40 yıl sürecek 40 Hayat projesi

Güncelleme Tarihi:

40 yıl sürecek 40 Hayat projesi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2006 00:00

Fotoğraf sanatçısı Muammer Yanmaz, ünlüleri metro istasyonlarında görüntülediği "40 İstasyon Paris" ile "40 İstasyon New York", "40 Yönetmen" ve tiyatro sanatçılarını ayna karşısında görüntülediği "40 Ayna" projelerinden sonra tam 40 yıl sürecek bir başka 40’lı projeye başladı: 40 Hayat.

Bu yeni projede Yanmaz, Amerikan Hastanesi’nde 40 doğumu fotoğraflayacak ve doğan bebekleri belli aralıklarla 40 yıl boyunca görüntülemeye devam edecek. Böylece "yaşayan" bir proje gerçekleştirmiş olacak. Amerikan Hastanesi’nin desteğiyle geçtiğimiz günlerde başlayan projenin ilk sergisi, 40 bebeğin doğumlarındaki fotoğraflarından oluşacak.

METRODAN AYNAYA ÜNLÜ İSİMLER

Yanmaz bugüne kadar yedi bebeğin doğumunu fotoğrafladı. Projenin koordinatörlüğünü Amerikan Hastanesi’nde çocuk hastalıkları uzmanı olarak çalışan Gülsemin Güloğlu yapıyor. Yanmaz ve Dr. Güloğlu, hayatları izin verdiği takdirde 40 yıl sürecek bu projeyi, ileriki yıllarda genç sanatçılara devretmeyi planlıyorlar. Yanmaz, "Hayata aynı yerde merhaba diyen insanları doğumdan başlayarak yaşamlarının dönüm noktalarında görüntülemek, en büyük hayalimdi. Şimdi bunu gerçekleştirdiğim için çok mutluyum" diyor.

Yanmaz daha önce, Türkiye’de adı Paris’le bütünleşmiş 16 ünlü Türk’ü, Paris’te en sevdikleri metro istasyonunda görüntülemişti. Bu çalışmada, Gökşin Sipahioğlu, Tülay German, Nedim Gürsel, Güzin Dino, Nilüfer Göle, Alev Ebuzziya, Kudsi Erguner gibi isimler yer almıştı. Bu projenin ikinci ayağını New York metrosunda tamamlayan Yanmaz, bu kez de Ömer Faruk Tekbilek’ten Mehmet Öz’e, Neşe Karaböcek’ten Gürer Aykal ve İlhan Erşahin’e, 40 ünlüyü en sevdikleri metro istasyonunda siyah-beyaz olarak fotoğrafladı.

Bir önceki 40’lı projesinde de ünlü tiyatro sanatçılarını ayna karşısında fotoğraflayan Yanmaz, bu projede de sanatçıların sahneye çıkmadan önceki gündelik yüzlerini, son hesaplaşma alanlarını fotoğraf karelerine döktü. Bu 40 sanatçı arasında Gülriz Sururi, Ayla Algan, Nevra Serezli, Munir Özkul, Ali Poyrazoğlu, Erol Keskin, Metin Serezli, Yıldız Kenter, Arsen Gürzap gibi isimler vardı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!