800’üncü doğum gününde Konya’ya Mevlana treni

Güncelleme Tarihi:

800’üncü doğum gününde Konya’ya Mevlana treni
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2007 00:00

UNESCO’nun ilan ettiği 2007 Mevlána Yılı, özel bir tren gezisine ilham kaynağı oldu. İstanbul’dan başlayıp, Mevlana’nın yaşadığı Karaman ve Konya’ya uzanacak üç günlük gezide, konserler, konferanslar, söyleşiler düzenlenecek. Tarihi mekanlar gezilecek, törenler izlenecek.

Mevlána Celaleddin-i Rumi’nin 800. doğum yılı nedeniyle İstanbul’dan Konya’ya "Mevlána Sevgi Treni" kalkıyor. Tren, 28 Eylül cuma akşamı, Haydarpaşa Garı’ndan 160 kişi ile yola çıkacak. Üç günlük tur boyunca Mevlána’nın yaşadığı Karaman ve Konya’daki mekanlar gezilecek. Yaşamı, düşünceleri, eserleri, şiirleri, Mevlevilik tartışılacak.

Tren yolculuğu sırasında sufi müziği, "Ney, Ritim ve Ut" dinletisi, konferans ve söyleşiler gerçekleştirilecek. Karaman’da Mevlana’nın annesine ait Mader-i Mevlána Tekkesi, İbrahim Bey İmareti ve Türbesi, Karaman Kalesi, Hatuniye Medresesi, Ateşbaz Veli Türbesi gezilecek.

MEVLEVİ RİTÜELLERİNİ YERİNDE TANIYACAKLAR

Daha sonra Konya’ya geçilip Mevlána konulu söyleşilere devam edilecek. Horozlu Han’da Konya Mevlána Sema Grubu, Mevlevi ritüellerini açıklayan bir gösteri yapacak. Dergahtaki semazenlerin yaşantısı, sema eğitimleri, dergahlarda yemek adabı, semazenlerin sema eğitimi öğrenim aşamaları, çivi tahtası eğitimi ve bir semazenin hocası tarafından kıyafetlerinin dualarla giydirilişi, kıyafetlerin simgesel anlamları hakkında bilgi verilecek. Türk Tasavvuf Musikisi Ekibi’nin eşliğinde 730 yıl önceki Mevlevi dergahlarında yapılan orijinal sema ayini sergilenecek.

Gezi grubu ayrıca Mevlana’nın türbesinde yapılacak anma törenine katılacak. Anma toplantısında Mevlána’nın 22. kuşak torunu Esin Çelebi ve Prof. Dr. Baha Tanman birer konuşma yapacak.

Fest Travel tarafından düzenlenen gezi kapsamında Konya’da Şems-i Tebrizi Camii ve Türbesi, İplikçi Camii, Sahip Ata Hanikáhı ve Camii, Alaaddin Camii, İnce Minareli Medrese, Karatay Medresesi gezilecek. Dönüş yolculuğunda da Mevlana konulu sohbetler yapılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!