İşte hakem Barış Şimşek’in raporu

Güncelleme Tarihi:

İşte hakem Barış Şimşek’in raporu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2013 21:20

Kasımpaşa-Beşiktaş maçının tartışılan hakemi Şimşek, “Donk’un, daha önceki örneklerde olduğu gibi topu dışarı atacağını sandım. Atmadığını görünce düdüğü ağzıma gütürdüm. O anda, topu, diğer topa fırlattı” dedi.

Haberin Devamı

Oyunu sahada iki top olduğu için durdurdum

HAKEM Barış Şimşek’in Kasımpaşa-Beşiktaş maçı sonrası verdiği raporun ayrıntıları belli oldu. Şimşek raporunda özellkle Donk’un pozisyonunun altını çizdi ve “Oyunu sahada 2 top olduğu için durdurdum” dedi.
Merkez Hakem Komitesi’ne ulaşan gözlemci raporlarının da hakem raporuyla paralel düzenlendiği belirtildi.

TOPU ATMADAN KARAR VERMİŞ
İşte hakem Barış Şimşek’in o pozisyona dair raporu:
- Karşılaşma devam ederken sahada iki top olduğunu gördüm.
- Böyle bir durumda doğal olarak futbolculardan biri topu dışarı atar.
- Donk topu eline aldı. Ben de topu dışarı atacağını düşündüm.
- Birkaç saniye sonra Donk’a baktığımda topun hala elinde olduğunu gördüm.
- Oyunun durdurmak için düdüğü ağzıma götürdüğüm anda oyuncu topu yere (diğer topa doğru) attı.
- Oyunu sahada iki top olduğu için durdurdum.
- Donk’a da sportmenliğe aykırı hareketten dolayı sarı kart gösterdim.

MHK İZLEDİ VE HAKLI BULDU
Merkez Hakem Kurulu üyeleri dün sabah Şimşek’in bu raporunu görüntülerle karşılaştırmak için bir toplantı yaptı. Bu toplantının sonunda Şimşek’in kararlarını düzenlediği rapor doğrultusunda aldığı ve kural ihlali bulunmadığı görüşüne varıldı.

İşte ihlal edildiği öne sürülen kural

FUTBOL kurallarında faulün düzenlendiği 12. maddede konuyla ilgili şu ifadeler yer alıyor; “Bir obje (ya da top) atılarak yapılan ihlaller. Top oyundayken oyuncu, yedek oyuncu ya da oyundan çıkmış oyuncu, rakibine ya da bir başkasına kasten nesne atarsa, hakem oyunu durdurmalı ve bu oyuncuya sarı kart göstermelidir. Top oyundayken oyuncu, yedek oyuncu ya da oyundan çıkmış oyuncu, rakibine ya da bir başkasına aşırı güç kullanarak nesne atarsa, hakem oyunu durdurmalı ve bu oyuncuya sert hareketinden ötürü kırmızı kart göstermelidir.”

Haberin Devamı

Oyunun yeniden başlaması
* Bir oyuncu kendi ceza sahası içindeyken, ceza sahası dışındaki rakibine nesne atarsa; hakem nesnenin isabet ettiği yerden rakip takım lehine direkt vuruşla oyunu başlatır.
* Kendi ceza sahası dışındaki bir oyuncu, ceza sahası içindeki rakibine nesne atarsa; hakem oyunu penaltı atışıyla başlatır.

Haberin Devamı

Yusuf Namoğlu
(MHK eski başkanı)
KURAL HATASI

Ertuğrul Dilek
(FIFA eski hakemi)
KURAL HATASI

Erman Toroğlu
(FIFA eski hakemi)
KURAL HATASI

Selçuk Dereli
(FIFA eski hakemi)
KURAL HATASI

Mustafa Çulcu
(FIFA eski hakemi)
KURAL HATASI

Serdar Tatlı
(FIFA eski hakemi)
KURAL HATASI

Ahmet Çakar
(FIFA eski hakemi)
KURAL HATASI

Bülent Yavuz
(MHK eski başkanı)
HAKEM HATASI

Özcan Oal
(FIFA eski hakemi)
HAKEM HATASI

Bünyamin Gezer
(FIFA eski hakemi)
ÇEKİMSER

HÜRRİYET, Ryan Donk’un oyuna müdahalesini otoritelere sordu. Gelen cevaplar çoğunlukla tek yönü işaret etti

OYBİRLİĞİYLE KURAL HATASI

7 İSİM, MAÇIN TEKRAR EDİLMESİ GEREKTİĞİNİ, 2’Sİ ŞİMŞEK’İN HATA YAPTIĞINI, 1’İ ÇEKİMSER OLDUĞUNU SÖYLEDİ

Haberin Devamı

MHK eski başkanları ve FIFA eski hakemleri genel olarak Kasımpaşa-Beşiktaş maçında kural hatası yapıldığı fikrinde birleşti. Bazı isimler ise kararın hakemin yanlışı olduğunu, karşılaşmanın tekrar edilmemesi gerektiği görüşünü belirtti. SÜPER Lig’de 15. haftaya hiç şüphesiz Kasımpaşa-Beşiktaş maçı damga vurdu. Bu karşılaşmada en çok tartışılan pozisyonun kahramanı ise Kasımpaşalı Ryan Donk’tu... HÜRRİYET, o pozisyonu, MHK eski başkanları ve FIFA eski hakemlerine sordu. İşte o cevaplar...


