1.5 milyon liralık 'kuşatma'

Güncelleme Tarihi:

1.5 milyon liralık kuşatma
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2010 00:00

Ressam Erol Akyavaş’ın Kuşatma adlı tablosu Antik AŞ. tarafından 7 Mart 2010 tarihinde düzenlenecek müzayedede 1.5 milyon lira başlangıç fiyatıyla satışa çıkıyor. Bu şu ana kadar bir çağdaş Türk resmine biçilen en yüksek açılış fiyatı.

ANTİK A.Ş. müzayede evinin 7 Mart 2010 tarihinde Swissotel’de gerçekleştireceği “Çağdaş Sanat Eserleri” müzayedesi yeni bir rekorla başlıyor.
Ressam Erol Akyavaş’ın “Kuşatma” adlı tablosu 1 milyon 500 bin liralık açılış fiyatıyla müzayedeye çıkıyor. Bugüne kadar bir çağdaş Türk sanatçısına biçilmiş en yüksek müzayede başlangıç fiyatı bu.
Antik A.Ş.’nin 15 Kasım 2009 tarihinde düzenlediği müzayedede Burhan Doğançay’ın Mavi Senfoni adlı tablosu 1 milyon lira muhammen bedelle satışa çıkmış ve 2.2 milyon liraya Murat Ülker tarafından satın alınarak bir rekora imza atmıştı.

Usta isimler bir arada

Çağdaş Türk sanatının usta ismi Erol Akyavaş’ın 1982’de tuvale aktardığı “Kuşatma” isimli başyapıt (266x385 cm.) ilk kez satışa sunulacak. Überse Museum, Almanya-1982, Instutute of Contemporary Art, Londra-1988, Türk Sanatçılar Sergisi, Danimarka-1995, gibi birçok müzede sergilenerek Türk Çağdaş Sanatını dünyaya tanıtan eser, sanat eleştirmenleri tarafından Türk resminin ikon çalışması olarak değerlendiriliyor.
Müzayedede ayrıca, Mubin Orhon, Selim Turan, Fahrel Nisa Zeid, Nejat Melih Devrim, Burhan Doğançay, Adnan Çoker, Abdurrahman Öztoprak, Ömer Uluç gibi Çağdaş Türk Sanatının usta isimlerinin eserleri satışa sunuluyor.
Aynı zamanda müzayedede, Nuri Bilge Ceylan, İzzet Keribar, Mehmet Günyeli ve Çerkes Karadağ gibi önemli fotoğraf sanatçılarına ait fotoğraflar da yer alıyor. Olgaç Artam tarafından yönetilecek olan 260. müzayededeki eserler 1-7 Mart 2010 tarihleri arasında Antik Palace’ta görülebilecek.

Çorum Müzesi’nde dijital rehber

AVRUPA’da Yılın Müzesi’ne aday gösterilen Çorum Müzesi’nde, yerli ve yabancı ziyaretçilerin eserler hakkında daha detaylı bilgi alabilmeleri amacıyla dijital rehber dönemine geçildi. Müze Müdürü Önder İpek, yurt dışından alınan 24 cihazla, ziyaretçilerin kulaklık yardımıyla eserler hakkında, Türkçe ye da İngilizce sesli bilgi alabildiklerini anlattı. 33. Avrupa Müze Forumu (EMF) ödülleri kapsamında Avrupa’da yılın müzesine adaylığı kabul edilen Çorum Müzesi’nde Hatti, Hitit, Roma ve Bizans dönemlerinden kalma çok sayıda eser yer alıyor. Geçen yıl açılan etnografya bölümünde ise Çorum’un tarih ve kültürünü yansıtan eserler bulunuyor. Müzeye engellilerin ziyareti için rampa ve özel asansörler yapıldı.

