Karadeniz kıyısındaki Amerikan kolonisi

Güncelleme Tarihi:

Karadeniz kıyısındaki Amerikan kolonisi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2005 00:51

Ereğli sportif açıdan hareketli bir sezon geçiriyor. 3 milyar dolar cirolu dev şirketin spor kulübündeki basketbol ve voleybol takımları 1. ligde başarılı sonuçlar alıyor. Bu takımlarda toplam 10 Amerikalı sporcu var.

Karadeniz kıyısında küçük bir Amerikan kolonisi oluşturan oyuncular her maç, tıklım tıklım dolan Ereğli tribünlerini coşturuyor. Basketbolcular, Los Angeles, Chicago ve Dallas’tan gelip Erdemirspor formasını sırtlarına geçirmiş. Antrenman ve maç dışında hayatları internet, NBA TV ve Playstation üçgeninde geçiyor. Erdemir’in yeşille iç içe lojmanlarında tüm ihtiyaçları karşılandığı için sahadaki oyundan başka bir şey düşünmelerine gerek kalmıyor.

Toplu halde akşam yemeği yenmiş. Sporcular yorucu bir günün ardından evlerine çekilmiş. Ekran başında sıkı bir playstation partisi çevriliyor. İki ABD’li basketbolcu Tremmell Darden ve Keith Bean’ın ellerinde joystickler, NBA oyununda heyecanlı bir şekilde kapışıyorlar. ‘Smacı nasıl yapıştırdım ama! Gel de bir daha göstereyim gününü.’ ‘Smacı bırak da şu bloğa bak!’ Darden’ın dairesinde iki oyuncu atışarak oyunlarını sürdürürken arkalarında Pervis Pasco onları izliyor. Yeni Zelandalı takım arkadaşları Mark Dickel dalgacı üslubuyla laf atıyor: ‘Ekran başına geçtiğimde onları hep yenerim. Hiç şansları yok.’

Oyun oynayan arkadaşlarını izlemekten sıkılıp bilgisayar başına oturan ve internetten mesajlarına bakan Dickel’a göre Ereğli sosyal açıdan zengin bir şehir değil. ‘Burada başka ne yapabilirsin ki? Bir sosyal hayattan bahsedemeyiz. Akşamları dışarı çıkıp gezme şansımız da yok.’ Aynı blokta oturan dört oyuncu akşamları takımın abisi rolündeki Mark Dickel’ın evinde buluşup geyik yaparak oyun oynuyor veya kendi dairelerinde sabah erken saatlere kadar NBA TV izliyorlar.

ABD’DEN SADECE LAPTOPLA GELDİLER

Tüm sporcular 1960’larda ABD’li mühendislerin tasarladığı Erdemir kompleksinde, çalışanlar için inşa edilmiş lojmanlarda kalıyor. Kulüp 15-20 dairelik bazı blokları tamamen sporculara tahsis etmiş. Bu bloklarda hem güreşçiler hem basketçiler hem de voleybolcular yaşıyor. Bu dayalı döşeli lojmanlarda yüksek hızlı internet bağlantısından uydu antenine ve mutfak gereçlerine kadar her şey mevcut. Sporcular ülkelerinden gelirken yanlarında sadece dizüstü bilgisayarlarını getirmiş.

Erdemirspor basketbol erkek takımının başantrenörü Ayhan Kalyoncu (41), Ereğli’nin bir sporcu için biçilmiş kaftan olduğunu söylüyor: ‘Lojmanlar, spor salonu, lokanta yürüme mesafesinde. Kafalarını meşgul edecek hiçbir sorun yok. Sadece işlerine odaklanıyorlar. Ama İstanbul gibi büyük bir şehir değiliz. Örneğin Fenerbahçeli Demir Mrsic gibi keyfine düşkün bir oyuncuyu Ereğli’de tutamazdım.’

Kalyoncu, yabancı oyuncularını seçerken yıldız özelliğinden çok uyumlarını ön planda tutmuş. ‘Özellikle yeni mezun Pasco ve Darden’ın hangi okullardan geldiklerine baktım. Takımla uyumlarını öğrenmek için eski antrenörlerine bile ulaştım. Bana her maç 30 sayı atıp sonra sorun çıkaracak oyuncu lazım değil. Saha içinde dediklerimi uygulayıp takım oyununa bağlı kalması daha önemli.’

