İstanbul'a Vehbi Koç Kupası

Güncelleme Tarihi:

İstanbula Vehbi Koç Kupası
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2000 00:00

Haberin Devamı

Bu yıldan itibaren biniciler yeni bir kupada yarışacak. 3-4 Haziran arasında Vehbi Koç adına düzenlenen kupanın ilki Kemer Golf Kulübü'nde yapılacak.

Birinci Vehbi Koç Kupası Binicilik Yarışmaları, 3-4 Haziran tarihlerinde Kemer Golf & Country Kulübü'nde yapılacak. 32 yıl binicilik sporuyla ilgilenen Vehbi Koç'un 100'üncü doğum yıldönümü öncesi düzenlenen kupa Demirdöküm, İzocam, Beko, Migros, Arçelik ve Vehbi Koç Kupası olmak üzere toplam 6 yarıştan oluşuyor. Kupa Türkiye Binicilik Federasyonu ve Kemer Golf & Country Kulübü tarafından ortaklaşa düzenleniyor.

İlk kez bu yıl düzenlenen kupanın bundan böyle İstanbul'da yılda bir kez düzenlenmesine karar verildi. Kupayı beş yıllık dönem içinde üç defa kazanan binici, kupanın kesin sahibi olacak. Kupa her yıl kazanan binici tarafından bir sonraki yarışmaya kadar muhafaza edilecek. Sonra kupayı iade ederek bir hatıra kupası alacak. Beş yıllık dönem içinde üç kez kupayı alan sporcu, kupanın kesin sahibi olacak.

Binicilik Federasyonu Başkanı Sencer Güneşsoy ‘‘Yıllık yarışma programımızda başta büyük önder Atatürk'ün adını taşıyan kupanın yanında birçok resmi yarışma yer alıyor. Ayrıca yıl içinde pek çok sponsor kupaları yapılıyor. Ancak Vehbi Koç Kupası Binicilik Yarışmaları federasyonumuz için özel bir anlam taşıyor’’ dedi.

Ankara Kulübü'nün kurucusu

Vehbi Koç, binicilikle orta yaşlarında tanıştı. 1935'te Koç'u Viyana'da muayene eden Dr. Epinger ona ‘‘Sen çok genç yaşından itibaren işinden başka bir şey yapmamışsın, kafanı işletirken vücudunu çalıştırmayı ihmal etmişsin’’ dedi. ‘‘Üç tavsiyem var: Ya at bineceksin, ya ava gideceksin ya da tenis oynayacaksın.’’

Tercihini binicilikten yana yapan Koç, 35 yıl süreyle bu sporu yaptı. At sahibi oldu, taylar yetiştirdi, hatta bir ara taylarını yarışlara soktu. Vehbi Koç bu spordan bir kaza sonucu koptu. 1956'da kurulan Ankara Atlı Spor Kulübü'nün kurucusu oldu. 1967'de, Ankara'da, arkadaşlarıyla Dikmen sırtlarında yaptığı bir gezide, bindiği at üstüne devrildi, omzu ve kolu kırıldı. Koç bundan sonra yürüyüş sporuna ilgi duydu.

Bugün Koç ailesinde, Vehbi Koç'un binicilik geleneğini milli binici torunu Mustafa Koç sürdürüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!