Sikke davasında belge savaşı

Oya ARMUTÇU/ANKARA
KOLEKSİYONER Oğuz Güler, Kültür ve Turizme Bakanlığı’nın iptal ettiği “kolleksiyoner belgesini” geri almak için açtığı davada, bakanlığı, “evrakta tahrifat yapmakla” suçladı.
Koleksiyoner ve eski eser yayımcısı Oğuz Güler, 7 bin adet altın, gümüş ve bronz sikkeyi satmak için Kültür Bakanlığı’nın kapısını çaldı. Bakanlık, sikkeleri inceledi ve 19 bin lira değer biçti. Ancak, Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürü Alpay Pasinli, eserlerin sahte olup olmadığının tespitini istedi. Kurulan komisyon sikkelerin gerçek olduğuna karar verdi ancak yeni bedeli 6 bin 525 liraya indirdi. Bu arada Bakanlık, Güler’e, satıştan önce eserleri ‘koleksiyon defterine’ kaydetmediği gerekçesiyle dava açtı ve koleksiyoner belgesini de iptal etti.
Ankara 15. Asliye Ceza Mahkemesi, müzeye satılacak ya da hediye edilecek eserler için envanter kaydının gerekli olmadığı kararına vardı. Böylece, Güler beraat etti.
Bunun üzerine kolleksiyonerlik belgesi iptal edilen Güler, hukuk mücadelesine girişti. Danıştay 6. Dairesi’ne “karar düzeltme” başvurusu yapan Güler, müzedeki kayıt tarihlerinin “tahrif” edildiğini savundu. Bu belgeleri Danıştay’a sunan Güler, “Müze defterimdeki tarihler değiştirilmiş. Özellikle 1999’ların 2000 yapılması çok belirgin. Danıştay’ın kararının bozulmasını ve koleksiyoner belgemin iptali işleminin bozulmasını talep ediyorum” dedi.

GÜNÜN AJANDASI

ETKİNLİK

Yılmaz Güney’le 2 saat

BEŞİKTAŞ Belediyesi tarafından düzenlenen “Ustalara Saygı” toplantılarına paralel olarak gerçekleştirilen “Arşivlik Muhabbetler ? Yeşilçam’ı Yaratanlara Saygı” gecelerinde bu hafta sanatseverler, unutulmaz Yılmaz Güney filmleriyle buluşacaklar. Ona “Çirkin Kral” lakabını takan Yılmaz Atadeniz, bir dönem Güney ile evli olan Nebahat Çehre, rol arkadaşlarından Nilüfer Aydan ve Suzan Avcı’nın da konuşmacı olarak katılacakları etkinlikte gazeteci Arda Uskan ve Güney’le ortak projelere imza atan usta yönetmen Temel Gürsu da yer alacak. Konukların sohbetlerine arşivci Yahya Karadaş’ın hazırladığı Yılmaz Güney’in unutulmaz filmlerinden görüntüler eşlik edecek. Bu akşam saat 20.00’de Ortaköy Kültür Merkezi’nde. Telefon: (0212) 236 10 27

KONSER

Gülsin Onay Erzurum’da

BİLKENT Senfoni Orkestrası bugün Erzurum’da bir konser verecek. Bilkent Erzurum Konser Salonu’nda gerçekleşecek konseri BSO Müzik Direktörü Klaus Weise yönetecek. Devlet Sanatçımız piyanist Gülsin Onay konsere solist olarak katılacak. Gülsin Onay piyano literatürünün en önemli eserlerinden Edvard Grieg’in “Op.16, La minör Piyano Konçertosu”nu yorumlayacak. Klaus Weise yönetimindeki Bilkent Senfoni Orkestrası romantik dönemi başlatan klasik dönemin son temsilcisi dahi besteci Ludwig van Beethoven’ın “Op.21, Do majör 1. Senfoni”sini seslendirecek. Saat 19.00’da başlayacak konserin biletlerine, Bilkent İrtibat Bürosu’ndan ulaşılabilinir. Tel:(442) 342 61 75

SERGİ

Su’yun içinden

MAÇKA Sanat Galerisi 9 Şubat ? 13 Mart 2010 tarihleri arasında ressam Su Yücel’in son dönem çalışmalarına ev sahipliği yapacak. Son dönemlerde özellikle kadınlar ile yaptığı çalışmalar ile adından söz ettiren Su Yücel, bu çalışmalardan ortaya çıkan eserlerini, sanatseverler ile buluşturacak. 2003 yılında ilk olarak Diyarbakırlı kadınlar ile çalışmaya başlayan Su Yücel, bu süre içerisinde Kars, Karaburun, Sulukule, Batman gibi birçok yerde kurduğu atölyelerin en sonuncusunu Tarlabaşı’nda açmıştı. Maçka Sanat Galerisi (0212) 240 80 23
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!