Herkesin sporu modern pentatlon

Güncelleme Tarihi:

Herkesin sporu modern pentatlon
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2014 11:44

Uluslararası Modern Pentatlon Birliği (UIPM) Başkanı Klaus Schormann, "Olimpiyatlarda böyle temiz bir branşın temsil edilmesi çok güzel. Çocukların sağlıklı gelişebilmesi için bu sporu öğrenmesi gerekiyor" dedi.

Haberin Devamı

Antalya'nın Belek beldesinde devam eden dünyanın en önemli spor organizasyonu 12. SpordAccord Kongresi'nde soruları yanıtlayan Schormann, modern pentatlon hakkında bilgiler verdi.

Atıcılık, eskrim, yüzme, binicilik ve atletizm gibi 5 farklı branşta yarışılan modern pentatlona spora gönül veren herkesin katılması gerektiğini belirten Klaus Schormann, olimpiyatların en ilgi çeken oyunları arasında yer aldıklarını vurguladı.

"Atletler her anlamda mükemmel olmalı"

Modern pentatlonun zorlu bir spor olduğunun altını çizen Schormann, "Bu sporda atletler bedensel, fiziksel, mental ve teknik olarak mükemmel olmalı. Ayrıca her ortama uyum sağlamalı çünkü modern pentatlon hepsini içeriyor" diye konuştu.

Moden pentatlonun daha fazla ilgi çekebilmesi adına son yıllarda yeni bir formatta düzenlediğini ve buna göre 5 kategorideki yarışların tek günde tamamlandığını belirten Schormann, "Yeni format atletlerimiz için çok zorlu geçiyor. Örneğin koşarken atıcılık yapmaları gerekiyor. Ardından ata binerek kontrol etmeli ve yeniden koşmalısın. Her alanda iyi olmalısın" dedi.

Modern pentatlonda kas ve mental gücün aynı anda kullanılması gerektiğini vurgulayan Schormann, "Bu sporda doping dahil herhangi bir manipülasyon yapılması bu nedenlerle mümkün değil. Sporumuzda yıllardır da bu yönde bir olay duyulmadı" ifadesini kullandı.

Schormann, modern pentatlonun eğitici olduğunu ve çocukların sporu sevmesinde önemli katkı sağlayabileceğini ifade ederek, "Olimpiyatlarda böyle temiz bir branşın temsil edilmesi çok güzel. Çocukların sağlıklı gelişebilmesi için bu sporu öğrenmesi gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

"Başlama yaşı 8"

Modern pentatlona 8 yaşından itibaren başlanabileceğini belirten Schormann, "Çocuklara bu yaşlarda koşma ve yüzme eğitimi veriyoruz. İlk olarak fiziksel özellikleri gelişmeli. Daha sonra teknolojik imkanları kullanarak atıcılığa geçiriyoruz ki bundan çok zevk alıyorlar. Yaşları ilerledikçe ve fiziksel gelişimlerine göre son etaplarda eskrim ve biniciliği öğretiyoruz" şeklinde konuştu.

"Herkesin sporu pentatlon"

Pentatlonun çok masrafsız bir spor olduğunu ve olimpiyatlarda yer almayan farklı yaş kategorilerinde de müsabakalar düzenlendiğini söyleyen Schormann, "Neredeyse masrafsız ve basit bir organizasyonla yarışları düzenleyebiliyoruz. Bu sporu yapmak için zengin olmanız gerekmez. Sporcu olun yeterli. En masraflı yönü olarak düşünülen atlara sahip olunması ve yetiştirilmesi ise gerekmiyor, çoğunlukla kiralıyoruz" ifadesini kullandı.

UIPM Başkanı, olimpiyat tarihinin en eski sporlarından birisinin pentatlon olduğunu hatırlatarak, "Günümüz olimpiyatlarında iyi düzenlenmiş bir stadyumda 5 saat süren bir mücadelede 5 farklı disiplinde yarışlar tamamlanıyor. Çok yönlü ve dinamik bir spor bu" dedi.

Bu sporda harcanan eforun, dağıtılan para ödülünün, puanlama sisteminin kadın ve erkeklerde eşit olduğunu belirten Schormann, modern pentatlonun bütünleyici bir amaca sahip olduğunu vurguladı.

BAKMADAN GEÇME!