Kadınlar daha meraklı

Güncelleme Tarihi:

Kadınlar daha meraklı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

Orta Asya steplerinde yaşayan Türkmenlerin en önemli parçasıydı atları. Erkek çocuklarına atlar üzerinde bir kahramanlık gerçekleştirene kadar ad konmazdı. Türk erkeğinin yaşamında değer verdiği üç önemli varlığın (avrat, silah) başında geliyordu at... Oysa bugün ülkemizde Ata sporumuz olan atçılığı yapanların sayısı birkaç yüzü geçmiyor. Belki de nüfusun on binde biri ata biniyor. Yine de sayıları giderek artıyor. Kemer Atlıspor'un Müdürü Mehmet Gürdoğan: ‘‘Öğrencilerimiz arasında çok yetenekli olanlar var. Onların arasından geleceğin dünya binicilik şampiyonları çıkabilir’’ diyor.

Orta Asya steplerinde yaşayan Türkmenlerin en önemli parçasıydı atları. Vahşi bozkırda, sert iklim koşullarında, ani düşman baskılarına karşı ayakta durabilmek için tek dayanaktı atlar... Erkek çocuklarına atlar üzerinde bir kahramanlık gerçekleştirene kadar ad konmazdı. Türk erkeğinin yaşamında değer verdiği üç önemli varlığın (avrat, silah) başında geliyordu at...

Oysa bugün ülkemizde Ata sporumuz olan atçılığı yapanların sayısı birkaç yüzü geçmiyor. Belki de nüfusun on binde biri ata biniyor. Bunda binicilik sporunun pahalı olması önemli bir etken.

Kemer Golf&Country Club'ın binicilikten sorumlu direktörü Frederic Moyne, Fransa'da lisanslı binici sayısının 10 bini geçtiğini, Türkiye'de binicilik sporu son zamanlarda gelişse bile binici sayısının bini geçmediğini söylüyor.

ATIN DİLİNİ ANLAMAK ŞART

‘‘Fransa'da binicilik herkesin yapabileceği bir spordur. Orta sınıf bile çocuklarını binicilik kulüplerine yazdırabiliyor. Her hafta her kasabada mutlaka at müsabakaları yapılır. Her ne kadar bu spor Avrupa'da çok yaygın yapılsa bile birçok ülkede Türkiye'deki gibi altyapısı mükemmel, güzel kulüpler bulmak mümkün değil. Bu kulüplerde ise ancak belli bir grup insanın uğraşı haline gelmiş atçılık. Türkiye'de sadece ata zenginler biner diye bir anlayış var. Oysa Avrupa'da atçılık sporuyla ilgilenmek için bunu sevmek ve istemek yeterli’’. Fransa'da atın üstünde bir saatlik dersin fiyatı 10 dolarken Türkiye'de bu fiyat tam iki buçuk katı. Atla tek başına dolaşabilmek, kırlara çıkmak için ortalama 20 saat ders almak gerekiyor.

Kemer Atlı Spor'un Müdürü Mehmet Gürdoğan 13 yaşından beri at tutkunu. ‘‘Bu yüzden at veterineri oldum. 14 yıldır ata biniyorum, yolumu bu şekilde çizdiğim için de çok mutluyum. İnsanla hayvanın bir arada yaptığı tek spordur atçılık. Diğerlerine benzemez. Başarılı olmak için atınızı tanımanız gerekir. Nelerden hoşlanır, neleri sevmez, öncelikle atın dilinden anlamalısınız.’’

Ata binmek bisiklete binmek gibi midir?

‘‘Bisiklet gibi denilebilir. Bir kere ata binmeyi öğrendiniz mi bir daha unutmazsınız. Ancak her bisiklet aynıdır ama her at aynı olmayabilir. Atların seviyesi vardır. Acemi binici için usta, öğretmen bir at gerekir. Sonra adım adım başka atlara geçilir. Müsabaka atı bambaşkadır. Yüksek müsabaka atı daha farklıdır. Burada çocuklara güven vermek için onları 6, 7 yaşlarındayken önce ponylere bindiriyoruz.’’ Ülkemizde kadınların bu spora erkeklerden daha çok rağbet etmeye başladığını söylüyor Gürdoğan.

‘‘Bu bir tutku. İçinde olmayan bilemez. Ve tüm zamanınızı alır, adeta hayatınızı buna adarsınız.’’ Mehmet Gürdoğan'ın kendine ait dört adı var. ikisi müsabaka koşuyor. ‘‘İdeal bir müsabaka atına bakmak oldukça masraflıdır. Yemeği, otu, kulübün aidatı, veterineri, aşısı ayda ortalama 500 doları bulur. Sıradan müsabaka koşmayan bir atsa eğer ve bir kulübe üye değilseniz, ‘atın önüne yemini, otunu döküp altı, üstü tertemiz kalsın, çalıştırılmasın, bu bana yeter' diyorsanız, ayda 50 milyon lira masraf yapmanız yeterlidir.’’

