Acele edin

Güncelleme Tarihi:

Acele edin
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 1998 00:00

Haberin Devamı

Sıcakları beklerken, vücudunuzda az miktarda fazlalık olduğunu düşünüyorsanız, basit kuralları uygulayarak, onlardan kolaylıkla kurtulabilirsiniz. Özellikle beş kilo vermek isteyenler, aşağıdaki rehberin ipuçlarına gözatarak, yazlık giysilere bugünden hazırlanabilirler.

Kendinizi test edin. Örneğin, kahvaltı veya öğle yemeğini yemezsem, daha çabuk zayıflarım diye düşünüyorsanız, bu doğru değil. Öğün atladığınızda, metabolizmanın çalışma hızı da düşüyor, dolayısıyla yakılan kalori miktarı da azalıyor. Eğer bir kalori, bir kaloridir deyip, sıkı hesaplar yapıyorsanız, kendinizi yoruyorsunuz demektir. Örneğin pirzolanın kalorisi, makarnadan düşüktür ama yağı nedeniyle daha çok kilo almanıza neden olur. Dışarıda yemek yerken, zayıflayamayacağınızı düşünüyorsanız yine yanılıyorsunuz. Artık tüm lokantalarda kilo vermenize yardım edecek yiyecekler bulunuyor. Saunaya gitmek sadece su kaybetmenize neden olur, yağlardan kurtulamazsınız. Egzersiz mutlaka yapmalısınız.

Gerçekçi bir hedefiniz olmalı. Vücudunuzun yapısına uygun olarak, ne beklediğinizi tespit etmelisiniz.

Hazırladığınız porsiyonlar çok önemli. Kendinize karşı dürüst olun, örneğin yaptığınız rejimde esmer undan yapılmış bir parça kek öneriliyorsa, dilim her zaman yediklerinizden daha büyük olmamalı.

Yiyecekleri satın aldığınız kaplarda veya paketlerde yemeyin. Farketmeden çok fazla tüketebilirsiniz. Küçük tabak, kase ve bardak kullanın. Salata tabağını, akşam yemeklerinde servis tabağı olarak kullanan insanlar arasında yapılan bir araştırmaya göre, bu insanların yüzde 70'i sadece tabakları değiştirerek, kilo kaybetmişler.

Düzenli yemeğinizi yiyin. İki öğün arasındaki zaman beş saatten fazla olmamalı. Sebze, lifli yiyecekler, meyve her zaman sofranızda bulunsun.

ŞEKERDEN UZAK DURUN

Her yarım fincan şeker, 400 boş kalori anlamına geliyor. Eğer şekerden vazgeçerseniz, dörtte bir oranındaki kalori miktarını hemen azaltabilirsiniz. Alternatiflerini düşünün, acı, tarçın, vanilya gibi seçenekleri kullanın. Ancak elinizdeki tarif nedeniyle, örneğin kek pişirirken, mutlaka ihtiyaç duyuyorsanız, iki tatlı kaşığından fazla kullanmamaya gayret edin. Balı unutun. Şekerden çok daha fazla kaloriye sahip.

Alışverişe gittiğinizde, etiketleri okumayı alışkanlık haline getirin. Satın aldığınız ürünün içeriğini keşfedin. Enerjik ve tok olduğunuz anlarda alışveriş yapın.

Koyu renkli balıklar, beyaz etlilerden daha yüksek kaloriye sahip.

Çok sebze yemeniz gerekiyor. A vitamini yönünden zengin olan sebzeler, havuç, patates, domates, brokoli, kavun, ıspanak. C vitamini yönünden zengin olan sebzeler, greyfurt, kiwi, brokoli, portakal, biber, kabak, çilek, karnabahar.

Kullanacağınızdan fazla sebze almayın. Sebzeleri taze tüketmeye gayret edin. Sebzeleri soymadan pişirin. Pişirene kadar sebzeleri doğramayın, rendelemeyin, parçalamayın.

Yemekten sonra tatlı yemeyin.

Hayır demeyi öğrenin. İkram edilen herşeyi yemeyin.

Tansiyonunuzu takip edin

Eğer hipertansiyondan mustaripseniz ve ilaç almaktan hoşlanmıyorsanız, Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü'nün hazırlamış olduğu programa gözatabilirsiniz. Tansiyonunuzu düzenli olarak takip etmelisiniz. Eğer zaman zaman ilaç almak istiyorsanız, dozunu mutlaka doktorunuza sormalısınız. Çünkü yüksek veya az doz tehlikeli olabilir.

Sigara içmeyin.

Kilo almamaya çalışın eğer fazlanız varsa verin.

Alkolden vazgeçmeniz gerekmiyor ancak sınırlı içmeye çalışın.

Düzenli egzersiz yapın, haftada beş gün 30-45 dakika egzersiz yapmaya gayret edin.

Sodyumu yüksek besinlerden uzak durun. Özellikle konserve edilmiş yiyecekleri tüketmeyin.

Yeterli potasyumu aldığınıza emin misiniz? Gerekiyorsa, potasyum tableti kullanmalısınız.

Beslenme düzeninizin içinde kalsiyum ve mağnezyuma yer verin. Eğer yeterince almadığınızı düşünüyorsanız, mutlaka ilaçlarla takviye etmelisiniz.

Aldığınız ilaçları kıyaslayın. Vücudunuz için en ideal olan ilacı bulmasını, doktorunuzdan isteyin.

Bu konuda daha fazla bilgi isteyenler için İnternet adresi, http://www.amhrt.org

Meme kanseri risk

Eğer çok merak ediyorsanız, meme kanserine yakalanma riskinizi hesaplayabilirsiniz. Amerikan Kanser Birliği'nin hazırladığı bu testin, size uygun olan maddelerinin yanındaki rakamları toplayın ve değerlendirmeyi okuyun.

Yaşınız 35'in altındaysa; 10 puan;

35-39 yaşları arasındaysanız; 20 puan;

40-49 yaşları arasındaysanız; 50 puan;

50 veya daha yaşlıysanız; 90 puan;

Memelerinizle ilgili bir hastalığınız olduysa; 10 puan;

Akciğerlerinizde bir problemle, kistle karşılaşıldıysa; 15 puan;

Daha önce meme kanseri teşhisi koyulduysa; 100 puan;

Geçtiğimiz yıl içinde bir doktor elle meme muayenesi yaptıysa ve mammogram çektirdiyseniz:-25 puan;

Mammogram çektirmediyseniz, doktora da gitmediyseniz; 0 puan;

30 yaşından önce bebek sahibi olduysanız; 10 puan;

30'dan sonra bebek sahibi olduysanız; 15 puan;

Eğer hiç hamile kalmadıysanız; 20 puan;

Her ay kendi kendinizi muayene ediyorsanız:-10 puan;

Düzenli muayene etmiyorsanız; 0 puan.

Değerlendirme: Kendinize verdiğiniz puanları toplayın. 100'ün altındaysa; meme kanserine yakalanma riskiniz düşük. 100-199 puan arasındaysa; meme kanserine yakalanma riskiniz ılımlı düzeyde. Ne çok fazla, ne çok az. 200 ve yukarısındaysa; meme kanserine yüksek oranda yakalanma riskiniz var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!