İşte şiddete karşı çözüm

Güncelleme Tarihi:

İşte şiddete karşı çözüm
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2013 01:38

Şiddetin doğrudan önleyicisi olamasa da akşam mücadelelerinin azaltılması ileriye doğru atılacak bir adım gibi görülebilir. Etkin sonuç için güvenlik güçleri ve taraftarların da eğitilmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

İLK olarak Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın dile getirdiği ardından da Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören’in zikrettiği lig maçlarının gündüz oynanması, Türkiye’de yaşanan futbol şiddeti için çözüm olabilir mi? Bu sorunun cevabı kuşkusuz ki “Evet.” Lakin bu yanıtın arkasına bir de ‘Ama’ eklemek lazım. Zira tek başına gündüz maçı çözüm olmayacaktır. Şiddetin doğrudan önleyicisi olamayacak bu uygulama, futbol kültürünün yayılmasına katkı sağlayarak ve yanına eğitimi de ekleyerek orta vadede bu etkiye hizmet edecektir.

YAYINCI KURULUŞ ETKİSİ

TÜRKİYE’de gece maçlarına geçilmesinin sebebi futbolun bir anlamda endüstriyelleşmesidir. Zira, işin içine televizyon yayın gelirleri girdiği için, yayıncı kuruluşlar yayın saatleri konusunda söz sahibi olma hakkını da elde etti. Dolayısıyla, ‘prime time’ denilen zaman dilimi, yayıncılar tarafından tercih edildi. Türkiye bu süreci yaşarken, Avrupa’da bunu yaşamış ve aşmış ülkelere de bir göz atmak gerekir. Holiganizmden oldukça etkilenen İngiltere, Thatcher döneminde yayımlanan ‘Taylor raporu’ ile şiddetin önüne ciddi bir set çekti. Her ne kadar işçi sınıfını statlardan uzaklaştırsa da alınan tedbirler, holiganizmi en az seviyeye çekti.

Haberin Devamı

CEZALARIN UYGULANMASI LAZIM

AVRUPA’da maçlarının gündüz oynanmasının iki sebebi var: Futbol kültürü ve endüstriyelleşme. Yani ailelerin, futbolu hafta sonu eğlencesi gibi görmesi ve liglerin başka ülkelerde de yayımlanmasıyla federasyonların ve takımların gelir elde etmesi. Bu iki sebep şiddeti düşüşürken, hem güvenlik görevlilerinin hem de taraftarların eğitip, var olan cezaların sektirilmeden uygulanması buna katkıda bulunuyor..

EN ÖNEMLİ SORUN ALKOL MÜ?

YILDIRIM Demirören’in şiddetin ana unsuru olarak gösterdiği alkol için sosyal bilimciler aynı şeyi düşünmüyor. Futbol şiddetinde, kitle psikolojisinin asıl unsur olduğuna dikkat çeken bilimsel çalışmalar, alkolün payının hayli düşük olduğu konusunda fikir beyan ediyor. Bu arada örneğin Almanya’da ve İngiltere’de alkol yasağından söz edilemez. İngiltere’de 1985’te alkolün statlarda yasaklanmasına için bir yasa çıkmış ama bazı statlarda alkol satışı yapıldığı gibi, ‘pub kültürü’ de yadsınamaz.

İngiltere

Haberin Devamı

Maçlar yerel saatle 12.45, 13.00 ve 17.30’da başlıyor. Sadece haftanın kapanış maçı olan pazartesi maçları 20.00’de başlıyor.

İspanya

İSPANYA’da siesta alışkanlığı nedeniyle maçlar çok çeşitli saatlerde oynanıyor. En geç başlama saati 22.00.

Almanya

PAZARTESİ maç oynanmayan Almanya’da haftanın ilk maçı cuma günleri yerel saatle 20.30’da başlıyor. Diğer maçların başlangıçları ise şöyle: 15.30, 17.30 ve 18.30.

İtalya

İTALYA da aynı İspanya gibi karşılaşmaların geç oynandığı ülkelerden biri. Ancak İtalyanların zamanları daha belirgin. Çizme’de lig maçları saat 15.00, 18.00 ya da 20.45’te başlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!