5 milyon dolara sponsorlu düğün

Güncelleme Tarihi:

5 milyon dolara sponsorlu düğün
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2004 01:39

Dünyanın en zengin insanlarından olan Brunei Sultanı, oğlunu 5 milyon dolarlık muhteşem bir düğünle evlendirdi.
  • Düğün fotoğrafları
  • 30 yaşındaki veliaht Al-Muhtadee 17 yaşındaki Sarah Pengiran Salleh ile evlendi

    Asya kraliyet aileleri Brunei Veliaht Prensi Al-Muhtadee Billah Bolkiah  ile lise öğrencisi Sarah Pengiran Salleh’in düğününde buluştu. Her yerin altınla bezendiği düğün 5 milyon dolara (yaklaşık 7.5 trilyon lira) mal oldu. Düğünün bir kısmına şirketler sponsorluk etti.

    BRUNEİ Veliaht Prensi 30 yaşındaki Al-Muhtadee Billah Bolkiah, dün lise öğrencisi 17 yaşındaki Sarah Pengiran Salleh ile peri masalı gibi bir törenle evlendi. Aylardır hazırlıkları süren, hemen her şeyin altınla bezendiği göz kamaştırıcı tören ‘Asya’da yılın düğünü’ydü.

    Veliaht Prens Bolkiah Oxford mezunu. Eşiyle ortak arkadaşları sayesinde tanıştı. Annesi İsviçreli olan basketbol meraklısı gelin Sarah’ın babası Brunei’nin önde gelenlerinden. Geleneksel törene Arap kraliyet ailelerinin temsilcileri, Endonezya, Malezya, Singapur, Filipinler gibi Asya ülkelerinin hükümet ya da devlet başkanları katıldı. İngiltere Kraliçesi 2’nci Elizabeth’i Gloucester Dükü temsil etti. Japon Veliaht Prensi Naruhito yalnızdı, depresyonda olan eşi Prenses Masako bu düğünde de yoktu.

    2 bin davetliyi bir araya getiren düğün altın kubbeli, 1788 odasıyla Vatikan’dan daha büyük olan Nurul İman Sarayı’nda gerçekleşti. Kraliyet mavisi, mücevherlerle bezenmiş kıyafetleriyle göz alan gelin ve damadın elleri kınalıydı. Som altından tacıyla Brunei Veliaht Prensi çok mutluydu. Çok heyecanlı olduğu gözlenen gelin ise gösterişli pırlanta küpeleri ve mavi duvağıyla ilgi çekti. İmam nikáhı kıyılan, Malay geleneklerine göre evlenen çift, törende altından tahtta oturdu.

    Yeni evliler törenden sonra altın Rolls Royce ile başkentte halkı selamladı. Özel armalı, Brunei’nin ulusal rengi olan sarıdan tente yapılmış Rolls Royce ile tura 103 limuzin eşlik etti. 21 pare top atışı yapıldı. Binlerce kişi sağanak yağışa rağmen geçişi izledi. Brunei Sultanı’nın da düğününü anımsayan 77 yaşındaki Abdul Raub, ‘Gelecekteki kralımızın düğününü görmek ayrıcalık’ dedi.

    Her yeri altınla donattı

    5 milyon dolarlık (Yaklaşık 7.5 trilyon lira) düğünde, Brunei’de faaliyet gösteren yabancı firmalar da Veliaht Prens’in düğününün masraflarına katkıda bulundu. Yaklaşık 150 yıldır Brunei’de petrol çıkartan Brunei Shell havai fişek şöleninin faturasını üstlendi. Düğün için her tarafı altınlarla bezeyen dünyanın en zenginlerinden Brunei Sultanı, olağanüstü organizasyonlara düşkünlüğüyle bilinir. Brunei Sultanı 58 yaşındaki Hassan al Bolkiah, 50’nci yaşgünü için Michael Jackson’ı davet etmiş ve Jackson’ın çiftliği ‘Neverland’den esinlenerek dev bir lunapark yaptırmıştı. Brunei’nin zenginliğiyle kıyaslandığında Sultan Bolkiah’ın oğlunun düğününün çok şatafatlı olmadığı belirtiliyor.

    Petrol zengini

    BRUNEİ, Borneo Adası’nın kuzeyinde, 5 bin kilometrekarelik bir ülke. Başkenti Bandar Seri Begawan, nüfusu ise 2003 yılına göre 350 bin. Petrolün yanı sıra doğalgaz, pirinç, muz gibi zenginliklere sahip. Kişi başına düşen geliri 17 bin 600 dolar olan Brunei yüzde 63’le Müslüman bir ülke. 600 yıllık sultanlıkta zenginliğin sembolü altın.

    17’lik geline ‘güngörmüş’ nedimeler

    Küreselleşmenin damgasını vurduğu modern zamanlarda monarşilerin giderek önemini yitirdiği söylense de, bir Asya ülkesi olan Brunei’nin Veliaht Prensi’nin düğününe tanık olmaktan mutlu olanlar da var. Gelenekler böyle özel günlerde hissediliyor. Çağdaşlık gelenekleri silmiyor. Genç yaşta Brunei Sultanı’nın gelini olan Sarah Pengiran Salleh, kına gecesinde altınlarla donanmıştı. Bir başka törende ise geline aynı kıyafetler içinde güngörmüş yaşlı nedimeler eşlik etti.
    Haberle ilgili daha fazlası:

    BAKMADAN GEÇME!