100’ü yeni tam 150 eser

Güncelleme Tarihi:

100’ü yeni tam 150 eser
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2013 20:27

Devlet Tiyatroları, çoğu ilk kez sahnelenecek 150 eserle yeni sezona merhaba diyecek.Yaklaşık 100 yeni eserin prömiyer yapacağı tiyatrolara, 7’den 70’e herkesin ilgi göstermesi hedefleniyor.

Haberin Devamı

Yeni sanat sezonuna Devlet Tiyatroları (DT), yaklaşık 100’ü ilk kez seyirciyle buluşacak tam 150 eserle giriyor. İki aya yakın süre önce Lemi Bilgin’in yerine göreve gelen DT Genel Müdürü Mustafa Kurt, Yaşar Kemal’den Necip Fazıl’a, Reşat Nuri Güntekin’den Orhan Kemal’e çok sayıda yerli eserle 7’den 70’e herkesi salonlara çekmenin hedeflendiğini söylüyor. DT yeni sezonda 23 şehir ve 58 sahnede perde açacak.

Mustafa Kurt, yeni sezonda hem yerli eserlere hem de tarihi eserlere daha fazla yer ayırdıklarını söyledi. Necip Fazıl’ın ‘Para’, Hüseyin Alp Tahmaz’ın mülteci sorununu işleyen ‘Nereye’, Turan Oflazoğlu’nun ‘Kösem Sultan’, Ergun Uçucu’nun ‘Kiraz ile Mestan’, Mahur Özmen’in ‘Bir Türkan Şoray Filmi Sonrası’, Turgut Özakman’ın ‘Üç Destan’, Cem Gönen’in ‘Sinan Süleymaniye’de’, Ozan Uçar’ın ‘Selahattin (Zamanın Sultanı)’ ve Ali Berktay’ın ‘Dünyaya Atılan Çığlık’ adlı oyunlar prömiyer yapacak. Yine aynı dönemde dört yeni çocuk oyunu da ilk kez sergilenecek: ‘Çiçek Prenses’, ‘Merhaba Hayat’, ‘Miyhavlar Tiyatrosu’ ile ‘Horoz Adam ve Korsan’.

TİYATROYA GİTMEMİŞLER İÇİN SEÇTİK


Repertuvarın çok zengin ve herkesi kucaklayan bir anlayışta hazırlandığını vurgulayan Kurt, “Bizim olduğu gibi toplumun da hassasiyetleri var. İnsanlar Necip Fazıl’ın oyunlarını da izlesinler, Yaşar Kemal’in oyunlarını da. Orhan Kemal’in Kardeş Payı’nı da izlesinler, Selahattin Eyyubi’yi de. Biz ayrım yapmadık. Bilakis tiyatro kanalıyla herkesi birleştiren, kucaklayan, kardeşliğimizi, birlikteliğimizi pekiştiren oyunlar seçtik. Mustafa Kurt, izleyiciyi tiyatroya çekebilmek için “repertuvarı hazırlarken özellikle hiç tiyatroya gitmemiş kesimlere hitap eden oyunlar seçtiklerini” vurguladı. Repertuvarda yerli eserlerin yanı sıra geçmiş yıllarda olduğu gibi William Shakespeare, Carlo Goldoni, Anton Çehov ve George Orwell gibi dünyaca ünlü yazarların da eserleri yer alıyor. Ayrıca yeni sezonda Birinci Dünya Savaşı’yla ilgili bir oyun yazma yarışması da düzenlenecek.?

BAKMADAN GEÇME!