2010 yazının kadınını çizdiler

Güncelleme Tarihi:

2010 yazının kadınını çizdiler
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2010 00:00

Özlem Süer, Gamze Saraçoğlu, Özgür Masur, Arzu Kaprol ve Gül Ağış… Hepsini tek tek arayıp “Benim için bir kadın çizer misiniz?” diye sordum. Çizdikleri kadının üzerinden 2010 yazını ve trendlerini anlatmalarını istedim.

Haberin Devamı

ÖZLEM SÜER

Uçak kazasında adaya düşmüş gibi

Sonsuz romantizm ve yıpranmış, yırtılmış detaylar sayesinde ortaya çıkan kazazede görünümü, yeni sezonda öne çıkacak trendler arasında en göze çarpanları. Ham, pürüzlü, sert ve kaba efektler çok baskın. Kumaşlar kat kat tabakalar halinde kullanılacak. Astarlar açıkta bırakılacak, etekler, kol uçları tam bitmemiş gibi duracak. Kumaşların iplikleri sarkacak. Basit bağlama teknikleri ile yapılmış fiyonkları sık kullanacağız. Özetle bu yaz hepimiz uçak kazasında adaya düşmüş gibi dolaşacağız.
Marine yani deniz teması hem günlük hem de gece çoklu seçenekler sunacak. Diğer tarafta 2010 yazı hafiflik sezonu olacak. Yumuşak elbiseler, tüy kadar hafif üstler, antik Yunan esintili drapajlar ile birleşecek. Çok çok ince büzgüler, volanlar ve drapeler ise zarif bir kadınsılık sunacak. Lüks kavramının hayatımızın tam içinde, günlük hayatla rahatça birleşebilecek bir kavram olduğu fikri bu sezon daha kolay anlaşılacak.
Bu sezon benim koleksiyonumun ismi Trilogy: Uçlarda gezinen kadınlar, keskin hatlar, maksimum eleganlık, günlük kombinleri bile couture edasında taşıyabilmek. Benim koleksiyonumda da bulabileceğiniz korset ve sutyenler altın sezonunu yaşayacak gibi görünüyor. Yani iç çamaşırları bu sezon dış çamaşırları oluyor.
Bisikletçi şortları, origamik katlama efektleri, güçlü omuz detayları, apoletler, askeri stil, zincir, pul, sallantılı olan her şey, ille de püskül, lamba cini pantolonları, minicik seksi şortlar, tulumlar, kedi topukları, sabolar, dantel-fisto detayları, Heidi stili sütçü kız teması, sarının her tonu ve beyaz, üç boyutlu geometrik takının her çeşidi, inciler, halka küpeler, kabartılmış saçlar ve pembenin en canlı tonları ile renklenen elmacık kemikleri, 2010 yazı deyince ilk aklıma gelenler.

ÖZGÜR MASUR

Haberin Devamı

Uyumsuz parçalar bir arada

2010 yazı benim için rahatlığın, inceliğin yazı. Geleneksel desenler öne çıkıyor. Daha canlı renkler gözümüzü alıyor. Kombinleme yaparken uyumdan değil uyumsuzluktan bahsedeceğiz. Mesela denim bir elbisenin üzerine şifon bir bluz giyeceğiz. Ya da çok şık uçuşan şifon bir elbiseyi spor ayakkabı ile birleştireceğiz. Özgür, rahat ama lüks takılacağız.

Haberin Devamı

GAMZE SARAÇOĞLU

Desenler altın çağını yaşıyor

Çan şeklinde forma sahip etekler ve üstlerine kalıp şeklinde ceketler bu sezonun en beğenilen trendlerinden biri. Benzer kalıplı elbiseler de sıkça kullanılacak. Asker ceketler gece elbiselerinin üzerine giyiliyor. Desenler altın çağını yaşıyor. Desenli ile düz renkleri eşleştirmek yerine, farklı desenleri birlikte giyeceğiz ve hiç rahatsız olmayacağız. Geçen sezon başlayan ve bu sezon da devam edecek bir başka trend ise heykelimsi formlar. Güçlü omuzlar, kalıplı etek formları, omuzlardaki ve bellerdeki güçlü kavisler bu sezon sıkça görebileceğimiz siluetlerden. Rahat üstler, tek omuzlu bluzlar harem, havuç ve şalvar pantolonlarla kullanılacak. Belde pilili yandan cebi olan, basenlerde bol, bileğe doğru hafif daralan pantolonlar tıpkı boy friend jeanler gibi paçalardan kıvrılarak giyilecek.