Takım İstanbul deplasmanına gittiğinde oyuncular bir gecelik izin alıyor. Maç sonrasındaki bir günü İstanbul’da alışveriş yaparak, eğlenerek, arkadaşlarıyla buluşup kurtlarını dökerek geçiriyorlar. Ama kulüp hiçbir oyuncuya özel otomobil vermiyor. Çünkü iki sezon önce bayan takımının iki oyuncusu İstanbul yolunda ciddi bir kaza geçirmiş. Bayan takımındaki dört ABD’liden Jaclyn Johnson bundan memnun değil. ‘İstanbul’da sosyal hayat daha renkli. Burada telefon ve Digitürk dışında bizi oyalayacak başka bir şey yok. Arabamız olsa biraz dolaşır, balık tutmaya falan giderdik.’ İstanbul’a gittikleri zaman Johnson Akmerkez’de alışverişe çıkmış, Beyoğlu’nda Reggae müziğin mekanı Riddim’e gitmiş. Kapalıçarşı’ya gidip Sultanahmet Camii’ni ziyaret etmek istiyor.

UMUTSUZ EVKADINLARI DİZİSİNİ KAÇIRMIYORLAR

Bayan oyuncular için de tipik bir hafta içi günü. Kim Williams internette son sportif gelişmelere göz atıyor. Ev sahibi Johnson Umutsuz Evkadınları dizisinin saatinin yaklaştığını hatırlatıyor. ‘Bayılıyorum bu diziye, hiç kaçırmıyorum’ diye heyecanlanıyor. O sırada NBA’de en beğendikleri oyuncular arasında saydıkları Kobe Bryant’ın smacı yansıyor ekrana. Sezon sonu şampiyon adaylarını tartışıyorlar. Mills, Türkiye Ligi’nin yüksek kalitede olduğunu söylüyor. Johnson da aynı fikirde: ‘Ligde çok üst düzey bir rekabet ve doğrusu çok iyi oyuncular var. Ama organizasyon açısından mesela İsrail ligi daha iyiydi. Veya ABD’de her şey çok daha planlı bir şekilde yürütülür.’

BÜTÇENİN ÜÇTE İKİSİ BANKALARDAN ÜÇTE BİRİ ÇALIŞANLARDAN GELİYOR

Ayhan Kalyoncu, 2004’ü 3 milyar dolar ciro, 589 milyon dolar kárla kapatan bir kurumun spora daha fazla yatırım yapabileceğini düşünüyor. ‘1. ligde çok büyük bütçeli rakiplere karşı mücadele veriyoruz. 500 bin dolar gibi mütevazı bir bütçeyle play-off’a girebilirsek başarılı sayılırız. Ama üst sıralara oynamak için daha büyük bir bütçeye ihtiyacımız var. Zannediyorum Ereğli halkının maçlara gösterdiği ilgiyi fark eden yönetim kurulu atılım yapmamıza olanak sağlayacak.’ Erdemirspor bu sezon tüm dallar için toplam 3 milyar YTL bütçe ayırdı. Bütçenin üçte birini Erdemir çalışanları sağlıyor. 7 bini aşkın Erdemir çalışanı her ay 10 YTL’lik bir katkı sağlıyor kulübe. Bunun yanı sıra Erdemir’in maaş ödemelerini yapmak için bankalara yönelik bir ihale açılmış. Erdemirspor’a en çok bağış yapan dört banka ihaleyi kazanmış. Bankalar kulübe yılda 2 milyar YTL bağış yapıyor.

TAKIMIN AĞABEYİ MARK DICKEL

Yeni Zelandalı basketbolcu Mark Dickel, takımın ağabeyi. Sokakta çocuklar onu görünce imza istiyorlar. Edemirspor’un 1. ligde oynaması, Efes Pilsen, Ülker, Fenerbahçe ve Beşiktaş gibi iddialı takımların Ereğli’ye gelmesi tribünleri de doldurmuş. 2000 kişilik Erdemir’in spor salonu dolduğu gibi 500 kişi de dışarıda kalıyor. 67 Gençlik taraftar grubu da tribünlerdeki tezahüratı organize ediyor.

