1 milyon acı çeken kadın

Güncelleme Tarihi:

1 milyon acı çeken kadın
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2013 00:00

İzmirli işadamı ve fotoğraf sanatçısı Cem Bayoğlu, 14 Şubat’ta ABD’li yazar Eve Ensler’in başlattığı ‘One Billion Rising’ kampanyasından esinlendi. “Bir erkek olsam da benim de annem, ablam var. Kadınların hislerine ortak olmak boynumuzun borcu” diyerek çektiği ve İzmir Karşıyaka Ziya Gökalp Kültür Merkezi’nde sergilediği fotoğraflarını anlattı.

Haberin Devamı

Sayfada fotoğraflarını gördüğünüz Cem Bayoğlu (36), aslında İzmirli bir işadamı. Aile şirketi Indeks AŞ’de satış gruplarından sorumlu yönetim kurulu üyesi. Üniversite diploması 9 Eylül’den elektrik alanında. Ama gelin görün ki, Bayoğlu’nun ruhu başka türlü yaşıyor, kalbi bambaşka bir şey için çarpıyor: Sanat!
İlk tutkusu müzik olmuş Cem Bayoğlu’nun. Küçük yaşta önceleri ağabeyine özenip org çalıp şarkı söylemeye başladı. Lisedeyse, yine ağabeyinin hediye ettiği gitarla müziğe devam etti. Üniversite yıllarında grubuyla çalıp söylemediği yer kalmadı. Aslında pilot ya da müzisyen olmak istiyordu ama ağabeyi elektrik mühendisi, ablası işletme mezunuyken onun da yolu kaçınılmaz oldu. O kadar isteksizdi ki, iki yıllık elektrik bölümünü dört yılda bitirdi. Çünkü aklında başka projeler vardı...

Haberin Devamı

TİCARİ KAYGIM HİÇ OLMADI

Aile şirketindeki yoğun çalışma temposuna rağmen, 2006 yılında kendi bestelerini ‘Teselli’ adlı bir albümde topladı. Fotoğraf merakıysa 2005’te Japonya’da iş gezisi sırasında aldığı fotoğraf makinesiyle başladı: “Yarı profesyonel ilk makineyi aldığımda ne çeksem gözüme güzel görünüyordu, bu yüzden ne bulsam çekiyordum. Sonra makro bir objektif alıp detaylar çekmeye başladım. Ardından en çok keyif aldığım şeyin portre fotoğrafları çekmek olduğunu anladım. Önceleri evimdeki küçük bir perdede arkadaşlarımın fotoğraflarını çekiyordum. Sonra fabrikada küçük bir stüdyo yaptım kendime. Bir süre sonra da ‘Cem Bayoğlu Fotoğraf ve Tasarım’ şirketini kurarak profesyonel bir fotoğraf stüdyosu açtım. Açıkçası bu işi profesyonel olarak yapma fikrim fotoğraflarım insanlar tarafından beğenildikçe oluştu. Ticari bir amaçla başlamadım.”

1 milyon acı çeken kadın
Toplumda bir kadının güzel görünmesinin suç sayılması.

Herhangi bir eğitim almadı Cem Bayoğlu fotoğrafla ilgili. Ama merakı ve teknolojinin gelişimiyle artan bilgi akışı sayesinde kendini çok geliştirdi. Tasarıma da meraklı olduğundan şimdiki fotoğraflarını elde etmesi, onun için çok da zor olmadı.
Bayoğlu’nun sadece sergideki işlerini değil, www.cembayoglu.com adresindeki diğer serilerini de incelediğinizde renkleri ve ışığı ne kadar sert, göze çarpar bir şekilde kullandığını göreceksiniz. Bu görünüş ve tarzıyla ilgili bakın ne diyor: “Yıllarca rock müzik dinledim ve çaldım. Sanırım bu benim ruhumda var. Ama bu soruyla ilgili şöyle bir anım da var; geçen yıl fotoğrafçı bir arkadaşımla sohbet ederken bana, ‘Sen kendi tarzına ne derdin’ diye sordu. Cevap veremedim. Sonra fark ettim ki fotoğrafçılıkla ve sanat akımlarıyla ilgili bilgim çok az. Ertesi gün kitaplar aldım ve okuyup incelemeye başladım, bu bakış açımı epey genişletti. Kişinin kendisi için bir şey söylemesini pek doğru bulmuyorum ama şu an fotoğraflarımda ekspresyonist bir tarz olduğunu söylemem yalnış olmaz sanırım. Tabii insan sürekli değişiyor, yarın ne çekeceğimi ben de bilmiyorum.”

Haberin Devamı

Cem Bayoğlu’nun İzmir Karşıyaka Ziya Gökalp Kültür Merkezi’nde açtığı ‘One Billion Suffers’ sergisindeyse konu ‘kadına karşı şiddet’e odaklanıyor. Neden buna eğildiniz, dediğimizdeyse “Biliyorsunuz 14 Şubat’ta ABD’li yazar Eve Ensler’in başlattığı ‘One Billion Rising’ kampanyası ile tüm dünya kadınları danslı bir eylem gerçekleştirdi. Bu kampanya hepimize, dünyadaki her üç kadından birisinin hayatı boyunca şiddete ya da tacize maruz kaldığı gerçeğini gösterdi. Bu kampanya’nın Türkiye ayağı ise İzmir’den doğdu ve yakın arkadaşım Hakan Doğanay tarafından organize edildi. 14 Şubat’a yaklaşık bir ay kala Hakan Doğanay ile bir sohbetimiz sırasında bu projeye fotoğraflarımla destek verebileceğimi söyledim ve proje başlamış oldu; 14 Şubat’a 14 fotoğraf...

1 milyon acı çeken kadın
Serginin en klasik fotoğrafı bu diyebilirim: Kadının suskunluğu...

Haberin Devamı

Sanatla uğraşan insanların sosyal sorumluluk projelerinde yer alması gerek. Evet, erkek olabilirim ama benim de bir annem ve ablam var. Gerçekten isteyerek, günlerce üzerinde düşünüp hikâyeler oluşturarak fotoğraflar çektim. Ama nasıl bir yaraya dokunduğumun farkına ancak, fotoğrafları başkaları görmeye başladığında vardım. Bir kadının fotoğraflara bakarken ağladığını gördüm. Başka bir kadının dokuz aylık hamile olduğu halde hâlâ eşinden dayak yediğini, sekiz yaşındaki bir kız çocuğunun tecavüze uğradığını ve aslında buna benzer birçok olayın çok yakınımda olup bittiğini bu projeden sonra fark ettim. Şimdi bu çalışmayı yaptığım için, şiddete karşı bilinçlenmede küçük de olsa bir payım olmuştur diyerek gurur ve mutluluk duyuyorum” diyor.

Haberin Devamı

Cem Bayoğlu’nun ‘One Billion Suffers’ sergisi 5-14 Nisan’da İzmir Karşıyaka Ziya Gökalp Kültür Merkezi’nde (232) 366 44 59

 

1 milyon acı çeken kadın
Bir kadının arkasında sakladığı acılarıyla hâlâ iyi görünme çabası.

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!