Türkiye’de alıcı bulan atların yüzde 90'ı Fransa, Belçika, Hollanda ve Almanya'dan geliyor. Son bir yıldır Avrupa Veteriner Birliği'nin aldığı bir karar var. İthal edilen atlarda sonradan bir sağlık problemi çıkarsa atları geri almıyorlar. Buna uymak zorundasınız.

6 MİLYON DOLARLIK AT

Gelelim fiyatlara; Acemilikte binilen kariyer olarak adlandırılan bir atın ortalama fiyatı 7 bin dolar civarında. Müsabaka atı söz konusu olduğunda, küçük müsabakalara katılacak bir atın fiyatı 15 bin dolara kadar çıkabiliyor. Şampiyon bir at için ödenecek fiyatsa bazen 6 milyon dolara fırlayabiliyor.

Mehmet Gürdoğan bir at satın alırken dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle anlatıyor:‘‘Önce gözlerine bakarım. etrafıyla ilgili mi, gözleri parlıyor mu...Sonra yürüyüşüne bakarım. Topallıyor mu, ürkek mi, canlı mı... Birkaç atlama yaptırırım. Binişte nasıl olduğuna bakarım, nefesiyle bir problemi olup olmadığını gözlemlerim. Ve ata önce kendim binerim...Yine de bazen at konusunda yanıldığımız oluyor.’’

Kemer Country çocuklara da ata binme imkanı yaratıyor. ‘‘Amacımız onlara sadece ata binmeyi öğretmek değil. Binicilik okulumuza giden çocukların bir amacı olmasını istiyoruz. Onlar için müsabakalar düzenliyoruz. Biniciliğin temel prensibini öğrenmelerini istiyoruz. Kıyafete dikkat etmek, selamını vermek, bütün bunları öğrenmelerini istiyoruz. Onlara binici hırsını aşılamak istiyoruz.’’ İyi bir binici olmak için, atçılığın yanında sırtı güçlendirecek jimnastik ve yüzme gibi sporların da yapılması öneriliyor.

Kemer Golf&Country Club'da binicilik dersi alan öğrencilerin yaşları 7-23 arasında değişiyor. Yüzyıl Işıl, Pierre Loti, Boğaziçi Lisesi, Boğaziçi Üniversitesi de bu kulübün öğrenciler için sağladığı olanaklardan yararlanıyor. Okullar için kişi başına 10 dolar civarında özel bir ders ücreti alınıyor.

Kulüplerin dışında İstanbul'da ata binme imkanı tanıyan at çiftlikleri de bulunuyor. Sırapınar ve Saklıköy çiftlikleri daha çok profesyonel bincilerin tercih ettiği çiftlikler. 1992 yılından bu yana faaliyet gösteren Sırapınar Atlıspor tesisinde özel yetiştirilmiş kurs atlarıyla her yaş ve her düzey için binicilik eğitimi veriliyor. At sahiplerine veteriner kontrolünde pansiyonerlik hizmeti de verilen Sırapınar'da, atla orman gezileri de yapmak mümkün.

BİNİCİLİĞİ ÖĞRENME MEKANLARI

Türkiye'deki Federe Binicilik Kulüpleri

Ankara Atlıspor Kulübü

Ankara Binicilik İhtisas Kulübü

K.Kuvvetleri Bnc.

Ekibi Timürlenk

İstanbul Atlıspor Kulübü

Sipahiocağı-İstanbul

Galatasaray Atlıspor Kulübü-İstanbul

Kemer KG&CC-İstanbul

İzmir Atlıspor Kulübü

Bursa Atlıspor İhtisas Kulübü

Bursa Binicilik İhtisas Kulübü

Mersin Atlıspor Kulübü

Kocaeli Atlıspor Kulübü

Eskişehir Atlıspor Kulübü

Adana Atlıspor Kulübü

Karşılaştırma

Biniciliğe 1967 yılında başlayan, bugüne kadar ulusal ve uluslararası yarışmalarda 60 biniciliği olan Dr. Avni Atabek binicilik sporu açısından Türkiye ile Hollanda'yı karşılaştırıyor:

Hollanda'da binici sayısı Türkiye'dekinin tam 120 katı!

Yüzölçümü Konya ilimiz kadar olan 12-13 milyon insanın yaşadığı Hollanda'da yılda yetiştirilen tay sayısı 25 binken bu sayı Türkiye'de 500'ü geçmiyor.

Hollanda'da kapalı manej sayısı 2 binin üzerinde. Türkiye'de ise barakalar dahil bu sayı 10'u geçmemekte

Hollanda'da at taşıma aracı 2500 iken ülkemizde toplam 10-15 araç bulunuyor.

Türkiye'deki lisanslı binici sayısı toplam 1000 civarında. Hollanda'da ise tam 120 bin lisanslı binici bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!