231 filmle 30. yaş kutlaması

Güncelleme Tarihi:

231 filmle 30. yaş kutlaması
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2011 12:16

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) düzenlediği Uluslararası İstanbul Film Festivali 30. yılını kutluyor. 2 ve 17 Nisan tarihleri arasında Akbank sponsorluğunda gerçekleştirilecek festival için pek çok özel etkinlik de hazırlandı. Fransız sinemasının en özgün auteuryönetmenlerinden Claire Denis ve filmlerinde sık sık beraber çalıştığı İngiliz rock grubu Tindersticks, İstanbul Film Festivali 30. Yıl Özel Etkinliği kapsamında İstanbul’da buluşacak.
Deniz İnceoğlu

Haberin Devamı

231 filmle 30. yaş kutlaması

Festivalcilerin anılarını paylaştığı 30. yıl blogu www. filmgibi30yil.com ilginç öykülerle dolmaya başladı bile. Fotoğrafçı Muhsin Akgün’ün yönetmen portreleri serisi bir sergiyle sinemaseverlere ulaşacak. Ayrıca festival ekibi “30: 21 Yönetmenden 30 Yıl” adlı bir kitap hazırlığında. Belli başlı yönetmenler, onlarda iz bırakan filmleri bu kitapta anlatacak. Tüm bunların yanı sıra her zaman olduğu gibi Beyoğlu’nda Atlas, Beyoğlu AFM Fitaş 1 ve 4, Beyoğlu, Nişantaşı CityLife (City’s), Pera Müzesi sinemaları ile Kadıköy’de Rexx’te 21 bölümde 256 yönetmenin 231 filmi gösterilecek. Festival 1 Nisan akşamı Lütfi Kırdar’daki açılış töreniyle başlayacak. Aynı gece onur ödülleri yönetmen Yusuf Kurçenli, görüntü yönetmeni Ertunç Şenkay ve Türk Sineması’nın unutulmaz isimleri Metin Akpınar ile Zeki Alasya’ya verilecek. Ayrıca son filmiyle, şubat ayında Berlin Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü kazanan, yapıtları ve yaklaşımıyla başta Gus Van Sant olmak üzere çağdaş ve bağımsız sinemayı etkileyen, “sinemanın filozofu” Bela Tarr da açılış töreninde Sinema Onur Ödülü’nü almak üzere İstanbul’da olacak.

Haberin Devamı

231 filmle 30. yaş kutlaması
231 filmle 30. yaş kutlaması

10 GECE 10 GALA

Festivalin bu yılki Akbank Galaları bölümünde 10 film var. Bunlar arasında dikkat çekenler şöyle: Danimarkalı yönetmen Susanne Bier,
Yabancı Dilde En İyi Film dalında Oscar kazanan filmi Daha İyi Bir Dünyada’da bir kez daha senaryo yazarı Anders Thomas Jensen’le işbirliği yapıyor. Film, iki ailenin çocukları üzerinden bir intikam öyküsü anlatıyor. Ünlü Fransız aktör Guillaume Canet’nin üçüncü yönetmenlik denemesi Küçük Beyaz Yalanlar, Fransa’da gişe rekorları kırdı. Başrollerinde, aralarında yönetmen Canet’nin eşi, Oscarlı Marion Cotillard’ın da bulunduğu, Fransız sinemasının yıldız oyuncularının yer aldığı film, talihsiz bir kazaya rağmen yıllık tatillerini deniz kıyısında geçirmeye karar veren Parisli burjuva bir arkadaş grubunun etrafında geçiyor. Hedwig ve Kızgın Çıkıntısı ile Shortbus filmlerinin yönetmeni John Cameron Mitchell’in aynı adlı Pulitzer ödüllü oyundan uyarladığı son filmi Mutluluğun Peşinde, Time dergisinin “Yılın en iyi on filmi” listesinde yer aldı. Başrolünü üstlenen Nicole Kidman’ın aynı zamanda ilk yapımcılık denemesi olan bu dram, Mitchell’a göre, “güzel bir melankoli, içinden mutluluk geçen bir şarkı gibi”.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55ea5847f018fbb8f879ddd9
FESTİVALDEN YENİ BÖLÜMLER

İsimsiz (Film) 12. İstanbul Bienali, İstanbul Film Festivali işbirliğinde özel bir seçki hazırladı. Festival kapsamında gerçekleştirilecek İsimsiz (Film) başlıklı bölüm, 12. İstanbul Bienali’nin sinema alanındaki bir ön izlemesi olacak. Bölümde bienalin temalarına karşılık gelecek şekilde adlandırılan beş başlık altında belirgin olarak siyasal içerik taşıyan 10 uzun metrajlı film gösterilecek. Bir Zamanlar Festivalde; SİYAD’ın Keşifleri Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) üyeleri, İstanbul Film Festivali’nin 30. yılı vesilesiyle “festivalle keşfettikleri” yönetmenlerin ilk kez festivalde izledikleri filmlerinden özel bir seçki hazırladı. Festival takipçileri, bu bölümde, Carlos Reygadas’tan Hal Hartley’e, Tsai Ming Liang’dan Wong Kar Wai’ye, 10 yönetmenin filmlerini izleme imkânı bulacaklar. Gösterimler, SİYAD üyesi sinema yazarlarının film öncesinde yapacakları sunumlarla gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

İSTANBUL 2010 Festival programında, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın desteğiyle sinemamıza kazandırılan filmlerden bir seçki var. İstanbul 2010 başlıklı bölümde, yapımcılığını Gitmek filmiyle tanıdığımız Hüseyin Karabey’in üstlendiği Unutma Beni İstanbul, Erden Kıral’ın ilk belgeseli Haliç Altın Boynuz tarihini ve bugünü birlikte yaşayan Haliç’i anlatıyor. Bir diğer film de İstanbul’da Aşk, Yavuz Özkan’ın ilk belgeseli.

BİLETLER 19 MAT'TA ÇIKIYOR

İstanbul Film Festivali biletleri 19 Mart Cumartesi günü satışa çıkıyor. Sinemaseverler biletlerini Beyoğlu’nda Atlas ve Beyoğlu, Kadıköy’de Rexx sinemalarında açılacak gişelerden ve Biletix kanallarından satın alabilecekler. Fiyatlar bu yıl da uygun: Tam 12, öğrenci ile 65 yaş ve üstü sinemaseverler için 8 lira olacak. Hafta içi gündüz seansları 4, Akbank Galaları 15 lira. Ayrıca 30. yıla özel olarak 19 Mart-1 Nisan tarihleri arasında 30 ve üzerinde bilet satın alacaklara yüzde 10 indirim var.

 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!