5-15 dakika güneşlenmek cilt yenilenmesini bir hafta durduruyor

Güncelleme Tarihi:

5-15 dakika güneşlenmek cilt yenilenmesini bir hafta durduruyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2008 00:00

Biliyoruz ki menopoz dolayısıyla östrojen eksikliğinin sonuçlarından biri de cilt değişiklikleri. Cilt nemini kaybediyor, kuruyor, kırışıyor... Cilt yaşlanmasının tek nedeni menopoz değil tabii ki. Yerçekimi, ilerleyen yaş (dolayısıyla yıpranma ve aşınma), güneş, mimikler, kimsayasallar, ilaçlar ve daha birçok faktör cildi harap ediyor. Yine de uzmanlar hiçbir önlemin, güneşten uzak durmak kadar kırışıklıkları önlemede etkili olmadığını savunuyor.

Doğan Kitap’ın "For Dummies-Meraklısına" serisinde çıkardığı, Marcia Jones, Dr. Theresa Eichenwald ve Nancy W.Hall’ın yazdığı "Menopoz" kitabında, "Yaşlanmanın doğal sonuçlarından biri de cildin normal onarım sürecini yavaşlatması. Dolayısıyla vücudumuz, cildinizin alışık olduğu kadar çabuk yenileyemiyor" deniyor.

Son yıllada güneş cildin bir numaralı düşmanı ilan edildi. Peki güneş cilde ne yapıyor ki yaşlandırıyor, sorusunun yanıtı kitapta şöyle veriliyor:"Güneşteki UV ışınları kolajen liflerini yok eder. Unutmayın, cildi düzgün tutan, sarkmasını ve kırışmasını engelleyen kolajen lifleri. Cildin normal onarım sürecinde, eski cilt soyulur ve yerine yenisi gelir. UV radyasyonu bu süreci karma-karışık eder. Kolajen lifleri düzenlerini kaybedip, güneş lekeleri oluşturur. Yalnızca 5-15 dakika güneşlenmek bile hassas ve normal ciltlilerin cilt-onarım sürecini bir hafta kadar altüst edebilir. Ayrıca ciltteki UV ışınları cildin gerilmesine neden olan bir maddenin oluşmasına da neden olur."

Kırışmayı geciktirmenin yolları

 Retioid kremler: Bu ürünler genellikle retinoik asit, tretionoin ve retin-A ticari patentlerini kullanıyor. Retionidler A vitamini asitleri. A vitaminin, ciltteki renk hücrelerini yumuşatmak, kahverengi leke, cil ve kırışıklıkları azaltmak ve cilde pembe bir görüntü kazandırma işlevi var. Birkaç ay kullanımdan sonra etkisi gözlenebilir.

 Alfa-hidroksi asitli (AHA) kremler: Cilt peeling’i gibi etki eder. Yüzeysel ölü hücrelerin atılmasını sağlar. Cilde pembelik ve yumuşaklık kazandırır. Bazı danışmanlar alfa hidroksilerin cildin yeni kolajen ve elastin üretimine yardımcı olduğunu ileri sürüyor. Eğer bu doğru olsaydı derinin altındaki katmanları düzeltir, kırışıklıkları içten doldurur ve yaşlanma sürecini geriye çevirirlerdi. 

Botoks: Kırışıkların nedenlerinden biri de yüz kaslarının kasılması. Botoks geçici olarak kışıklıkları giderir. Çünkü verilen toksin geçici olarak bozulan kası felç eder ya da hareketini azaltır. Kaslar gevşeyince kırışıklık kaybolur. Botoksun etkisi geçince, kırışıklar geri döner.

Ürün seçerken uyanık olun!

