80’leri marka yaptılar

Güncelleme Tarihi:

80’leri marka yaptılar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2007 00:00

Seksenlerin müziği ve kültürü İstanbul gece hayatında 1998’den beri revaçta. Bu moda dokuz yıldır hala geçmedi, hatta son beş yıldır inanılmaz rağbet gören bir akım haline geldi. Bu temayla yapılan her parti hınca hınç doluyor. Hatta bu işle geçinenler, ciddi para kazananlar var. Üstelik bunların çoğu seksenlerde henüz çocuktu.

Haberin Devamı

Oldies But Goldies serisinin DJ’lerinden olan Murat Beşer, en yaşlıları (45). Uzun yıllar parti ve konser organize eden İlkay Uluköklü, şu anda Studio Live’daki 80’ler parti konseptinin sekizincisini yaptı. Onunla birlikte çalışan Şener Çetin, seksenler partilerini Türkiye’nin pek çok şehrinde düzenlemiş olan Tuncay Korkusuz ve hem organizasyonu hem DJ’liği birlikte götüren Fırat San da 80’ler konseptini iş haline getirenler arasında.

Seksenli yıllar gerek giyim tarzı gerek müzikleriyle İstanbul gece hayatında vazgeçilmez, hatta klasikleşmiş bir parti konsepti oldu. Bunu sürekli bir iş haline getiren parti organizatörleri ve DJ’ler var. Hepsi de o döneme aşıklar ve yaptıkları işten büyük zevk alıyorlar ama bundan para kazandıklarını da saklamıyorlar. Hepsinin de bir hikayesi var.

Örneğin Murat Beşer Mimar Sinan’da resim okuyup bitirdikten sonra resimden vazgeçti. Üniversite sıralarında müzik yazarlığına başlamıştı, sonra plak firmalarında çalıştı. Seksenler partileriyle ilk kez 1996’da Captain Hook adlı bir barda karşılaştı. Oldies But Goldies partilerini başlattığı andan itibaren bunun bir markaya dönüşeceği belli oldu. Sadece Babylon’da bugüne kadar 54 Oldies But Goldies düzenledi, Babylon dışında da yine Pozitif organizasyonuyla pek çok partide çaldı. Bu partilere Alphaville, Soul II Soul, Boney M gibi gruplar konuk olarak bir saatlik performanslarla katıldılar. Oldies But Goldies partilerinin öyle dolduğu geceler oldu ki Garanti Bankası Genel Müdürü bile kapıdan geri dönmek zorunda kaldı. Beşer, partilerinde peçeteyle gelen istekleri koleksiyon haline getirdi. Peçetelerin içinde öpücüklüler bile var.

Studio Live’da seksenler konseptli birçok parti organize eden İlkay Uluköklü ise bu işe 16 yaşında başladı. Lisede öğrenciyken Tekirdağ’ın Şarköy ilçesinde birkaç arkadaşıyla birlikte yaptığı rock ve metal gecelerinde ayakta duracak yer bile kalmıyordu. Birkaç yıl sonra İstanbul Üniversitesi Rock Kulübü’nde çalışmaya başladı. Alan Parsons Project gibi konserlerin organizasyonlarında bulunan İlkay Uluköklü, seksenler partilerini yapmaya başlamasının üzerinden yıllar geçti ama bugün de devam ediyor. Üstelik bazı partilere 600 bilet kestiği bile oldu. 600 bilet, davetlilerle birlikte 850 kişinin mekana girip çıktığını gösteriyor.

MERTER’DE BİR KAHVEDE SEKSENLER PARTİSİ

Şu anda İlkay Uluköklü ile çalışan Şener Çetin de organizasyon hayatına lisede başladı. Merter’de otururken evlerinin yakınındaki bir kıraathaneyi kapatıp seksenler partisi yaptı. Partide elbette içki yoktu. Limonata içilip dansedilen kıraathanede Çetin’in ilkokul öğretmeni bile vardı. Afiş hazırlanmadan yapılan partiye 70 kişi geldi. Mekanın sahibi durumdan hoşnut kalmış olmalı ki devam etmesini istedi.

Tuncay Korkusuz ise, askerliğini bitirir bitirmez parti işine girdi. Babylon, Kemancı ve Balans dışında, Ankara Manhattan’da otuza yakın parti düzenledi. Bu partilerde 250 kişilik mekana 400 kişinin geldiği oldu. Bursa, Eskişehir, Ankara, İzmir ve İstanbul’da aynı konseptte beş ayaklı partiler yaptı. Bunların toplamı 170’i buluyor. Fırat San ise, ünlü organizatör Ahmet San’ın yeğeni. Onbeş yaşından beri DJ’lik yapıyor. İlk seksenler partisini 1999’da düzenledi. Tuncay Korkusuz’la, onun yapacağı bir Depeche Mode partisinden önce internette tanıştılar. O günden beri birlikte çalışıyorlar.

Bugün seksenler partilerini düzenleyenlerin hepsi, o döneme aşıklar. Ancak bunun bir iş haline dönüştüğünün de farkındalar. İçlerinde en büyüğü olan Murat Beşer, durumu şöyle özetliyor: "Eskiden ben dahil herkeste sadece duygu, hassasiyet ve aşk vardı. Fakat özellikle Oldies But Goldies serisi Pozitif Organizasyon tarafından markalaştırıldı, ciddiye alındı ve iyi stratejilerle pazarlandı. Böyle markalaşmış bir işte bu kadar duygu olamaz. Ama bu döneme olan tutkumuz hálá devam ediyor."

