ufaklar, evde güvendeler. Kontrollü gözetimimiz altındalar. Komşumuzun oğlu da var. Onu da bu programa aldık. Keyif aldıklarını görüyorum.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!