İtalya'da ''başkent derbisi''

Güncelleme Tarihi:

İtalyada başkent derbisi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2011 13:29

İtalya Birinci Futbol Ligi'nde (Serie A), 7'nci haftanın en önemli maçlarından biri olan “başkent derbisi” öncesi Lazio'nun, ezeli rakibi AS Roma'ya karşın iki yıldır galibiyet alamaması dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

İtalyan futbolunda klasikler arasında yer alan derbisiye, 16 Ekim Pazar günü TSİ 21.45'te oynanacak müsabakayla yeni bir halka eklenecek. Sezona iyi bir başlangıç yapamayan iki takımın mücadelesine sahne olacak maç öncesi, İtalyan basınında derbiyle ilgili ilginç detaylar yer bulmaya başladı.

Seria A'da futbolcuların ilk hafta grev yapması nedeniyle bugüne kadar 5 haftası oynanan 2011-2012 sezonunda, topladıkları 8'er puan nedeniyle lig tablosunda peş peşe sıralanan iki takım arasındaki rekabette AS Roma'nın üstünlüğü ağır basıyor. Sarı-kırmızılı ekibin, lig tarihi boyunca Lazio karşısında yaptığı 136 maçtan 48 galibiyet çıkardığı, Lazio'nun ise 34 galibiyet aldığı dikkati çekiyor. Ezeli rakiplerin oynadıkları 54 maçta da birbirlerine üstünlük kuramadıkları görülüyor.

İki takımın, İtalya Kupası ve diğer organizasyonlarda yaptıkları 168 mücadelede ise yine AS Roma'nın üstünlüğü belirgin bir şekilde. Sarı-kırmızılı ekip, mavi-beyazlı ezeli rakibi karşısında 63 müsabakayı kazanırken, Lazio'nun ise 45 maç kazandığı, 60 maçta da tarafların yenişemedikleri kaydediliyor.

Başkentin iki büyük kulübü arasında bu rekabetteki AS Roma üstünlüğü, son yıllardaki maçlara da yansımış durumda.

AS Roma'nın, son yıllarda ligde İtalyan teknik adam Edoardo Reja yönetiminde iyi bir performans tutturan ve geçen yıl ligi Avrupa kupalarına katılabilecek bir sırada bitiren ezeli rakibi Lazio karşısında üstünlüğünü kabul ettirmişe benziyor.

Lazio'nun, en son 12 Nisan 2009'da oynanan lig maçında AS Roma'yı 4-2 yendiği, bu tarihten sonra oynanan 4'ü lig, 1'i İtalya Kupası olmak üzere üst üste 5 karşılaşmayı sarı-kırmızılı takıma kaybettiği istatistikler arasında yerini alıyor.

Serie A'da geçen sezona iyi bir giriş yapan ve Roma derbisine liderlik koltuğunda otururken çıkan Lazio, favori olmasına karşın ezeli rakibine 2-0 yenilmekten kurtulamamıştı. Aynı sezonun ikinci yarısında yapılan maçta da mavi-beyazlı ekip, yine aynı skorla rakibine boyun eğmişti.

Kadrosunu bu yıl Alman forvet Miroslav Klose ve Fransız Djibril Cisse ile kuvvetlendiren Lazio'da hedef, seyircisinin AS Roma taraftarına göre daha fazla olacağı müsabakadan 3 puan çıkartarak, son yıllarda baş gösteren AS Roma karşısında galibiyet alamama korkusunu yenmek.

Ligde 2011-2012 sezonu öncesi başkanından teknik heyetine ve kadrosuna kadar baştan aşağı bir yapılanmaya giden AS Roma ise takım kaptanı Francesco Totti'den yoksun bir şekilde çıkacağı maçı kazanarak, rakibi karşısında son yıllarda elde ettiği üstünlüğünü sürdürme niyetinde. Takımın ABD'li patronu Thomas Di Benedetto ve İspanyol çalıştırıcısı Luis Enrique de ilk kez Roma derbisi heyecanı yaşayacak.

Çok uluslu bir derbi

Derbinin bir diğer dikkat çekici unsuru ise iki takımın da çok uluslu bir oyuncu yelpazesine sahip olması.

İki ekipte top koşturan toplam 53 oyuncudan sadece 19'u İtalyan iken, 18'i Güney Amerika, 16'sı da Avrupa ülkelerinin vatandaşı. Oyuncular arasında İtalyanlardan sonra gelen ikinci ülke ise Arjantin. AS Roma'da 5, Lazio'da ise 4 olmak üzere toplam 9 tangocu derbide görev alabilecek.
Arjantin'in ardından bir başka Latin Amerika ülkesi Brezilya'dan da bu önemli maçta forma giyebilecek 7 oyuncu var. AS Roma'nın 4, Lazio'nun ise 3 sambacısı var.
(BRS-ADA)
12:07 15/10/11
"

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!