25 yaşından itibaren kremlerle önleminizi alın

Güncelleme Tarihi:

25 yaşından itibaren kremlerle önleminizi alın
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2007 00:00

Yaşlılığı tamamen durdurmak henüz mümkün değil. Ancak süreci yavaşlatmak elinizde. Biyolojik yaşla ilgili en büyük ipucunu veren cildin gençliğini korumak, yaşlanmasını geciktirmek hatta bir miktar geriye çekmek için giderek daha fazla yöntem sunuluyor.

Bazıları sadece koruyucu değil, tedavi edici üstelik. Yılların elinizden aldığı ışıltı, parlaklık ve gerginliği iade etmekse niyetiniz, size uygun bulduğunuz yöntemlerden bir ya da birkaçını zaman geçirmeden seçin. Uzmanlar, kremlerin 25 yaşından itibaren kullanılmayabaşlanmasını öneriyor.

Cildi yaşlandıran çok sayıda faktör var. Son yıllarda üzerinde en fazla durulanı, güneş ışınları. Yaşın ilerlemesi, sigara, stres gibi başka faktörlerin de olumsuz etkisi gözardı edilmiyor. Yaşla birlikte derinin pürüzsüz, parlak ve gergin kalmasını sağlayan maddeler azalıyor. Güneş etkiyi hızlandırıyor. Özellikle de güneş yanıkları ve solaryuma sık girme...

Kalıtsal özellikler, çevre ve hava kirliliği, kötü beslenme, egzersiz yapmamak, sürekli kilo alıp vermek, mimiklerle konuşmak, gülmek de yaşlanmayı hızlandıran faktörler. Üstelik sadece cilt değil, tüm vücudun yaşlanmasına katkıda bulunuyor bu olumsuzluklar.

Nedenlerini bilmek, çözümleri de gösteriyor aslında. Vitamin ve mineralden zengin beslenmek, güneşten yaz-kış korunmak, stres kontrolünü öğrenmek lazım. Vücudun ve tabii cildin oksijenden sonra en önemli gereksinimi su. Yeteri kadar su içmek, kırışıklıkların da önlenmesine katkıda bulunuyor. Söz konusu önlemleri ne kadar erken alırsanız, o kadar kárdasınız. Uzmanların önerisi daha çocuk yaşta korunmaya başlamak.

ÜRÜN SEÇMEDEN ÖNCE UZMANA DANIŞIN

Kırışıklıkları azaltacak veya korunmayı sağlayacak kozmetik ürünler çeşit çeşit. Kafanızın karışması da doğal. Deriyi nemlendirmek, hafifçe soymak, serbest radikalleri engellemek, etkisizleştirmek, kolajen onarımını artırmak ve daha birçok iddialı ürün içinde kendinize uygunu seçmek zor. Konuyla ilgili bir uzmana danışmakta yarar var. Uzmanlar, yaşınıza ve cilt yapınıza uygun ürünleri ve yöntemleri önerecektir.

Uzmanlar 25 yaşından itibaren koruyucu kremlerin kullanılmasını öneriyor. Ancak çok fazla güneşi seven ve korunmak için özen göstermeyen, kışın dahi solaryumla bronzluğunu korumaya çalışanlar için saat daha erken ve hızlı işliyor.

Normalde 20 yaşında cildi temizlemek ve nemlendirmek yeterli. Yukarıda sözü edilen faktörler söz konusuysa 25 yaşını beklemek hata. Hasarlı hücreleri yapılandıran, cildi tazeleyen, daha çok nemlendiren ürünlere ihtiyaç duyuyor cilt.

Mimik izlerine zamanında el atın

Cilt hastalıkları uzmanı Dr. Erçin Özüntürk, gelişmeye başlayan kırışıklıkların erken dönemde önüne geçilmesinin, derinleşmelerini engelleyeceğini söylüyor. İfade kırışıklıkları, cildin altında bulunan yüz kaslarının kasılmasıyla oluşuyor. Yaşlanmanın ön belirtisi sayılıyor. İfade kırışıklıkları, tekrar eden her kasılmanın sonucu aslında. Kaş aralarında, alında, ağız ve göz kenarlarında (kaz ayağı bölgesi) bulunan çizgiler, kullandığımız mimiklerin izleri.

