İşte taktik bu

Güncelleme Tarihi:

İşte taktik bu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2004 01:51

Futbolcularına rakibimizin özelliklerini anlatan Milli Takım Teknik Direktörü, ‘Bire birde çok kolay adam geçiyorlar ve iyi orta yapıyorlar. Kanatlarda sürekli yardımlaşın ve arkaya adam kaçırmayın. Kaçırırsanız da hemen ikili üçlü savunma hattı oluşturun’ dedi.

ERSUN Yanal, 2006 Dünya Kupası yolundaki en önemli viraj olarak gördüğü Danimarka maçının taktiğini belirledi. Vikingler adıyla tanınan rakiplerini uzun süredir mercek altına alan Milli Takımlar Teknik Direktörü, uygulayacağı oyun sistemini dün futbolcularına anlattı.

Kanatlara dikkat
DANİMARKATÜRKİYE
Skov Jensen
Priske
Kroldrup
Helveg
Gronkjaer
Poulsen
Niclas Jensen
Gravesen
Tomasson
Jorgensen
Pedersen
Rüştü
Ümit Özat
Servet
Tolga
Deniz
Okan
Gökdeniz
Emre
Tuncay
Nihat
Fatih
Hakem: Massimo De Santis
Stat: Parken
Saat: 21.00
TV: Kanal D


Oyuncularıyla bir toplantı yapan Yanal, önce Danimarka’nın maç kasetlerini izletti, ardından tek tek tüm futbolcularını tanıttı. Genç teknik direktörün özellikle üzerinde durduğu konu, rakibin kanatlardaki etkinliğiydi. ‘Danimarka’yı yenmenin yolu kanat oyuncularını durdurmaktan geçer’ diyen Yanal, Milli Takımımız’ın kanat oyuncuları Ümit Özat, Deniz, Okan, İbrahim Üzülmez, Tuncay ve Serkan’ı bir kenara çekerek, şöyle dedi:

Sürekli yardımlaşın

‘Kendi kulvarınızda oynayan arkadaşınızla sürekli yardımlaşın. İleriye giderseniz, gözünüz mutlaka arkada olsun. Arkaya kesinlikle adam kaçırmayın. Rakibi arkadaşınızla bire bir bırakmayın. Çünkü bire birde çok kolay adam geçiyorlar ve iyi orta yapıyorlar. Şunu asla unutmayın, kanatlarda onları durduramazsak, buradan puan almak hayal olur.’

Boşta adam bırakmayın

Defansın göbeğinde yer alan Servet ve Tolga’yı da uyaran Yanal, ‘Rakip kanatlardan atak yapmaya kalktığı anda, hemen siz de o bölgeye koşun. Bire bir kalan arkadaşınızın yanına giderek kademeye girin ve ikili üçlü savunma hattı oluşturun. Mümkün olduğu kadar orta yaptırmayın. Orta yapılırsa da boşta adam bırakmamaya gayret edin’ diye konuştu.

Ersun Yanal, orta saha ve forvet oyuncularına da, ‘Kendi bölgenizde rakibe pres yapıp, rahat top kullandırmamaya çalışın. Basit ve sade oynayın. Kesinlikle riske girmeyin. Top kayıplarını mümkün olan en az düzeye indirin’ uyarısını yaptı.

Olsen: Türkiye kapanacak

Öte yandan Danimarka Milli Takımı Teknik Direktörü Morten Olsen, bugünkü maçta Türkiye’nin savunma ağırlıklı oynayacağını sandığını söyledi. Bugüne dek sahalarında karşılaştıkları her takımın kapalı bir futbol sergilediğini vurgulayan Olsen, ‘Hem kendi evinde hem de deplasmanda cesurca oynayan tek takım Danimarka’dır. Rakiplerimiz genelde Parken’de kapanırlar, kendilerini adeta çimin altına gömerler. Türkiye’nin de açık oynayacağını sanmıyorum. Sıkı bir savunma yaparak kontratakla gol atmaya çalışacaklar’ diye konuştu. Kendi oyuncularına da mesaj gönderen Danimarkalı teknik direktör, ‘Bu maçta hata yapanı affetmeyeceğim. Şimdi, değerlerini ve üstünlüklerini gösterme zamanı’ ifadesini kullandı.

Danimarkalı oyuncular arasında ilk 11’de yer alabilmek için kıyasıya bir mücadele yaşandığı ve bu nedenle birçok futbolcunun birbirlerine küs olduğu belirtildi.

Korkut GÖZE

Sağlıklı bir seçim

ERSUN Yanal
’ın savunmaya yönelik önlemlerini asla bir korku paketi olarak yorumlamıyorum. Bu öncelikle, rakibin tehlike yaratabileceği bölgelerdeki etkinliğini kırmak için planlanmış taktiksel kurgunun bir parçası. Ayrıca, Milli Takımımızın hücum bölgelerinde silahını kullanmaktan çekinen ürkek bir silahşör gibi dolaşmayacağına da inanıyorum. Gerektiğinde silahını ateşleyip vuracak. Böyle bir taktik iş görür mü? Elbette... Akıl ve mantığın egemen olduğu sağlıklı taktiksel bir yaklaşım.

İlhan SÖYLER

Uygulanırsa, tutar

FUTBOL
kurgusu defanstan başlar. Önce keseceksin, sonra servis yapacaksın. Kazakistan maçında bunlar olmayınca sıkıntılı dakikalar yaşandı. Bir de orta sahada pas yüzdesi azalınca, problemler arttı. Ersun Yanal, takımı ‘HUNİ’ şeklinde oynatmak istiyor. Burada en büyük görev kanatlardaki dört futbolcuya düşüyor. Çünkü ileri gidip geleceksin. Bu düzenin iyi sağlanması gerekir. Şimdi sahnede Emre var. Emre, hem top kullanmada başarılı hem de bireysel yeteneği fazla olan bir oyuncu. Milli Takımımız bu düzeni gerçekten işletebilirse puanla döner.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!