40 milyon fideyi ’ameliyat’ ediyor cirosu 50 milyon doları buluyor

Güncelleme Tarihi:

40 milyon fideyi ’ameliyat’ ediyor cirosu 50 milyon doları buluyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2008 00:00

Hasan Ünal’a ait Grow Fide’nin Antalya Pınarlı’daki serası, yılda 40 milyon fidenin dönüştürüldüğü "ameliyathane"ye çevrildi.

Balkabağı fidesini aşılayıp karpuz, kavun ve hıyara dönüştüren Grow Fide, bu konuda dünyanın en büyüğü olmayı başardı. Ünal’ın Grow Fide ve tohum şirketinin toplam cirosu da 50 milyon dolara çıktı.

MERKEZİ Antalya’da bulunan Grow Fide’nin sahibi Hasan Ünal, Pınarlı beldesindeki serasını "fide ameliyathanesi"ne dönüştürerek, "dünyanın en büyüğü" olmayı başardı, yıllık cirosunu 50 milyon dolara kadar çıkardı. Hasan Ünal, "Yılda 40 milyon fideyi aşılayıp, ’yoğun bakım ünitelerimizde’ geliştiriyoruz. Bu konuda İspanya’yı da geride bıraktık. Üstelik Macaristan’a ilk satışımızı gerçekleştirip, ihracata da başladık" dedi.

VERİMİ YÜKSEK VE DAYANIKLI: Fide aşılama teknolojisini İspanya’da gördüğünü, sonra deneyip, geliştirmeye karar verdiğini belirten Hasan Ünal, şunları anlattı: "Balkabağı fidesi, diğer fidelere oranla oldukça dayanıklı. Balkabağı ve karpuz fidesini ayrı ayrı yetiştiriyoruz. Sonra, balkabağı fidesine karpuz aşılıyoruz. Aşılama sonrasında 15 gün içinde fide tümüyle karpuza dönüşüyor. Böylece daha dayanıklı ve verimi yüzde 25 fazla olan karpuz fidesi elde etmiş oluyoruz."

GARANTİ DE VERİYORUM: Aşılı fidenin dayanıklılığı ve verimi konusunda garanti de verdiğini ifade eden Ünal, şöyle konuştu: "Fideler çalışanlarımız tarafından tek tek elle aşılanıyor. Aşılama işlemi sonrası fideler, ’yoğun bakım ünitesi’ diye niteleyebileceğimiz bir ortama alınıyor. Fidenin dönüşümü sağlanınca, bir süre de normal sera ortamında dikime hazır hale gelmesi için bakımı yapılıyor. Balkabağı fidesine karpuz, kavun ve hıyar aşılanabiliyor. Domates için yabani domates fidesi kullanıyoruz. Aşılı fidelerimiz arasında patlıcan da var. Fidelerimizin verimi ve dayanıklılığı konusunda garanti veriyoruz."

İLAÇLAMAYA GEREK YOK: Hasan Ünal, aşılanmış fidenin yüksek veriminin yanısıra dayanıklılığına dikkat çekerek, şunları dile getirdi: "Örneğin balkabağı fidesi, tarım ilacı dahi kullanmayı gerektirmiyor. Balkabağına aşıladığımız karpuz, kavun veya hıyar da aynı güçlü konuma geliyor. Tarım ilacı kullanımını da ortadan kaldırmış oluyoruz."

BİR KİŞİ 2 BİN AŞI: Hasan Ünal, 70 bin dönümlük sera alanını gezerken, "ameliyathane" diye nitelediği "fide aşılama" biriminde şu bilgileri verdi: "Aşılama tek tek elle gerçekleştiriliyor. Bir çalışanımız mesai sırasında 2 bine yakın fideyi aşılayabiliyor. Yıllık fide aşılama kapasitemiz 40 milyon adedi buluyor. Artık dünyanın en büyük fidecisi noktasına geldik."

6’ncı Filo’yu denize döktük şimdi Amerika yardım istiyor

68 kuşağından olan Hasan Ünal, ABD Tarım Bakanlığı’nın geçen yıl kendisini davet ettiğini belirterek, şunları söyledi: "ABD Tarım Bakanlığı, küresel ısınmadan kaynaklanacak üretim daralmasından en az etkilenmesinin yollarını arıyor. Bu konuda da benim de içinde bulunduğum bazı işadamlarıyla bilgi paylaşımı yapmak istediler. Bu teklif üzerine İstanbul’da 6’ncı Filo’daki askerleri denize attığımız günler aklıma geldi. Eylem sırasında ben grubun sorumlularından biriydim. ABD askerlerini denize atan eylemciler arasındaydım, bugün ABD bana iş öneriyor."

Antalya’nın sigortalı çalışan rekoru Grow’da

HASAN Ünal, Grow Fide’nin yanısıra bir de tohumculuk şirketinin sahibi. Çalışan sayısının 650 olduğunu belirten Ünal, "Antalya’da en çok sigortalı çalışan benim şirketimde" deyince, "Kendi sektörünüzü mü kastediyorsunuz? Oteller sizden fazla eleman çalıştırıyor olmalı" hatırlatması yaptık. Ünal’ın yanıtı şöyle oldu: "Otellerin çoğu sezonluk eleman çalıştırıyor. Oysa bizdeki arkadaşların hepsi gerçek anlamda kadrolu."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!