ERKEK BASKETBOLCULAR

TREMMEL DARDEN (23, 1.93 m) Kaliforniya Inglewood doğumlu. Geçen yıl Niagara Üniversitesi’ni bitirdi. Eylülde Erdemirspor ile anlaştı. Dairesi her zaman derli toplu. Yemek yapmayı, özellikle tavuklu mönüleri seviyor. Tanıyan herkes Darden’ın centilmenliğinden bahsediyor.

PERVIS PASCO (24, 2.06 m) Florida Clearwater doğumlu. Geçen yıl Kansas City Üniversitesi’nden mezun oldu, Bahreyn Ligi’nde Manama’da forma giydi, sonra buraya geldi. Sahada smaçlarıyla tribünleri coşturuyor ama saha dışında sakin ve kendi halinde bir oyuncu.

KEITH BEAN (25, 2.04 m) Mississipi’nin McComb şehrinde doğdu. Babası da eski bir basketbolcu olan Bean, Teksas A&M Üniversitesi’ni bitirdi. İtalya ve Yunanistan’dan sonra bu sezon başında Çin’de Jiangsu takımına transfer oldu. Mart ayında Erdemirspor ile anlaştı.

ERDEMİRSPOR’UN KARNESİ

VOLEYBOL Bu sezon ikinci kez şampiyon oldular.

BASKETBOL (bayan) Ligde normal sezonu üçüncü bitirdiler. Fenerbahçe’ye 5 kez yenildiler. Antrenör Ayhan Avcı, ‘Böyle şeylere inanmam ama nerdeyse uğursuzluk var diyeceğim’ diyordu. Ama cuma akşamı F.bahçeyi 76-74 yendiler.

BASKETBOL (erkek) Ligin bitimine bir hafta kala 25 maçta 35 puanla 8. sıradalar. Bugün İstanbul’daki Tekel maçını kazanırlarsa playoff’a kalacaklar.

GÜREŞ Türkiye Kupası’nı kazandı. Nisan sonunda Türkiye şampiyonluğu için mindere çıkacaklar.

ERDEMİR’E TRANSFER OLUNCA EVLENDİLER

Erdemirspor’da bir de evli çift var: Beş yıl önce farklı takımlarda oynarken İstanbul’da tanışan Gökhan Sunter (25) ve Betül Sunter (28). Gökhan, 2002’de Darüşşafaka’dan Erdemir’e geldikten sonra 2003’te de Betül, Ereğli’ye geldi. O yaz da evlendiler.

VOLEYBOLCULAR

BROOKS BILLINGS (24, 1.98 m) Santa Barbara doğumlu. Güney Kaliforniya Üniversitesi’nde kamu yönetimi ve iş idaresi okudu. 2002’de milli takıma girdi, Dünya Şampiyonası ve Olimpiyatlar’da oynadı. Avusturya ve Japonya’nın ardından Türkiye’ye geldi. Bazı dergilere modellik yaptı. Çok sert smaçlarıyla tanınan Billings bir üniversite maçında topu parçaladı.

DONALD SUXHO (29, 1.96 m) Arnavutluk doğumlu. Arnavutluk Milli Takımı’nda oynadı. 1996’da Boston’a yerleşip ABD vatandaşı oldu. Güney Kaliforniya Üniversitesi’nde iletişim okudu. 2003’ten beri Erdemirspor’da. Üç yaşında bir oğlu var. Kaliforniya seçimlerinde oyunu Arnold Schwarzenegger’e verdi. Geçen yıl ABD Milli Takımı’yla Olimpiyat dördüncüsü oldu.

GABRIEL GARDNER (29, 2.09 m) San Diego doğumlu. Stanford Üniversitesi’nde biyoloji okudu. Geçen sezon Brezilya’nın Unaio Suzano takımında oynadı. Kaliforniya’da sörf yapmayı, boş zamanlarında gitar çalmayı seviyor. Geçen yıl Olimpiyat dördüncüsü olan ABD Milli Takımı’nda oynadı.

KADIN BASKETBOLCULAR

JACYLN JOHNSON (26, 1.85 m) Los Angeles doğumlu. İş iletişimi okuduğu Kansas Üniversitesi’ni 2001’de bitirdi. Orlando Miracle forması giydi. Geçen sezonu Yunanistan’da Atina’da geçirdi. Playstation oynuyor, fırsat buldukça polisiye roman okuyor.

