Her dört formadan birisi Van Persie'nin

Güncelleme Tarihi:

Her dört formadan birisi Van Persienin
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2013 13:17

Dünyanın tanınmış kulüplerinin forma satışı en önemli gelir kaynaklarının başında gösterilirken, İspanyol ve İngiliz kulüpleri bu alanda rakiplerine fark atıyor. İngiltere'de "Kırmızı Şeytanlar'ın" Arsenal'den 31 milyon avro bonservis bedeli ödeyerek kadrosuna kattığı Hollandalı yıldız Robin van Persie'e ait forma, Premier Lig'de bugüne dek en çok forması satılan oyuncu oldu.

Haberin Devamı

Taraftar sayısını artırmaya çalışan ve her geçen gün büyüyen futbol pazarından daha fazla pay almaya çalışan büyük kulüpler, yeni yöntemler geliştirerek forma satışlarını yükseltmeyi hedefliyor. Forma satışında korsan ürün kullanımını azaltarak orijinal ürünlerinin daha çok satılmasını sağlamayı amaçlayan kulüp yöneticileri, bunun için formalarının tasarımlarını dünyaca ünlü modacılara yaptırırken, aynı zamanda sosyal medyayı da kullanarak düzenlediği anketlerle taraftarlarının isteklerini göz önünde bulunduruyor.

2007 sonrası 5 yıllık satış rakamları baz alındığında, Avrupa'nın önde gelen kulüpleri arasında forma satışında bir milyon barajını geçmeyi başaran sadece 3 kulüp bulunuyor. Bu kulüplerde ilk 2 sırayı yıllık ortalama 1,4 milyon forma satan İngiliz devi Manchester United ve İspanyol Real Madrid alırken, onları 1,15 milyonla Barcelona izliyor.

Başarı ve transfer şartı


İstatistikler, forma satışını en çok etkileyen faktörlerin, kulübün ligindeki ve uluslararası turnuvalarda elde ettiği başarılar ile çok yüksek bonservis bedelleri ödenerek futbolseverlerin hayranlığını kazanmış, markalaşan yıldız oyuncuların kadroya katılması olduğunu gösteriyor.

"Kırmızı Şeytanlar'ın" Arsenal'den 31 milyon avro bonservis bedeli ödeyerek kadrosuna kattığı Hollandalı yıldız Robin van Persie'e ait forma, Premier Lig'de bugüne dek en çok forması satılan oyuncu oldu.

İngiltere'de satılan her 4 formadan biri Robin van Persie'nin

Manchester United'ta geçen sezon ligde attığı 26 golle krallık koltuğuna oturan ve takımının şampiyonluğunda önemli rol sahibi olan Robin van Persie'nin forma satışında adeta patlama yaşanırken, ülkede satılan formaların yüzde 25,4'ü Hollandalı yıldızın ismini taşıdı. Kulüp yöneticileri de geçen sezon 1,5 milyonun üzerinde forma satışı yaptıklarını vurguluyor.

Kulüplerin forma satışları


Forma satışı sayısında beş yıllık ortalama alındığında ilk 10'a giren kulüpler arasında şu takımlar yer alıyor:

Manchester United: 1,4 milyon
Real Madrid: 1,4 milyon
Barcelona: 1,15 milyon
Chelsea: 910 bin
Bayern Münih: 880 bin
Liverpool: 810 bin
Arsenal: 800 bin
Juventus: 480 bin
Inter Milan: 425 bin
Milan: 350 bin

BAKMADAN GEÇME!