Soğuyan havalarda kuruyan cilt için öneriler

Güncelleme Tarihi:

Soğuyan havalarda kuruyan cilt için öneriler
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2017 15:42

Cildimiz vücudumuzdaki ısı ve su miktarını dengeler. Kış mevsiminde soğuyan havanın etkisiyle ter ve yağ bezleri yavaş çalışır; cilt nemini kaybetmeye, kurumaya başlar. Dermatoloji Uzmanı Dr. Emine Özge Ayabakan, soğuyan havalarda kuruyan cilt için öneriler sundu.

Haberin Devamı

Kışın soğuk ve rüzgarlı havaya bağlı kılcal damarların belirginleşmesiyle birlikte kızarıklık, yanma ve hassaslaşma gelişir. Deride, çatlamalar, kuruluğa bağlı olarak pullanma, kepeklenme ortaya çıkar. Kuru ve soğuk hava cildimizin erken yaşlanmasına zemin hazırlar. Cildin esnekliği azalarak yüz ve ellerde kırışıklar belirmeye başlar. Saç ve tırnaklarda nem eksikliğinden dolayı kuruma ve kırılmalar oluşabilir.

Cilt kuruluğu arttıkça ve tedavi edilmemesi durumunda egzama oluşabilir. Özellikle kış mevsiminde, kuru ve soğuk havada yünlü, sentetik, deri giysilere karşı kontakt dermatit gelişimi ile deri gergin, kaşınan, kızaran, çatlayan bir hal alabilir.

Soğuk ve kuru havanın cilt üzerindeki negatif etkileri, basit yöntemler ile giderilebilir. Cilt ve saç bakımı için daha özenli davranmanız yeterli olabilir. Bol su içmek, nemlendirici kullanmak, teni kurutmayan şampuanlar, yağlı sabunlar, alkolsüz parfümler kullanmak, sağlıklı pamuklu kıyafet seçimi ve dengeli beslenmek gibi basit birtakım önlemlerle cilt kuruluğu probleminin üstesinden gelinebilir.

CİLT YAPISINA UYGUN ÜRÜNLER KULLANILMALI
Özellikle hassas ve kuru bir cilt yapısı için dermatoloji doktoruna danışılarak günlük bakım ürünleri kullanılması sağlıklı olur. Antioksidan içeriği güçlü, cilt yapısına uygun kremler tercih edilmelidir. Sabah ve akşam günde iki kere cilt yapısına göre ayarlanan E, C, A vitamini ve hyalüronik asit içeren kremler sürülmeli, güneş koruması devam ettirilmelidir. Dermatolojik yağ içeriği olan cildi kurutmayan temizleyici jel, sabunlar seçilmelidir.

Peeling ve mezoterapi işlemleri ile cildin yenilenmesi ve nem dengesi sağlanabilir. Deri tipine göre sıklığı ayarlanarak C vitamini, glikolik asit, retinoik asit veya salisilik asit içeren ürünlerle derinin ölü tabakası yenilenir. Kış aylarında yapılması uygun olan peeling ve mezoterapi tedavileri dermatoloji doktoru kontrolü altında yapılmalıdır. Peeling sonrası yapılandırıcı E, C, A vitamini ve hyalüronik asit içeren kremlerle deri canlandırılarak sağlıklı görünüm elde edilir.

VİTAMİN VE MİNERAL DESTEĞİ İHMAL EDİLMEMELİ
Cildimizin direncini artıracak vitamin ve minerallere en fazla ihtiyaç duyduğumuz kış aylarında günde 2-3 litre su içmeli, selenyum ve C, E, A vitaminlerinin takviye alınması gerekir. Bu vitaminler kış mevsiminde yıpranan cildimizin onarılması ve yeniden yapılandırılmasında etkin rol oynar.

Özellikle C vitamini hem cilt hem de vücut için çok önemlidir. Cildinizdeki matlığı, yorgunluğu, cilt doku bozukluğunu ve renk dengesizliğini en iyi düzeltecek anti-oksidan C vitaminidir. Bu vitamin, kahverengi yaşlanma lekelerini azaltır. Güçlü antioksidan, içeriği ile kollajenin parçalanmasını engeller. Bağ dokularını güçlendirerek yaşlanmayı yavaşlatır. C vitamini özellikle taze kırmızıbiber, kivi, brokoli, portakal, greyfurt, çilek, karalahana, limon, maydanozda bulunur.

Çinko ve selenyum cildin katmanlarını oluşturan epitel hücreleri için başı çeken mineraldir. E vitamini, F ve A vitamini, cilt dokusunun bütünlüğü için gerekli olup bu vitaminler bakımından eksik beslenme, cildin yenilenme hızını yavaşlatır. Bu durumda cilt içerisinde nemi bol genç hücreler yerine nemi az yaşlı hücreler belirir.

Haberin Devamı

Benzer bilgiler ve daha fazlası için 365gun.com’a tıkla.


Sponsorlu İçerik

BAKMADAN GEÇME!