38 yıl sonra Ezo Gelin

Güncelleme Tarihi:

38 yıl sonra Ezo Gelin
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2006 00:00

Fatma Girik’in 38 yıl önce beyazperdede canlandırdığı "Ezo Gelin", dizi film oluyor. Gaziantep’te çekimlerine başlanan dizide Ezo Gelin’i Nurgül Yeşilçay, sevdiği genci ise tiyatrocu Erkan Sever canlandırıyor.

1929’da Gaziantep’te "berdel" usulüyle teyzesinin oğluyla evlendirilip, Suriye’ye gelin olarak giden, adı, sevgi, aşk, gurur ve memleket özlemiyle özdeşleşen Ezo Gelin’in yaşamöyküsü, dizi film oluyor. Son olarak 1968 yılında Orhan Elmas tarafından beyazperdeye aktarılan hikayede Ezo Gelin’i Fatma Girik canlandırmıştı. Behçet Kemal Çağlar’ın eserinden sinemaya aktarılan filmde Fatma Girik’in rol arkadaşları ise Tugay Toksöz, Cenk Er, Bilal İnci ve Ahmet Mekin’di. Yaşadığı evlilikler, aşkı, memleket hasreti türkülerle anlatılan, adı çorbaya bile konulan Ezo Gelin, 38 yıl aradan sonra bir kez daha seyirciyle buluşacak. Pastel Yapım tarafından çekilen dizide Ezo Gelin’i Nurgül Yeşilçay, onun büyük aşkı Ömer’i ise tiyatrocu Erkan Sever canlandıracak. Yönetmenliğini Uluç Bayraktar, senaryosunu Ahmet Yurdakul, müziklerini ise Arif Sağ’ın yaptığı dizinin hikayesi ise şöyle: Ezo, çok küçük yaşta annesini ve babasını kaybettiğinden, çok çocuklu bir akrabalarının yanında öksüz olarak büyür. Ezo’nun güzelliği sadece kendi köyünde değil, tüm yörede dillere destandır. Yörenin bütün gençleri onunla evlenmek ister. Ancak Ezo’nun gönlü Ömer’dedir. Güçlü, becerikli, güzel Ezo, asker yolu bekler. Fakat sevdiğine kavuşamaz... Hazırlıkları altı ay süren dizide, bütün oyuncuları Gaziantep şivesiyle konuşabilmek için özel dersler aldı. Dizide Nurgül Yeşilçay ve Erkan Sever’in dışında, Macit Sonkan, Onur Ünsal, Engin Yüksel, Ruhi Sarı, Nihan Okutucu, Yağmur Kaşifoğlu ve Ahmet Mümtaz Taylan da rol alıyor.

Gerçek bir yaşam öyküsü

Asıl adı Zöhre Bozgeyik olan "Ezo Gelin", 1909 yılında Gaziantep’in Oğuzeli ilçesine bağlı Dokuzyol (Uruş) köyünde doğdu. Büyüdükçe güzelliği dillere destan olan Ezo Gelin, 20 yaşında, aynı köyden Hanefi Açıkgöz ile ’berdel’ usulüyle evlendirildi. Ezo Gelin bu evliliğe ancak 17 ay dayanabildi ve babasının evine döndü. Daha sonra Suriye’de bulunan teyzesinin oğlu Abuzer Memey ile evlenmek zorunda kaldı. Suriye’de veremden öldü. Mezarı 23 Eylül 1999’da Gaziantep’e getirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!