Dr. Özüntürk, "Kırışıklık bir kasılma değil, adale kasılmalarının etkisiyle oluşan izler. İfade kırışıklıkları, eğer tedavi edilmezse, kasılmaların etkisiyle derin kırışıklıklara dönüşür" diyor.

Cildin akşam yemeğini unutmayın

Cildin yaşlanmasında en kritik yaş 30-40 arası. Kaş çatma, gözleri kısma, gülme ve başka mimiklerin izleri giderek daha fazla hissediliyor. Hücreler bu yaş aralığında 21-28 günde bir yenileniyor. Süreç yaşla birlikte yavaşlıyor. 40 yaşında ortalama 40, 50 yaşında 50 günde bir yenileniyor. Cildin tam rahat edip, "tamam artık çalışmalıyım" dediği anda, yani geceleri hálá uyanıksanız, bir gün kaybettiniz demektir.

Gece kremleri için bazı uzmanlar, "cildin akşam yemeği" tanımını kullanıyor. Yani yoğun besin verirseniz, besin enerjiye dönüşür ve yavaşlayan hücre yenilenmesi yeniden hızlanır. Cilt eski tazeliğine ve gençliğine geri döner. Gece kremi ihtiyacı hücre yenilenmesinin yavaşlamasıyla ortaya çıkar.

Farklı iddiaları bulunan ürünleri düzenli kullanmak, yılların izleriyle mücadelede iyi birer silah. Cildin ihtiyacına göre çok farklı bakım ürünleri var. Seçerken, emilebilen, cilt yüzeyinde tabaka şeklinde kalmayan, cildin bünyesindeki suyu koruyabilen kozmetik ürünleri tercih edin.

HANGİSİ NE İŞE YARIYOR

á Nelmendirici: Cilt için olmazsa olmaz nemi sağlıyor.

á Serum: Kısa sürede yoğun bakım yapabilirsiniz.

á Ampul: Yavaşlayan fonksiyonlara yönelik kullanılıyor.

á Gece kremi: Gece saatleri cildin bakıma olan ihtiyacı artıyor.

á Temizleyiciler: Cilt üzerindeki kirden ve ölü hücrelerden kurtulmak için temizlemek şart. Cilt tipine uygun olarak, süt, krem, jel deneyebilirsiniz.

Sırtüstü ve başınız yüksekte uyuyun yüzünüz buruşmasın

Yeditepe Tıp Fakültesi öğretim üyesi ve dermatoloji uzmanı Yrd. Doç. Dr. Melisa Eczacıbaşı, kadınların korumasız güneşlenerek, ciltlerini kendi elleriyle yaşlandırdığını söylüyor. Güneş kremi ve gözlüğü olmadan dışarıya çıkmak, zararlı ışınlara doğrudan maruz kalmak kırışıkların derinleşmesi anlamına geliyor. Güneş gözlüğü kullanılmadığında gözler daha çok kısılıyor.

Sigaranın içindeki zehirli maddeler de malum. Sigarayı dudakta tutmak ya da tutarken dudakları fazla buruşturmak, dudak üstü çizgilere zemin hazırlıyor. Çok fazla fondöten ve kalitesiz makyaj malzemeleri kullanmaksa cildi tahriş ediyor. Genç yaşta, gerekenden fazla estetik müdahale yaptırmak da sakıncalı.

Yüzünüzde meydana gelecek kırışıklarla mümkün olduğunca geç karşılaşmak istiyorsanız, uyku pozisyonlarınıza dikkat edin. Sırtüstü ve baş yüksekte uyumak, göz altlarının şişmesini ve yüzün kenarlarındaki kırışıklıkların gelişmesini engelliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!