BU MODA NİYE BİR TÜRLÜ GEÇMİYOR?

Çocukluk veya gençliklerini o yıllarda yaşayanların günümüzde bu tür partilerin müdavimi olmasında şaşılacak bir şey yok. Ancak tüm DJ ve organizatörler, seksenleri yaşamamış olan genç bir müdavim kitlesinden de söz ediyorlar. Murat Beşer "Önceleri partilere gelenler tek tipti" diyor. "Bunlar marjinal azınlıktı, biz yavaş yavaş bu partileri arttırınca bu keskin köşeli kesim kaçtı. Partiler şu anda üçüncü kuşağı görüyor, bu da seksenlerin uzun süren bir moda olmasından kaynaklanıyor." Peki niçin? Murat Beşer’e göre: "80’lerde çok fazla politik karmaşa olmasına rağmen müzik aynıydı, aynı ruhu taşıyan işler yapıldı." Şener Çetin ise "Çok farklı müzik türleri yoktu, seksenlerin pop akımında insanları cezbeden bir şey vardı. Bence bugün hálá tutulmasının nedeni bu" diyor. Peki 90’lar ne zaman moda olacak? Seksenler kadar tutulacak mı? Murat Beşer, İlkay Uluköklü ve Şener Çetin, 90’lar için asla böyle partiler olmayacağını iddia ediyor. Tuncay Korkusuz ve Fırat San tam tersi görüşte. Korkusuz, "90’lar için de partiler yapacağız; en fazla üç, dört yılı var. Biz ilk 90’lar partimizi yaptık bile; katılım da gayet iyiydi" diyor. İlkay Uluköklü 80’lerle 90’lar arasında ciddi bir fark olduğunu söyleyerek karşı çıkıyor bu görüşe. Ona göre, seksenlerin bir tutarlılığı vardı, 90’larda ise müzik türleri farklılaştı, arttı ve tek bir akımdan söz edilemeyecek hale geldi.

80’LERDEN SEVDİKLERİ VE SEVMEDİKLERİ

İlkay Uluköklü: Iron Maiden’dan Wasted Years favori parçası. Alphaville ve Depeche Mode’un tüm şarkılarını seviyor. 80’lerin figürü Hüdaverdi’ye (3 tekerlekli küçük bisiklet) ve Kara Şimşek dizisine bayılıyor, tayttan nefret ediyor.

Fırat San: Tears For Fears, Depeche Mode ve Michael Jackson sevdikleri arasında. Filmlerden Star Wars ve Geleceğe Dönüş serisine bayılıyor, 80’lere ait tüm filmleri topluyor.

Murat Beşer: Michael Jackson’dan Beat It, Billie Jean, Madonna’dan Holiday’i grup olarak ta YMCA’yı seviyor. O zamanlara ait hala giydiği giysi, klasik spor Adidas tişörtleri. Bu arada Ice Ice Baby şarkısından nefret ediyor.

Şener Çetin: Modern Talking’den Chery Chery Lady, Depeche Mode’dan Strange Love, Sandra’dan In The Heat of the Night’ı seviyor. Seksenlerle kıyafet olarak pek arası yok, sadece siyah giyiyor.

Tuncay Korkusuz: Camouflage, Depeche Mode, Alphaville favori grupları. Dilleri yandan sarkan, dar, deri montu seviyor.

Şener Çetin (32) İlkay Uluköklü ile birlikte Studio Live’da 80’ler partileri yapıyorlar.

İlkay Uluköklü (26) İlk partisini 16 yaşında yaptı. Studio Live’in ilk 80’ler partisini düzenledi.

Tuncay Korkusuz (28) 2001’den sonra 80’ler işine girdi. Bugüne kadar 170 tane düzenledi.

Fırat San (28) Tuncay Korkusuz ile birlikte pekçok seksenler partisi düzenledi.

Murat Beşer (45) Oldies But Goldies’i DJ Mabbas’la birlikte 6 sezon boyunca her ay devam ettirip bugüne kadar getirdi.(Soldan sağa)

Haberin Devamı

SEKSENLER SEZONU AÇILDI 

Studio Live’da ve Balans’taki bu sezon ilk seksenler partileri 8 Eylül’de başladı. İlkay Uluköklü ve Şener Çetin sezon sonuna kadar sekiz parti daha yapacaklar. Studio Live’da her ay bir parti var.

 Tuncay Korkusuz ve Fırat San da sezonu geçen hafta açtı ve aynı serinin 12. partisini yaptı. Balans Brau’da ayda iki parti yapıyorlar. Sezon sonuna yani haziranın ilk haftasına kadar parti sayısı 20’yi bulacak. 

Murat Beşer ve Mabbas ise bu sezon ilk Oldies But Goldies partisini 13 Ekim’de yapacak. 17 Kasım’da ikincisi düzenleniyor. Daha sonra her ay Babylon’da bir Oldies But Goldies partisi var. Sezon içinde turneye de çıkabilirler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!