20 saatte öğrenilen spor Sörf

Güncelleme Tarihi:

20 saatte öğrenilen spor Sörf
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2009 00:00

Denizde rengârenk rüzgâr sörflerini görünce, nasıl da bu kadar hızlı gidiyor ya da rahatlıkla ayakta duruyorlar diye düşünüyor insan. Ancak bilenler, rüzgâr sörfünün uzaktan göründüğü kadar zor olmadığını söylüyor. Eğitmenler kendini dinç hisseden, 7’den 70’e herkesin bu sporu rahatlıkla yapabileceğini anlatıyor. İstanbul, İzmir, Bodrum ve Antalya’da pek çok sörf okulu var. Yeni başlayacaklar, 500 liraya üç ayda bu sporu öğrenip yapma şansına sahip.

Rüzgâr sörfü, yaş ve cinsiyet ayrımı yapmayan bir spor. Uygun metrekarede ve litrede seçilen sörf tahtalarıyla (board) herkes deneyebilir. Önemli olan tekniği iyi öğrenip vücudu iyi kullanmak. Yarışçı olmak isteyenlerinse Türkiye Yelken Federasyonu’ndan rüzgâr sörfü lisansı alması gerekiyor. Yelken kulüpleri ya da eğitim merkezlerinde sörf öğrendikten sonra kulüp adına ya da bireysel olarak federasyona başvurabiliyorsunuz. Bunun için hız tekniğinizin iyi olması, temel yelkencilik kuralları ile yol hatları, çatışma kuralları, yarış kurallarını bilmeniz gerekiyor.

TAHTAYI RENGİNE GÖRE SEÇMEYİN

Balıkadamlar Spor Kulübü Windsurf Okulu Eğitmeni Serhan Balcı, yeni başlayacakların sörf tahtası seçerken dikkat etmesi gereken çok şey olduğunu söylüyor: “Genel anlamda 4 çeşit board vardır. Yeni başlayanlarınkinde mutlaka ortada salma olması gerekiyor. Salma, dengeyi sağlarken, rüzgâra karşı gitme kapasitesini de artırıyor. 240 litre taşıma kapasitesi, 35 metre uzunluğu ve 80 santim genişliği olanlar başlangıç için ideal. Geçiş döneminde 180-190 litrelikler tercih edilmeli. Bir sonraki aşamada, 132 litrelik board’larda artık salmaya ihtiyaç kalmıyor. Çünkü sörfçünün hedefi hızı artırmak oluyor. Sörfe başlayanların en büyük hedefiyse 100 ya da daha altında litreye sahip olanları kullanıp son sürate ulaşabilmek. Board’ların her biri, kadın ve erkek için uygundur. Önemli olan kilo, teknik ve hangi seviyede sörf yapıldığıdır.”

TÜRKİYE’DE ÇOK YER VAR AMA EN İYİSİ ALAÇATI

Rüzgâr sörfü elbette rüzgâr olan her yerde yapılabilir. Ancak sörfçülerin gözdesi, yılın 6 ayında rüzgârı eksik olmayan Çeşme Alaçatı.
Mimarsinan: İstanbul’dan güney sahillerine gitmekte zorluk çekenlerin tercihi. Büyükçekmece Gölü kıyısındaki alanda, temmuzdan ekime kadar rüzgâr sörf için uygun.

Saros: Hazirandan eylüle kadar rüzgâr elverişli. Özellikle Gelibolu’ya 12 kilometre uzaklıktaki Güneyli Köyü epey bilinen bir sörf alanı.

Gümüşdere: İstanbul’a bir saat uzaklıkta, Karadeniz kıyısındaki Gümüşdere plajı sörf için ideal. Aynı sahildeki Boğaziçi Üniversitesi Mezunları Derneği’nin BurcBeach plajından malzeme temin edilebiliyor.

İstanbul Tuzla: Nisandan kasıma kadar elverişli rüzgârın olduğu bölge yeni başlayanlar için ideal.

Çeşme Alaçatı: Çeşme merkeze 10 dakika uzaklıktaki bölge sadece Türkiye’nin değil dünyanın da en iyi rüzgâr sörfü alanlarından biri. Denizin uzun bir mesafe boyunca derinleşmemesi yüzme bilmeyenlerin bile sörf yapabilmesine olanak sağlıyor. Plajdaki tesislerden malzeme temin edilebiliyor, özel ders alınabiliyor.

Çeşme Ilıca: Buranın suyu da hemen derinleşmediğinden yeni başlayanlar için ideal.

Pırlanta: Çiftlikköy’de bulunan Pırlanta Koyu, Sakız Adası’nın tam karşısında. İyi rüzgâr alan sert dalgaları nedeniyle sörfçüler tercih ediyor ama yeni başlayanları zorlayabilecek bir yer.