Tartışılan pozisyon ile ilgili eski hakemler konuştu. İşte o görüşler;

E.Toroğlu Sabah yazarı
ENDİREKT SERBEST VURUŞ DEMELİYDİ
DÜNKÜ köşe yazısından alıntıdır; “Hakem adedi arttıkça, rezalet artıyor. Donk, topu elinde tutuyor, maçı seyreden herkes bunu görüyor, sonra da art niyetle topu fırlatıyor. Sarı kart vereceksin ve endirekt vuruş vereceksin. Ama Türkiye’de artık eyyam diz boyu.”

Haberin Devamı

B. Gezer TRT yorumcusu
ORTADA İKİ FARKLI İHTİMAL VAR
EĞER hakem, Kasımpaşalı Donk’a, topu Beşiktaşlı Almeida’nın önündeki topa attığı için oyunu durdurup kart verdiyse bu bir kural hatasıdır. Kale arkasından hakemin Ryan Donk topu atmadan düdük çaldığını gördüm. Eğer böyleyse bu çok vahim bir hakem hatasıdır.

Yusuf Namoğlu
İKİNCİ TOP, ELİN DEVAMI SAYILIR
DONK topu diğer topa atıyor. Hakem kararını bundan sonra veriyor. Bu durumda karar ne olmalıydı? Kurallara göre penaltı. Hakem “Hayır” diyorsa, centilmenliğe aykırı hareketten endirekt atış vermeliydi. Bana göre elden çıkan top, elle oynama kapsamındadır.

S. Dereli Sözcü yazarı
KARAR AYRI, TEKME AYRI SKANDAL
KURAL hatası yapıldı. Kesinlikle penaltı vermeliydi. Eğer hakem raporuyla ilgili iddialar doğruysa, bu Türk futbol tarihinde bir utanç olacaktır. Türkiye hakemin o pozisyon için düdük çaldığını gördü. Ayrıca hakem kendisine tekme atılsa maçı tatil etmez miydi?

Haberin Devamı

Mustafa Çulcu
O TOP, ELLE OYNAMAYA EŞDEĞERDİR
OYUN kuralları çok net bir şekilde bu hadisenin kural hatası olduğunu belirliyor. Donk’un elindeki top, ‘bir cisim’ hüviyetindedir. Bu elle oynamaya eşdeğerdir. Penaltı olmalıydı. Ama hakem oyunu durdurdu. Hakem atışıyla başlattı. Ne yaptığını bilmiyor gibiydi.

S. Tatlı Fanatik yazarı
‘ENDİREKT VURUŞ’ VERMELİYDİ
DÜNKÜ yazısından alıntı; “Hakem, penaltı vermediği gibi hakem atışı yaparak , kural ihlali gerçekleştirdi. Çünkü bir hakem, oyun kurallarında belirtilmeyen bir nedenle durdurduysa ve bir oyuncuya sarı kart gösteriyorsa, endirekt serbest vuruş kararı vermelidir.”

A. Çakar Sabah yazarı
MAÇ KESİNLİKLE TEKRAR EDİLMELİ
DÜNKÜ yazısından alıntı; “Donk’un hareketi elle oynama, yani penaltı şeklinde cezalandırılmalıdır. Bu hakem hatası değil, bir kural hatasıdır. Bu olayda penaltı verilmeyerek sonuç yüzde yüz etkilenmiştir. TFF ve MHK, görevlerini yapmalı ve maçı tekrar etmelidir.”

B. Yavuz HT Spor Yazarı
SARI KART VERMESİ DOĞRUYDU AMA
HAKEM için talihsiz bir andı. Algılama eksikliğinden kaynaklanan yorum hatası var. Hakem, 2. topu çıkarmak için düdük çaldı. Gecikmiş bir düdüktü. Ama niyeti buydu. Hakem atışıyla başlatması da doğru. Sarı kart da sportmenliğe aykırı hareketten dolayı gösterildi.

Özcan Oal
MAÇI DAHA ÖNCE DURDURMALIYDI
FIFA kokartını takıp hakemi nasıl oraya atamışlar? İki topun olduğu pozisyonda daha önce oyuncunun elinde topu gördü. Düdüğü çalması lazımdı çünkü aksiyon orada başlamıştı. Hakem düdüğü geç çalmıştır. Bu kural hatası değil, hakem hatasıdır. Oyunu erken durduramadı.

Ertuğrul Dilek
KART VARSA, PENALTI DA OLMALI
DONK 2. bir top gelince, onu dışarı atabilir. Atmadı, eline aldı. Niyet başka. Burada yan ve dördüncü hakemin, orta hakeme bilgi vermesi lazım. Donk, sakladığı topu atınca ihlal oldu. Buradaki kart veriyorsan, penaltıyı vermelisin. Burada büyük bir hata oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!