Sık aralıklarla her biri iddialı çok sayıda krem, losyon, serum piyasaya veriliyor. Kitapta bununla ilgili, "Bugün etki alanları kuşkulu, anti-aging cilt ürünlerine yüzbinlerce dolar harcayan binlerce kadın kesinlikle pırıl pırıl bir cilde sahip olurlardı. Vücudunuzun daha fazla kolajen üretmesini sağladığını (krem ve losyonlar derinize bu süreci başlatacak kadar nüfus edemezler) zamanı geri döndürdüğünü, yaşlanan cildi onardığını ya da kırışıklıkları kalıcı şekilde düzelttiğini iddia eden, "bilimsel" ya da "ileri teknoloji" gibi sloganlara karşı uyanık olun. Kırışıklıklarınızda düzelme (daha az farkedilme) sağlanabilir ama aynı zamanda cüzdanınız da çok incelebilir.

Meraklısına 4 yeni kitap

Tüm dünyada 39 dile çevrilen ve 40’ın üzerinde ülkede satılan For Dummies-Meraklısına serisinin 4 kitabını, Doğan Kitap Türkçeye kazandırdı. Menopoz dışında, Diyabet Yemekleri, Gitar ve Çocuk Bakımı da meraklılarını bekliyor. İhtiyaç duyabilecek her bilgiyi kolay ve anlaşılır bir dille anlatan bu kitaplar, her yaştan okuru hızlı ve neşeli bilgiye ulaştırmayı amaçlıyor.

UNUTMAYIN...

 AHA içeren kremler kullanıyorsanız güneşte daha da dikkatli olmanız gerekir. Bu maddeler cildinizin güneşe karşı hassasiyetini artırır. Güneşten zarar görme riskini artırır. Eğer AHA’lı ürünler kullanıyorsanız güneşten koruyan ürünleri mutlaka sürün. 

Güneş koruma faktörü veya SBF, bu ürünü kullandıktan sonra, yanmaya başlamadan önce güneşte ne kadar süreyle kalabileceğinizi gösteren sayısal bir gösterge. Terleme, yüzme, spor yapma nedeniyle oluşan sürtünme gibi faktörler, güneş koruma ürünlerinin etkinlik süresini kısaltabilir.

 Cildinizi düzeltmek için yüksek dozda A vitamini almak işe yaramaz. Bilakis yüksek doz A vitamini, toksik etki yapar.

 Menopoz cilt kanserine yakalanma riskinin arttığı bir dönem. Çünkü uzun yıllardır AV’ya maruz kalmışsınızdır. 

Çok su için. İçten nemlendirme cildinizin daha dolgun ve daha genç görünmesine yardımcı olur.

 Cilt temizliği ve bakımını düzenli yapın. Uygun yumuşak bir temizleyici, arkasından hafif tonik ve iyi, etkili bir nemlendiriciyle bakımınızı tamamlayabilirsiniz. Zamanı geriye döndüremeseniz bile cildinizin görünümü ve yumuşaklığından hoşnut olursunuz.

Saçlarınıza iyi davranın

Menopozun etkilerinden biri de saç kaybı. Yaşlandıkça saç uzaması yavaşlar, düşen kılların yerine yenisi kolay kolay çıkmaz. 40-80 yaşındaki kadınların üçte birinin saçlarında azalma olur. Saç kaybı kadından kadına değişir. Saçlarınız için bunları yapın:

 Uçları yuvarlak, yumuşak fırçalar kullanın. Yalnızca gerektiği kadar fırçalayın. Sıkı, geriye çekip bağlamalı saç modellerinden kaçının.

 Güzelliğinizi ortada çıkaracak bir saç modeli seçin: Yumuşak dalgalar dolgunluk kazandırır. Kısa saç uzundan daha iyidir. 

Yumuşak bir şampuan kullanın. Kremlemeyin. Kuvvetli saç kremleri saçı düzleştirerek daha zayıf gösterir.

 Saçınızı şekillendirdikten sonra başınızı öne eğin, doğrulmadan önce parmak uçlarınızla saçlarınızı havalandırın. Bu saçlarınıza dolgun ve gür bir hava verir. 

Kuaförünüzle saçınıza dolgunluk kazandıracak ürünleri bulmaya çalışın. Hafif köpük ve jöleler çok olumlu etki yapabilir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!