70'lerde Caz

Güncelleme Tarihi:

70lerde Caz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2009 00:00

Gönül Turgut, 1970’li yıllarda ailesinin karşı çıkmasına rağmen “Sanatçı olacağım” diye inat etti ve başardı. Türkiye’nin ilk caz sanatçılarından biri oldu. Turgut, Beşiktaş eski Başkanı Mehmet Üstünkaya ile evliliğinden olan kızı Aslı ile Hello!’nun sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı

Tutucu bir ortamda tüm zincirleri kırdım

Gönül Hanım, sosyal yaşamda eşinizin yanında yer almak için mi müziği bıraktınız?

G. Turgut: Evlendikten sonra üç plak yaptım, hemen kopmadım. Üstün’ün ilk evliliğinden Kerem vardı. Aslı doğunca evde iki çocuk oldu. Eşim söz vermişti, “Müziği bırak” demeyecekti. Ben kendim karar verince çok memnun oldu tabii.

Köklü bir Osmanlı ailesindensiniz. 1970’lere doğru caz söylemeye başladınız. Aileniz nasıl ikna oldu?            

G. Turgut: Ailem başta karşı çıktı. Ama önce annemi ikna ettim ve gerisi geldi. O zamanlar üniversiteye gitmek de zordu bir kız çocuğu için. Ama sanatçı olmak daha zordu, İstanbul için bile... Bu tutucu ortamda zincirleri kıracak cesareti bulabilmiş olmam beni hem gururlandırıyor hem de hâlâ şaşırtıyor.

Neden caz?                        

G. Turgut: O yıllarda ya Türk sanat müziği ya türkü ya da caz dinlenirdi. Benim dinlediğim tür caz olduğu için tercihim de caz oldu. Tüm caz şarkılarını dinler, ezberlemeye çalışırdım. Sevinç Tevs, Rüçhan Çamay, Ayten Alpman bizden bir önceki kuşak sanatçılar. Ben müzik hayatıma Altan İrtel, Kadri Ünalan, Doruk Onatkut Orkestrası ile başladım. Ayferi, Tülay German bizim jenerasyonun sanatçıları. Daha sonra pop akımı başladı.

Kızınız Aslı’yla müzik konusundaki fikirleriniz ortak mıdır?

G. Turgut: Aslı da benim gibi caz sever, o daha çok enstrümental caz dinliyor. Gato Barbieri hayranıdır. Ama tekno müzik de dinler. Ben dinleyemiyorum mesela.

Aslı Hanım, peki sizin gözünüzden annenizi sorsak...

Aslı Üstünkaya: Annem, tarih ve sanat konusunda çok bilgilidir. Güçlü sesi ve yeteneğiyle ayrıcalıkları olan, yaşadığımız toplumda sıradan olmayan insanlardan.

Birlikte neler paylaşırsınız?

A. Üstünkaya: En büyük ortak noktamız antika olan ilgimiz...

Haberin Devamı

Bir çok kişi özlemini dile getirdi

 Odeon sizin şarkılarınızı topladı, “Odeon Yılları” adında CD yaptı.

G. Turgut: Naim Dilmener, Hakan Eren ve Dani Grunberg’in ısrarları neticesinde bu CD’yi yaptım. Aslı önce “Birkaç bin tane, yakınlarımız için bastıralım yalnızca” dedi ama gelirini Kardelenler’e bağışladığım için çok memnun oldu. Kızımın jenerasyonu da şarkılarımı tanımış oldu.

 “Odeon Yılları” ilk CD’niz değil...

G. Turgut: Odeon yıllarından önce “Bak Bir Varmış Bir Yokmuş 1” isimli karma CD’ye de “Üzüntüyü Bırak” adlı şarkımı verdim. Bu ilk denemeydi benim için yıllar sonra ve geri dönüşümleri çok güzel oldu. Tahminimden daha fazla kişi devamını sordu, özlemini dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!