100 yıllık kebap geleneği

Güncelleme Tarihi:

100 yıllık kebap geleneği
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2012 00:00

Halen restoranın başında bulunan Arif Develi’nin dedesi Ali Develi tarafından 1912’de, Antep Elmacıpazarı’nda ufacık bir dükkanda kurulan Develi Restaurant bu yıl 100 yaşında. 2006’da The Observer gazetesi tarafından dünyadaki en iyi 100 lokanta arasında gösterilen restoranın iki kuşağıyla konuştuk

Haberin Devamı

Antep mutfak kültürünün başarılı temsilcilerinden Develi’nin İstanbul’a gelişi torun Arif Develi’nin İstanbul’a taşınmasıyla gerçekleşti. Babasını üç yaşında kaybettiği için abilerinin yanında, altı yaşında mesleğe adım atan Arif Develi 1966’da İstanbul’un tarihi mekânlarından Samatya’da ilk restoranını açtı. “Askerliğimi bitirip, İstanbul’a geldim. 22 yaşındaydım. İkinci bir askerlik gibiydi ilk günler. Ama Samatya çok farklıydı. İstanbul’un küçük Parisi idi. Rumlar, Ermeniler vardı. Akşam oldu mu insan seli akardı sokaklarda. Cıvıl cıvıldı. O yüzden Samatya’yı seçtim” diye anlatıyor o günleri.
Bugün İstanbul genelinde yedi şubeyle hizmet veren restoranda Arif Develi, halen yönetim kurulunun başında. Ancak artık restoranın sorumluluğunu iki oğlu, Ali ve Nuri Develi taşıyor. Oğullarına güveni tam olan Arif Develi, “Ben çocuklarımı patron çocuğu olarak yetiştirmedim. Çöp de döktüler, bulaşık da yıkadılar. Bir işin hammalı olmassan ağası olamazsın” diyor.

Haberin Devamı

AKŞAM YEMEĞİ MUTLAKA EVDE

Arif Develi için evi ve ailesi çok önemli. Meslekteki onca yıl süresince akşam yemeklerini evde yemeğe özen gösteren Develi eşinin iyi bir aşçı, titiz bir ev hanımı olduğunu söylüyor: “Eşim Sevil bunca yıl gecenin körüne kadar beni bekledi akşam yemeği için. Ben evde hiç mutfağa girmem. Eşim Karadenizli. Çok güzel yemek yapar. Evimizden misafir hiç eksik olmaz. Bir misafir defteri vardır. Kime ne servis ettiğini not eder. Evimize gelen bir misafir bir sonraki gelişinde asla aynı şeyi yemez.”

DİZİ SETİ DE OLDU

Restoran, Türk televizyon tarihinin önemli dizilerinden ‘İkinci Bahar’a da ev sahipliği yaptı. Bu maceraya nasıl atıldıklarını sorduğumda Arif Bey gülerek anlatıyor: “Benim için hatır her şeyden üstündür. Yavuz Turgul, yakın zamanda kaybettiğimiz Meral Okay, Şener Şen gibi isimleri çok severim. Onlar rica ettiler. Ben de kıramadım. Buradaki bütün mekânlar para aldı, ben tek kuruş almadım. İki buçuk sene sürdü çekimler. Samatya’nın kaybettiği ruhunu yeniden kazanmasına yardımcı oldu dizi. Türkiye’nin dört bir yanından insan geldi buraya. Esnafa çok katkısı oldu. ”

Haberin Devamı

FISTIKLI KEBABI BEN BULDUM

Antep mutfağının lezzetlerini kendi ustalığıyla renklendiren Arif Develi’nin bu ünlü mutfağa kattığı özel lezzetler var. Örneğin, fıstıklı kebap Arif Bey’in buluşu. İsviçre’den gelen bir işadamı grubunu ağırlamak için yeni bir lezzet yaratma telaşına düşen Arif Bey elinin altındaki fıstık numunelerini kebaba karıştırarak farkında olmadan Türk mutfak kültürüne katkıda bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!