Haberin Devamı

SOMONUN TÜM TONLARI

İlkbahar denince pudra-ekru-taş-açık gri tonların birlikte kullanımından bahsetmek şart. Fakat bu sezon, bu renklere bir de Nil yeşili eklendi. Çok kullanmaya alışmadığımız bu rengi özellikle örmelerde ve ipekli tasarımlarda sıkça göreceğiz. Marine temasının renkleri olan lacivert ve beyaz, günlük giyimde karşımıza çıkacak. Lacivert ve tonları gece kıyafetlerinde de kullanılacak. Ve somon... Somonun tüm tonlarını tüm markalarda göreceğiz. Nar çiçeğinin somon tonuna uyarlanmış hali, en beğenilen renk olacak.
Silüetlere gelince, güçlü omuzlar, yükselen bel daralan paça, vücudu saran formlar ve ultra minilerden söz etmek mümkün. Bağcıklı Oxford ayakkabılar, pantolon ve eteklerin altına kullanılacak. Ve on beş sene önce moda olan sabolar bu sezon geri dönecek.

GÜL AĞIŞ

Haberin Devamı

Trençkotta bile drape

Drape; trençkot’dan elbiselere kadar her yerde karşımıza çıkacak. Dolayısıyla çizdiğim ilüstrasyon bunu yansıtsın istedim. Haki yeşili, militer ceketler, drape elbiseler, beyaz uzun bol gömlekler ve asimetrik formlar göreceğiz. Drapeli, piliseli, stretch tül, taşlanmış eskitilmiş, metalik ve ıslak efektli kumaşlar ön planda olacak.
“Techno couture” dediğimiz spor detaylarla ve kumaşlarla abiyeyi birleştirme konsepti yaygın olacak, yani kadınlar seksi ama spor bir silüetle boy gösterecekler. 1970’lerin “hippi age”i romantik bir şekilde yeniden yorumlanıyor. Yani pasteller, uçuşan tiril tiril transparan organik koton gömlekler, organik danteller, üzeri ham iplikten ve boncuktan el işlemeleri, militer-safari kanvas ceketler var. Renklerde asit ve küf yeşili, haki, kum rengi, beyaz, okyanus mavisi, ekru, lila ve pasteller... Diğer taraftan daha dinamik canlı renkler göreceğiz. Turuncu, sarı ve nar çiçeği gibi...

Arzu Kaprol

Haberin Devamı

Hek şık hem sade

Bu sezon tasarımcılar ya teknolojinin en uç noktasını hedefliyor ya da doğanın en derinliklerinden yol almayı tercih ediyor. İpek, koton ve keten kumaşlar fütüristik kesimler, uçuşan detaylar yaz sezonunda göze çarpacak. Doğal tonlar, pudra, ekru toprak tonlarını bu sezon çok göreceğiz. Hem şık hem de çok sade bir sezonla karşı karşıya olacağız.

Moda Dünyası Bunları Konuşuyor

SARMAN KİTAPÇININ BABETLERİNİ

İstanbul Kalamış’taki Sarman Kitapçı’da dantel, kurdele, tül ve yapma çiçek gibi malzemeler kullanılarak üretilen kedili babetler satılmaya başladı. El emeği ile hazırlanan tasarımların hepsi birbirinden farklı. Bir üretilenden bir daha üretilmiyor. Detaylı bilgi: www.sarmankitapci.com

COUTURE JEAN CEKETİ

Gizia’nın 2010 yaz koleksiyonuna ait bu ceket için hazır giyim demeye bin şahit gerekiyor. Doğal taş ve kristallerle bezeli bu ceket, adeta bir haute couture atölyesinden çıkmış gibi durmuyor mu sizce de? Zaten marka da bunun farkında. Ceketi sınırlı sayıda üretmişler.

ELİF’İN PRADA ÇANTALARINI

Elif Malkoçlar’ı geçen yıl yakından tanımış, tanıtmıştık. Kısaca hatırlatalım; o bir el işçiliği uzmanı. 20 yıldır İtalya’da yaşıyor. Roberto Cavalli için bikiniler, Chanel için tayyörler, Armani için çantalar, Missoni için şapkalar, Fendi için ayakkabılar üretiyor. Yaptıkları moda dergilerinin kapaklarını süslüyor, filmlerde kullanılıyor, Jennifer Lopez, Carmen Kaas ve Kate Moss gibi ünlüler tarafından kapışılıyor, binlerce euro’ya satılıyor. Bu sezon da yapacağını yaptı. Prada’nın çok konuşulan örgü çantalarını o üretti. Yanda görebilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!