Istanbul'u dinliyorum

Güncelleme Tarihi:

Istanbulu dinliyorum
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 1999 00:00

Nilgun GEDIKOGLU
Haberin Devamı

YONETENLERIN DIKKATINE

Trafigin ‘‘suclu gucluleri’’

LEVENT

Istanbul trafiginde seyretmek gercek anlamda tehlikeli bir seruvene donusuyor kimi zaman. Seyir halindeyken bir surucuyu hiddetten cildirtmak cok kolay. Dalginlikla onunde biraz yavas seyretmeniz, sollamaniz (sinyalinizi de vererek ustelik), yanindan biraz hizli gecmeniz, onunuzdekine yol vermeniz, gururlari cok cabuk yara alan suruculeri cildirtiyor. Ne yaparsaniz yapin, ‘‘onlara gore yanlis’’ davranmis oluyorsunuz. Hele ani bir donusle onlerine cikmis ve bir de fren yapmalarina yol acmissaniz, dayak yemeniz isten bile degil.

Bunu hepimiz biliyoruz.

Hepimiz goruyoruz.

Cogumuz yapiyoruz.

Daha az guclu olan daima magdur (yok, orman kanunu degil, yol kanunu).

Direksiyon basindayken bu kendinden menkul ‘‘hakli konumu’’ ve saldirganlik nereden kaynaklanir belli degil. Genlerimizde mi var acaba? Hani asirlar oncesinin savasci ruhu filan mi acaba direksiyon basindakileri boyle yapan? Oyle ya kurallara uygun davrandigi icin konumunu savunan birisini dovmeye kalkmanin mantikli bir aciklamasi olabilir mi?

4. Levent'te okuran bir okurumuzdan bir e-mail aldim. O da yol teroristlerinden sikayet ediyor. Hem suclu, hem guclu yol teroristlerdinden:

‘‘Sosyal kurallara uyan ve uyulmasini arzu eden bir kisi olarak, uzun suredir terorize edilen hakkimin bu toplumda nereye bas vurularak cozumlenecegini bilmedigim icin size yazmayi uygun gordum:

Ben 4. Levent'te ikamet etmekteyim. Ve 4. Levent ile Tenis Kulubu ile apartmanlar arasindaki takriben 100 m uzunlugundaki yolu arabam ile asmak istemekteyim. 'Istemekteyim' diyorum, cunku yol, benim gittigim yone dogru (4. Levent carsisindan Tenis Kulubune dogru) tek yonlu olmasina karsin, karsi yonden akan trafigi olusturan saygideger soforler, yolun iki arabanin gecmesine uygun olmamasi nedeniyle durdurup geri gitmeye zorluyorlar beni. Yolun kullanim hakkinin benim tarafimda oldugunu sogledigim zaman, ardi ardina siralanmis 10-15 arabanin soforleri arabalarindan inip, her zaman kullandiklari yol oldugunu, kendileri tarafinda bulunan 'donulmez' isaretinin onemsiz oldugunu ifade ediyorlar.

‘Polisi de doveriz’

Bir kez yine yine yukarida ifade ettigim sekilde '154 Trafik Imdat' cagrisinda bulunmak istedigimlde, yedi kisi tarafindan yol ortasinda dovulme tehlikesi gecirdim. Iclerinden birisi gelecek polisi de doveceklerini soyledi. Ben bu durumu 7-8 kere yasadiktan sonra size yaziyorum ve oneriyorum: Ya kurallarin uygulanmasi icin polisler ana yolun hemen arkasindaki yol ile de ilgilensinler, ya da benim gbi kurallara uygun hareket eden vatandaslarin magdur edilmemesi icin gecersiz olan trafik kurallarini kaldirsinlar.’’

'Askeri alanin disinda kaliyor'

YAKACIK

Pazartesi yer verdigimiz 'Agaclari askerler korusun' baslikli okur mektubumuzla ilgili olarak Sarigazi Kislasi yetkilileri bizi bilgilendirdi. Bir okurumuz, bolgedeki agaclarin bazi siviller tarafindan talan edildigini duyurmus ve agaclarin askerler tarafindan korunursa guvende olabilecegi onerisini getirmisti. Bize telefonla ulasan bir askeri yetkili ise ormanlik alanlar icin son derece duyarli davranildigini ve askeri alanda bu tur bir talanin olamayacagini anlatti: ‘‘Yaziniz uzerine yaptigimiz inceleme sonunda gorduk ki kastedilen bolge ancak Kartal turnikelerine bakan cephedeki sivil alan olabilir. Askeri alan icinde agac kesimi olanaksiz ama bu bolge sinirlarimizin disinda kaliyor.’’ Bizi bilgilendirdikleri ve duyarliliklarindan oturu kendilerine tesekkur ederiz.

5 yildir hizmet bekleniyor

MALTEPE

Sureyya Plaji Mevkii, Cetin Sokak'tan sikayet var. Bir okurumuz, Maltepe Belediyesi'nin gerek merkezde, gerekse sahilde takdir edilecek hizmetler verdigini ama sokaklarinda ve hemen yakinlarindaki diger sokaklarin unutuldugunu anlatti. Ne kaldirim, ne de duzgun asfalt varmis. Ote yandan telefon idaresinin hatlari yeraltina almak icin yaptigi calisma, asfalti iyice bozmus, iki yil gecmesine karsin, bu islemin son asamasi tamamlanmamis. Gerekce olarak da kutu olmadigi soylenmis.

Okurumuz, Sureyya Plaji istasyonundaki altgecite de deginerek duvarlarinin bozuklugu ve aydinlatma eksikliginin de giderilmesini istiyor.

Spor salonunun onu hala copluk

KADIKOY

11 Mayis tarihinde duyurdugumuz bir sikayeti yineliyoruz. Bizi arayan okurumuz Kadikoy Belediyesi'ne ait Caferaga Spor Salonu'nun onunde biriken coplerle ilgili hic bir girisimde bulunulmadiini anlatti. Sokagin o bolgesinin adeta siyaha boyandigini belirten okurumuz ilgi bekliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!