60 bin kişi ölüm tehlikesi yaşıyor

Güncelleme Tarihi:

60 bin kişi ölüm tehlikesi yaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2011 11:57

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Üstündağ, Türkiye’de yaklaşık 60 bin kişinin böbrek yetersizliği nedeniyle ölüm tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

2010 yılında yaşamını yitirenlerden yapılan böbrek nakli sayısının 400’ü geçmediğini belirten Doç. Dr. Üstündağ, "Böbrek nakilleri hızlandırılabilirse hastalarımızın yaşam konforu artacak, böbrekler de toprak altına çürüyeceklerine yaşam kaynağı olacaklar" dedi.

Türkiye’deki böbrekleri hiç çalışmayan hasta sayısının her yıl yüzde 10 artış gösterdiğini belirten Doç. Dr. Sedat Üstündağ, bu hastaların diyaliz tedavisi olmazsa yaşama şanslarının olmadığını söyledi. Diyaliz tedavisinin yanında bir takım ilaçların da hastalara verilmesi gerektiğini dile getiren Doç. Dr. Üstündağ, "Böbreğin görevi sadece suyu ve zehirleri atmak değildir. Birtakım çok önemli hormonları da salgılıyor. Diyaliz tedavisi uygulandığı zaman bu görevlerin tamamı yerine getirilmiyor. Çok pahalı ve yan etkileri de olabilen ilaçların da kullanılması gerekiyor. Dolayısıyla böbrek yetersizliği son döneme gelmiş kişiler için kesin tedavi böbrek naklidir" dedi.

Böbrek bekleyen, her gün bir böbrek bulunabilir mi umuduyla yatıp kalkan hastalar olduğunu söyleyen Doç. Dr. Üstündağ, "Ama maalesef ülkemizde böbrek vericiliği çok az. Bayramda bile 170’e yakın vatandaşımızı trafik kazalarında kaybettik ama böbrek vericiliği olmadığını gördük. Geçen yıl vefat eden vatandaşlardan yapılmış böbrek nakli sayısı 400’ü bulmuyor. 200 kişiden bile böbrek bağışlanmamış durumda. Son dönem böbrek yetersizliğine ulaşan, böbrekleri hiç çalışmayan hastaların sayısı her yıl yüzde 10 artıyor. Bu rakam seneye 66 bin kişiye ulaşacak. Pek çok ülkeden farklı olarak bizde böbrek naklini hem devlet hem dini otoriteler de teşvik ediyor."

Üniversiteler tarafından yapılan bir araştırmaya göre, bir hemodiyaliz hastasının devlete bir yıllık maliyetinin 33 bin lira, bir başka diyaliz şekli olan periton diyalizinin maliyetinin de 25 bin lira civarında olduğunu belirten Doç. Dr. Sedat Üstündağ, "Eğer böbrek nakilleri hızlandırılabilirse hastalarımızın yaşam konforları oldukça artacaktır. Çünkü böbrekler toprak altına çürüyeceklerine insanlara yaşam kaynağı olacaklar. Bundan büyük bir hizmet, bundan büyük bir ibadet olamaz" diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!