Bodrum Akyarlar: Bu bölgenin popülaritesi yeni açılan rüzgâr sörfü okulu sayesinde son yıllarda arttı. Ancak derin olduğundan yeni başlayanlar zorlanabilir.

Bitez: Bodrum merkeze yakın olan alanda pek çok tesis var.

Datça: Özellikle temmuz ve ağustos aylarında kuvvetli rüzgâr esen bölge Marmaris’ten 70 km uzaklıkta. Rüzgârlar çok şiddetli olabildiğinden yeni başlayanları zorlayabilir.

500 LİRAYA YAZ BOYU SÖRF

Rüzgâr sörfü için İstanbul, İzmir, Bodrum, Antalya gibi pek çok yerde eğitim alabilirsiniz. Eğitimler temel, orta ve ileri seviye olmak üzere veriliyor. Genellikle 6-15 saat arasında süren temel eğitimlerde malzeme tanıtılıyor, yelken taşıma, rüzgârı anlama, zikzak yapma, 180 derece dönüş, sörf tahtasına yön verme gibi dersler işleniyor. Temel eğitim ücreti kursa ve ders saatine göre 200-400 TL arasında değişiyor. Eğitiminiz bittikten sonra hemen sörf tahtası ve malzeme almak yerine kurslardan kiralayabilirsiniz. Bu da 10-20 saat arası 200-300 TL aralığında değişiyor.

Bundan sonra kendi malzemelerinize sahip olmak isterseniz, eğitmenler öncelikle 1000-3000 TL arasında bulabileceğiniz ikinci el malzemeleri öneriyor. Ama ille de sıfır olsun diyorsanız, en az 3 bin TL’yi gözden çıkarmanız lazım. Eğer çok iyi kullanırsanız, sörf tahtalarının beş yıl ömrü oluyor.

BAŞLARKEN BUNLARA DİKKAT

Mutlaka ders alın Rüzgârı tanımanız, onu nasıl kullanacağınızı bilmeniz gerekir. Bu yüzden vakit kaybetmemek için ders alarak başlamalısınız.

Karadan denize esen rüzgârdan uzak durun Rüzgâr sizi her yere sürükleyebilir. Karadan esen rüzgârlar kimi zaman sert estiğinden sizi yoldan çıkarabilir.

Öğrenirken su boyunuzu geçmesin Rüzgâr sörfünü öğrenmeye başladığınızda sürekli suya düşeceğinizi unutmayın. Bu yüzden boyunuzu geçmeyen suda çalışmanız, sörf tahtasına kolay çıkmanızı sağlar.

Yelkeni başıboş bırakmayın Kurulmuş bir yelkeni mutlaka bir yere bağlayın. Board’a bağlı olduğunda bile direğin rüzgâr esen yönde olmasına dikkat edin.

Tek başınıza sörf yapmayın Rüzgâr sörfü yapacağınız yerde güvenliğiniz için en azından bir kişinin daha olmasına özen gösterin.

Antrenmanda bol su için Sürekli güneşin altında olmak, kimi zaman sert rüzgâra temas etmek ve enerji harcamak yorgun düşürecektir.

Bol bol su içmeyi ihmal etmeyin.

Yelkeni çok iyi temizleyin Sörf yapmadığınızda, molalarda bile yelkeni gölgeye bırakın. Tuzlu su ve güneşin etkisiyle oluşacak hasarları en aza indirmek için yelkeni ve sörf tahtasını çok iyi yıkayın.

Rüzgâr ve güneşten korunun Uzun kollu likralı tişört, sörf şortu, güneş gözlüğü ve şapka giymeyi unutmayın. Bahar ve geçiş aylarında dalgıçların da kullandığı wetsuit giyilmeli. Bu kıyafet yeni öğrenenleri düşme ve çarpmalara karşı da korur.

KURSLAR

İSTANBUL Suadiye Windsurf Club 0539 973 25 33 İstanbul Windsurf 0532 541 37 45 Ansal Tuzla Mercan Surf Okulu 0216 340 89 34 Mimarsinan Windsurf Okulu 0532 356 33 34 Balıkadamlar Spor Kulübü Windsurf Okulu 0216 355 56 28 İZMİR Active Alaçatı Windsurf Center 0232 716 63 83 Club Mistral Alaçatı 0232 716 97 47 Myga Surf City 0232 716 64 68 Alaçatı Surf Paradise Club 0232 716 66 11 ANTALYA Gökova Rüzgâr Kiteboard Okulu ve Aktivite Merkezi 0252 243 42 17 V.I.P. Windsurf Center 0252 358 63 14 BODRUM Fener Windsurf Okulu 0216 348 92 50 Akyarlar Surf Okulu 0535 499 62 09 Rush Windsurf Okulu 0216 348 9250 Baddogs Surf & Sailing Club 0543 543 05 43 Club Otel Zemda Katamaran Okulu 0532 514 24 12 Karianda Windsurf Club 0252 357 73 03
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!