KIM WILLIAMS (30, 1.68 m) Chicagolu. 1997’de DePaul Üniversitesi’ndeyken çabukluğuyla kadın basketbolunun Allen Iverson’ı diye anılıyordu. Tam bir Jordan hayranı. Her yerde Jordan’ın sırt numarası 23’ü kullanıyor. Yunanistan, İsrail ve Polonya’yı dolaştıktan sonra geldi. Bacağında dövmeler var. Hip hop dinliyor.

TAUSHA MILLIS (29, 1.91 m) Dallas doğumlu. 105 kiloluk cüssesiyle ABD’deki lakabı Baby Shaq’tı. Alabama Üniversitesi’nde kriminoloji okudu. 1999-2000 sezonunda Urla Gençlik takımında oynamıştı. Üç yıl WNBA’de oynadı. Fransa’da, İspanya’da, Çin’de ve İtalya’da forma giydikten sonra iki ay önce Erdemir’e geldi.

NYREE ROBERTS (29, 1.91 m) 1998’de Old Dominion Üniversitesi’nden mezun oldu. 1997’de NCAA finalinde takımın en skorer ikinci oyuncusuydu. WNBA’de oynadı. Geçen sezon Yunanistan’da oynadıktan sonra Erdemirspor’a transfer oldu.

İSTESEK PARAYI BASAR, EN İYİ OYUNCULARI ALIRIZ

İki yıldır kulüp başkanlığını yürüten, Erdemir’in birinci genel müdür yardımcısı Fadıl Demirel, sportif faaliyetleri kuruma ek bir mali külfet getirmeden yapmakta ısrarlı: ‘İstesek tüm dallarda parayı basar, en iyi oyuncuları transfer ederiz. Ama etrafa para saçıp başarı elde etmek bize pek hitap etmiyor. Bu olaya Erdemir’in bir sosyal sorumluluk projesi gözüyle bakıyoruz. Ama, çok büyük bir kurumuz, hiçbir işte tokat yemek istemeyiz. Bir atılım yapmak istiyoruz.’ Kulüp yönetim kurulu Erdemir’in bir arazisine büyük bir spor kompleksi inşa etmek için proje yarışması açtı. 5000 kişilik bir spor salonu, olimpik yüzme havuzu ve diğer tesisler yapılması planlanıyor.

ERDEMİRSPOR’UN 650 SPORCUSU VAR

Erdemirspor’da basketbol, voleybol, güreş, boks, bisiklet, amatör futbol, tenis, atletizm ve yüzme dallarında yaklaşık 650 sporcu var. Geçen yıl yönetim kurulunun özel ilgisiyle güreş takımına flaş transferler yapıldı, iki ay önce de Türkiye Kupası’nı kazandılar. Güreş takımı sorumlusu, Erdemir Elektrik ve Otomasyon Bölümü’nde işçi olarak çalışan Şakir Bayram (41). ‘Harun Doğan gibi dünya şampiyonu bir ismi kadroya aldık’ diyor. ‘Fatih Çakıroğlu geçen hafta Avrupa Şampiyonası’nda bronz madalya kazandı. 60 kişilik bir altyapı ordumuz var.’ Güreş takımının iddialı duruma gelmesi aileleri cezbetmiş. Şimdi oğlunu kapan güreş salonuna getiriyor. Küçükler haftasonu minderde ilk derslerini alıyorlar. Antrenörler çocukları motive etmek için eğlenceli oyunlarla çalıştırıyor.

GENÇLER OKUL DÖNÜŞÜ PEDAL ÇEVİRİYOR

Erdemirspor bisiklet şubesi 12 sporcuyla faaliyet gösteriyor. Hepsi Ereğli’de öğrenim gören genç sporcular okul dönüşü çantalarını bir kenara fırlatıp formaları sırtlarına geçirerek pedal basıyor. Haftanın iki günü eskort otomobil eşliğinde karayoluna çıkıp 40-45 kilometre çalışıyorlar. Takımın antrenörü, menajeri ve sorumlusu Emre Yılmaz (23) sporcuların liseden sonra devam etmemesinden yakınıyor. Kulüp bisikletçilerin tüm malzemelerini sağlıyor. Ama profesyonel bir takım yok. Bu nedenle liseyi bitiren sporcular bisikletten iniyor. Soldan sağa Recep Topal (17), Mustafa Sayar (16), Kadirhan Yabacı (17), Tolga Yılmaz (14), Emre Karadeniz (16), Aykut Öztürk (18).
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!