Holiganlar basket salonlarına da indi

Güncelleme Tarihi:

Holiganlar basket salonlarına da indi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2001 00:00



Gülden AYDIN
Haberin Devamı

Üç hafta önce Fenerbahçe-Efes Pilsen maçında, seyircinin biri sahaya atladı. Hakemin yakasına yapıştı. Polis dışarı attı ama biraz sonra salona girdi. Bu cüreti nereden buluyordu? Geçen hafta Fenerbahçe-Galatasaray basketbol maçı. Bir baba iki küçük çocuğuyla gelmişti. Galatasaray bayrağını açtılar. Fenerliler saldırıp bayrağı yırttılar. O çocukların gözyaşlarını görmeliydiniz. Neler oluyor canım basketbola? Bilenlere sorduk.

Basketbol’un en fanatik seyircileri Karşıyakalılar! En çok tehlike İzmir’de yaşanıyor.

ESAT YILMAER

Hürriyet Spor İstihbarat Şefi-Basketbol Yazarı

Kahvelerden seyirci toplanıyor

Spor salonları şehir merkezinden kalktı, uzak semtlere gitti. Fenerbahçe maçları Ümraniye'de, Efes Pilsen Maslak'ta, Galatasaray ve Ülker de Ataköy'de oynuyor. Amigolar seyirciyi organize ederek maçlara getiriyor. Basketbolsever salonlardan kaçtı. Geçen pazar Fenerbahçe önlem almadı ve Beşiktaş taraftarına 400 bilet sattı. 3 bin kişilik salonda 2500 Fenerli seyirci var. Ümraniye karakolundan 5 polis geldi. Bu kadar polis bu gerilimi nasıl önler? Galatasaray voleybol takımının Üsküdar'da maçı var. Galatasaray seyircisi köprü trafiğinden gelemedi. Kulüp amigolara telefon etti ve amigolar kahvelerden seyirci topladı. Amigolara kulüp yönetimi yüz veriyor. Bedava bilet vermediklerinde olay çıkarıyorlar. Bedava biletleri seyirciye satıyorlar. Kulüp yönetimleri taviz ve bilet vermeyecek. Emniyet güçlerini zamanında getirecek. Ülke futbola endekslenmiş. O yüzden basketbol en şanssız dal.

YİĞİTER ULUĞ

Radikal Gazetesi Spor Müdürü

Kulüpler çapulcuların esiri

Kulüp yöneticileri nedeniyle kısa vadede çözüm beklemiyorum. Basketbol profesyonelleşince oyuncuların eğitim seviyesi düştü. NBA'de oynayan Hidayet, İbrahim Kutluay, İbrahim Sarıca dahil torpille lise diploması aldı. Efe, Erman, Necati gibi 80'li yılların basketbolcu kuşağı öyle miydi? En az iki dil bilirlerdi. Bir salonun güvenliği, ev sahibi kulübün sorumluluğudur. Kulüpler bu konuda yetersiz. Bu sene özellikle böyle. Sebebi de 18 Kasım'daki Federasyon seçimlerinden bu yana Disiplin Kurulu dahil hiçbir kurulun açıklanmaması. İki aydır ceza verecek bir merci olmadığı için kulüpler gemi azıya aldılar. Profesyonel amigolar var. İTÜ ve Darüşşafaka gibi kulüpler bile bunları geçen yıl kullandılar. Varoş gençlerinin suçu yok. Tam tersine, basketbol salonları kendi semtlerinde diye bilet alıp seyrediyorlar. Bu salonların en tehlikelisi İzmir'de. Seyircisinden dolayı Karşıyaka'da böyle bir sorun var. Polis, diğer alanlardaki sertliğini burada göstermiyor. ‘‘Bırakın biraz yapsınlar, toplumun gazı burada çıksın’’ gibi.

REMZİ DİLLİ

Fenerbahçe Basketbol Şubesi Menajeri

Organizasyonu sağlayamadık

Eğitim seviyesi düştü. Bizdeki yüksek tahsilli oyuncu oranı, 10/4. Benim dönemimde 10/10 ya da 10/ 9'du. Bu bir şovdur. Arabanızı park edip salona girdiniz, numaralı koltuğunuza oturup güzel bir şov izlediniz. Arabanıza binip evinizin yolunu tuttuğunuzda ‘‘İyi zaman harcadım’’ dedirten organizasyonlar sağlamadık. Abdi İpekçi uzak. Kulüpler bir yol buldular. ‘‘Otobüs kaldıralım, bedava davetiye verelim, okulllara dağıtalım’’ dediler. Seyirci geldi ama davetiyeleri dışarıda satıp para kazanmaya çalıştı. Kulüpler, grupları getiren insanlarla temas kurmak durumunda kaldılar. ‘‘Sen organize et, gelsinler’’ oldu. Güvenliğe gelince, emniyete bizim savaşımız var, bin polis yollayın diyecek halimiz yok. Bir de üst aranıyor girişte. Ama maça döner bıçağıyla gelen bir insana nasıl önlem alırsınız?

DOĞAN HAKYEMEZ

Milli Takımlar Menajeri

Problem sadece İstanbul’da

Eskiden Lütfi Kırdar, mabedimizdi. Seyirci sinemaya, tiyatroya gider gibiydi. Anlamsız bir nedenle elimizden alındı. Salonlar değişik semtlere dağıldı. Benim dönemimde basketbolcuların çoğu üniversite mezunuydu. Şimdi aileler oğullarının para kazanmasını istiyor. Cahil bir kesim oluştu. ABD'deki gibi sporcu okullarda yetişip profesyonelliğe geçsin. O zaman basketbolcu eğitimini yapabilecek. Bunun için her okulun spor salonu olsun. Çevre okulların diğer okullardaki salonlardan yararlanması sağlanırsa bu sorun ortadan kalkar. Ama bu sorun sadece İstanbul'da. Ankara, İzmir ve Bursa'da hiçbir problem yok.

YILMAZ COŞKUN

Hürriyet İzmir Bürosu Spor Editörü

En fanatik seyirci Karşıyaka’nın

Karşıyaka sadece basketbolda değil, futbolda da fanatik bir seyirciye sahip. Bunu sadece Karşıyaka'ya iğnelersek haksızlık olur. İstanbul salonları da fanatizm kokuyor. BJK-FB maçında palalar sergilendi. İzmir'de daha palalar çekilmedi. Diğer takımlar da çok masum değil. GS'lıların Botaş'lı kızları dövdüğünü hatırlatıp spor adamı olarak kınıyorum. Bir bayan zerafeti vardı, onu da öldürdüler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!