Kaşıntı Önemli Hastalıkların Habercisi Olabilir

Güncelleme Tarihi:

Kaşıntı Önemli Hastalıkların Habercisi Olabilir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2017 15:24

Önüne geçilmez ısrarlı bir kaşıntı hissini herkes iyi bilir. Kimi kez tırnaklar kaşıntıyı dindirirse de kaşıntı isteği tatlı bir dürtü ile o denli artabilir. Vücudun tamamında veya belli bir noktasında bir anda nedensiz nükseden, kızarıklık ve kabartılara sebep olan kaşıntılar, bize bir sinyaldir. Peki, kaşıntı nedenleri nelerdir? Dermatoloji Uzmanı Dr. Emine Özge Ayabakan konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.

Haberin Devamı

Vücudun genelinde ya da belli bir noktasında hissedilen, inatla devam eden ve zaman geçtikçe sinir bozucu bir hal alan kaşıntılar cilt hastalıkları, alerjik reaksiyonlar, bitlenme, böcek ısırığı, mantar enfeksiyonu, uyuz hastalığı, bağırsak parazitleri, sistematik hastalık ya da hormonal değişimler gibi pek çok sebebe bağlı olabilir. Vücut genelinde görülen kaşıntıya, cildi çok kuru hale getiren aşırı banyo yapmak gibi basit bir sorun da neden olabilir.

KAŞINTIYI CİDDİYE ALIN
Şiddetli kaşıntılar kişinin sosyal yaşantısını etkileyecek düzeye kadar çıkabilir. Bu durumda kaşıntı sebebinin mutlaka cilt doktoru tarafından tespit edilerek tedavi edilmesi pek çok rahatsızlığın erken tedavisinde önemlidir. Tüm vücutta ortaya çıkan kaşıntı; şeker hastalığı, karaciğer hastalığı, böbrek yetmezliği, sarılık, tiroit bozuklukları ve nadiren de olsa kansere işaret ediyor olabilir. Lösemi gibi kanla ilgili bozukluklar ve lenfatik durumlar da kaşıntıya neden olabilir. Bazı ilaçlar da döküntü olmadan kaşıntı yapabilir.

Altta yatan neden ne olursa olsun, stres ve sinir bozukluğu kaşıntıyı daha kötü hale getirebilir. Eğer kaşıntı hissedilmesinde başlıca neden duygusal sorunlar ise bu durum psikojenik kaşıntı olarak bilinir.

Makat bölgesinde bölgesel bir kaşıntıya, hemoroit, ishal ya da bağırsak solucanları neden olabilir. Kadınlarda genital bölgede şiddetli kaşıntı maya enfeksiyonu, hormonal değişimler, liken, egzama ya da bazı merhemlerin kullanılmasına bağlı olabilir.

Haberin Devamı

Aynı zamanda yaş ilerledikçe cilt kurur. Kullanılan ilaçların, bir yan etki olarak kaşıntıya sebep olması muhtemeldir. Daha genç kimselerin de soğuk havalarda ciltlerinde kuruluk, kaşıntı görülebilir. Kaşıntı aynı zamanda hamilelik sırasında da yaygın bir şikayettir.

Kaşıntı Önemli Hastalıkların Habercisi Olabilir


UZUN SÜREN VE ŞİDDETLİ KAŞINTILAR VARSA…
Uzun süren, tekrar eden, şiddetli kaşıntılar varsa, ciltte kızarıklık, iltihaplanma gibi başka belirtiler görülüyorsa, dermatoloji doktoruna mutlaka başvurulması gerekir. Kaşıntıya çok çeşitli tetikleyiciler neden olabildiği için altta yatan sorunu teşhis etmek için eksiksiz bir fizik muayene ve tıbbi öykü yapılır. Çeşitli kan, alerji ve dışkı testleri de altta yatan nedeni tespit etmekte yardımcı olur. Deride herhangi görünür bir bulgu yoksa muayene bulgularına göre alerji, kansızlık, karaciğer ya da böbrek hastalıkları, tiroid hastalıkları, barsak parazitleri ya da diğer klinik tablolar yönünden incelemeler yapılır. Tüm bu araştırmaların sonuçlarına göre, tedavi planlanır. Gerekirse ilgili diğer dal hekimleri ile birlikte takip edilir.

CİLT YAPISINA UYGUN NEMLENDİRİCİLER KULLANILMALI
Kaşıntı tedavisinde, cilt hekiminin takibinde, sebep bulunarak altta yatan soruna, hastalığa yönelik yaklaşılır. Neden ne olursa olsun, kaşıntıdan kurtulmanın en iyi yolu cildin bakımına özen göstermektedir. Kaşıntıya yönelik tedavi ile birlikte serin bir ortam, pamuklu giysiler ve aşırı terlemeden kaçınılması kaşıntıyı azaltır. Cilt kuruluğunun giderilmesi için cilt yapısına uygun nemlendiriciler, temizlik ürünleri tercih edilmelidir. Alkol alımı, baharatlı yiyeceklerden kaçınılması faydalı olacaktır.

Benzer bilgiler ve daha fazlası için 365gun.com’a tıkla.

Haberin Devamı

Sponsorlu İçerik

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!