İskender krizi

Güncelleme Tarihi:

İskender krizi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2005 01:39

Rusya ile İsrail arasında ‘İskender krizi’ patlak verdi. Ancak bu krizin İskender kebabı ve Oliver Stone’un efsanevi Makedonya Kralı’nı gay olarak gösteren ‘İskender’ filmiyle alakası yok.

Tel Aviv - Moskova arasındaki ipleri geren İskender, Rusya’nın Suriye’ye satmaya hazırlandığı Scud füzelerinin adı. İsrail, İskender füzelerinin satışını durdurmak için harekete geçti.

SURİYE Devlet Başkanı Beşar Esad, 24 Ocak’ta Rusya’ya tarihi bir ziyaret gerçekleştirecek. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Esad’ı memleketi St Petersburg’da ağırlayacağı ziyaretin en önemli ayağını ise Şam’ın Moskova’dan satın almak istediği 18 adet İskender E füzesinin oluşturması bekleniyor.

Rus Kommersant Gazetesi’ne göre, kriz nedeniyle İsrail, Moskova’daki elçisini merkeze çağırdı. Ancak İsrailli yetkililer, elçinin tatil için ülkesine döndüğünü söylediler. Yaklaşık 280 km menzilli SS 26 füzeleri İsrail’i tam menzil içine alırken, İsrail’in Negev Çölü’nde çok gizli Dimona nükleer tesisleri de risk altına giriyor.

Kommersant Suriye’nin, daha Scud füzelerinin yeni bir versiyonu olan İskender E ya da SS-36 diye bilinen roketlerin testleri tamamlanmadan iki yıl önce füzelere talip olduğunu yazdı. Gazete, geçen ekim ayında Rusya’nın füzelerden satabileceğine dair Şam’ı haberdar ettiğini öne sürerken, Rusya’nın silah ihracatı yapan bir numaralı şirketi Rosoboronexport’un basın merkezi, Suriye’ye silah satış planından haberdar olmadığını açıkladı.

Bu gelişmeyi tedirginlikle izleyen İsrail Başbakanı Ariel Şaron ise Rusya ile ilişkilerinde yaşanan bu gerginlikle ilgili olarak ABD ile görüş alışverişinde bulundu. İsrail, satışı durdurmak için harekete geçti.

Vladimir Putin, bir süredir Rusya’yı Sovyetler Birliği günlerine geri döndürmek için uğraşıyor. Önce selefi Boris Yeltsin döneminden kalma yeni zenginleri sıkı takibe alan Putin, sonra Beslan krizini bahane edip siyasal sistemde Sovyetler dönemini andıran bir değişikliğe gitti. Buna göre Rusya’daki özerk cumhuriyetlerin başkan adaylarıyla 89 bölgenin vali adayları halkın oyları yerine kendisi tarafından belirlenecek ve yerel meclisler tarafından onaylanacak. Bu nedenle adı ‘Çar Putin’e çıkan Rusya Devlet Başkanı, dış politikada da ağırlığını koymaya başladı. Önceki gün Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Moskova ziyaretinde Kıbrıs’ta Annan planını desteklediğini söyleyen Putin, Suriye’ye silah satarak kaynak sıkıntısı yaşayan Rus ordusuna gelir sağlamayı umarken, Ortadoğu’da da Sovyetler politikasına geri dönüyor. Soğuk Savaş döneminde SSCB, Suriye’nin yakın bir müttefiği olmuştu, terörle mücadele ise Rusya ile İsrail’i yakınlaştırmıştı.

Scud füzesinin yeni versiyonu

Adını Makedonyalı büyük komutandan alan İSKENDER E füzeleri, Körfez Savaşı’nda Irak’ın İsrail’e attığı Scud füzelerinin yeni versiyonu. Rusya’nın ilk kez 1996 yılında test ettiği füzelerin menzili 280 km ve hali hazırdaki hava savunma sistemlerini rahatça aşabiliyor. Her füzede 480’er kg’lık iki savaş başlığı bulunuyor. Hedeften azami sapma ise 20 metre. NATO’da bu füzelere eşdeğer bir füze yok.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!