Kaleciler dikkat

Güncelleme Tarihi:

Kaleciler dikkat
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 1997 00:00

Serdar ÇAKMAN
Haberin Devamı

Cumartesi günü oynanan Altay- Fenerbahçe maçında kaleci Rüştü'nün Altaylı Danoilescu'ya yaptığı hareketi hakem Mustafa Çulcu penaltı olarak yorumladı. Burada hakemi eleştiremeyiz. Kararı da bence doğru. Ancak eleştirilecek en önemli konu penaltı kararından sonra kaleci Rüştü'nün bariz gol şansını engellemesinden dolayı oyundan ihraç edilmesinin şart ve kural gereği olmasına rağmen oyunda kalmasıdır.

Kuralı kafasına göre yorumlayıp, otorite geçinen ve değişiklikleri bir yıl geriden izleyen bazı eleştirmenlerin kamuoyunu yanıltmasını önlemek için kitaptaki kuralı ve FİFA talimatını aynen yeniden yazıyorum. Kural 12'nin 13 ve 14. Board kararları bu sene yapılan değişiklikle kuralın içine girmiştir. ‘‘Hakemin kanaatine göre, rakip kaleye doğru bariz bir gol atma şansı ile ilerleyen bir oyuncu, kural dışı olarak durdurulmuşsa (Serbest vuruş ya da penaltı ile cezalandırılacak bir ihlal ise) ve dolayısı ile hücum eden oyuncunun takımı gol yapma şansı elde edememişse, ihlal yapan oyuncu ciddi faullu oyundan dolayı ihraç edilecektir.’’

Bu kural hiçbir şekilde başka biçimde yoruma açık değildir. Eğer faul kararı verildi ise, bariz gol şansı engelleniyorsa ki, Rüştü ile Danoilescu karşı karşıya idi, yani bariz bir gol şansı vardı. O taktirde ihlali yapan kaleci Rüştü'nün ihracı kural gereği olarak şarttır.

Ayrıca G.Saray-Vanspor maçında hakem Yılnur Önen'in fevkalade bir kaleciye pas yorumu vardı. Başarılı bir şekilde oyunu devam ettirdi. Tebrik ediyorum. Diğer hakemlere de örnek olmalı.

Bu yılki uluslararası hakem seminerinde, FIFA hakem kurulu üyesi Mr.Bouzo bu kurul ile ilgili aynen şu açıklamaları yaptı: ‘‘Kaleciye pasın kuraldaki ruhu, zaman kaybının engellenmesidir. a) Kaleciye pasta şayet forvet baskısı varsa, b) Kornere giden bir top müdafa tarafından çelinirken kaleciye giderse, bu kural uygulanmaz. Burada esas olan zaman çalmanın engellenmesidir. 12. kural olan fauller ve fena hareketlerin lafzı ve ruhu bunu gerektirir.’’

Ancak bu kurallar tüm hakemlerimiz tarafından cesurca ve doğru olarak uygulandığında sağlanacak standardizasyonla futbolumuz daha da güzelleşecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!