Hedef dünya şampiyonluğu

Güncelleme Tarihi:

Hedef dünya şampiyonluğu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2010 11:26

Avrupa Ümitler ve Gençler Karate Şampiyonası'nda altın madalya kazanan Sakaryalı sporcular Büşra Tosun ve Şeyda Burucu, dünya şampiyonluğu hedefliyor.

İzmir'de yapılan şampiyonada 60 üzeri kiloda altın madalya kazanan Sakarya Büyükşehir Belediyespor Kulübü sporcusu Şeyda Burucu ve 54 kiloda altın madalya kazanan Büşra Tosun, çocuk yaşta başladıkları karate sporunda kariyerlerinin zirvesine tırmanıyor.
Genç sporcular dünya şampiyonluğuna hazırlandıkları karate antrenmanlarının yanı sıra, eğitim hayatına devam ediyor. Büşra Tosun Lise ikinci sınıfa giderken, Şeyda Burucu ise üniversite sınavına hazırlanıyor.

Burucu, 11 yaşında karateye başladığını belirterek, İzmir'de elde ettiği şampiyonlukla hayallerinin büyük bölümünü gerçekleştirdiğini söyledi.

Babasının 11 yıl önce ablasını karate kursuna yazdırdığını, kendisinin de ablasından etkilenerek karateye başladığını ifade eden Burucu, şöyle konuştu:

“Babam bizim spor yapmamızı istiyordu ve karateye gönderdi. Ablam daha sonra karateyi bıraktı ama ben devam ettim. İller arası müsabakalarda birincilikler elde etmeye başlayınca, spora devam etme kararı aldım. 8 yıldır bu işi yapıyorum, karateyi bırakamam. Hayallerimin büyük kısmını gerçekleştirdim. Bunun gibi güzel derecelerle ülkemi temsil etmek istiyorum. Dünya şampiyonu Yıldız Aras gibi ahlaklı, mütevazi ve başarılı bir insan olmak istiyorum.”

“BU SPORU YAPTIĞIMA İNANMIYORLAR”

Başarısını ailesinin, antrenörünün, arkadaşlarının ve Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu'nun verdiği desteğe borçlu olduğunu belirten Burucu, “İzmir'de hayatımda yaşamadığım bir duyguyu yaşadım. Hiçbir duygu öyle değildi, çok heyecanlandım. Ailem de oradaydı, herkes gözyaşları içinde beni tebrik etti. İstiklal Marşı'nı okutmak çok güzel, dünyadaki hiçbir duygu buna paha biçilemez” dedi.
Arkadaşlarının karate yaptığına inanmadığını ifade eden Burucu, “Bu sporu yaptığıma inanmıyorlar, giyiniş tarzımla sporcu gibi durmuyorum. Ben karateci olduğumu söylemiyorum, karateci olduğumu duyunca şaşırıyorlar. 'Bayansın, bu sporu nasıl yapıyorsun' diyorlar. Karate herkesin bildiği gibi dövüş sporu değil. Belirli kuralları var. Ceza var. Boks gibi yere indirince kazanıyorsun diye bir şey yok. Gayet düzgün ve iyi bir spor. Çok da estetik” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu'nun başarısının ardından kendisine otomobil hediye ettiğini hatırlatan Burucu, “Çok memnun oldum. Beni daha çok mutlu etti. Başkanımız dünya şampiyonu olunca ev vereceğini söyledi. Evin anahtarını inşallah önümüzdeki yıllarda alacağım” diye konuştu.

Burucu'nun antrenörü Mustafa Solmaz ise öğrencisiyle haftada 5 gün idman yaptıklarını belirterek, şunları ifade etti:

“Müsabaka dönemlerine göre idman yoğunluğu değişebiliyor. Önümüzde Büyükler Türkiye Şampiyonası var, Büşra bu şampiyonaya ilk kez katılacak. Şampiyona için çalışmalarımız devam ediyor. Şeyda iyi bir sporcu. Başarıları devam edecek. Geçen yıl Fas'ta dünya ikinciliği geldi. Bu yıl da Avrupa şampiyonluğu geldi. Başkanımız ev sözü verdi, dünya şampiyonluğu bekliyoruz.”

BÜŞRA TOSUN

54 kiloda Avrupa şampiyonu Büşra Tosun (16) ise babasının isteğiyle kendisini savunmayı öğrenmek için 9 yıl önce karateye başladığını söyledi.

Spora başlayınca karatenin kavgadan ibaret olmadığını anladığını ifade eden Tosun, şunları dile getirdi:

“Karatenin kavgadan ibaret olmadığını fark ettim. Kavgayla hiç alakası yok. Savunma içeren bir spor. 2004'te Türkiye Şampiyonası'nda birinci oldum. Türkiye şampiyonluklarım devam etti. 2009 yılında Paris'te yapılan Avrupa Şampiyonası'nda ise ikinci oldum. Şimdi Avrupa şampiyonu oldum. İnşallah dünya şampiyonasında birinci olurum. İstiklal Marşı'nı okutturmak istiyordum, bunu başardığım için çok mutlu oldum. Bayrağımızı göndere çektirdim, herkesi mutlu ettiğimi düşünüyorum.”

Başarısını antrenörüne, ailesine ve Hendek Belediye Başkanı Ali İnci'nin desteğine borçlu olduğunu kaydeden Tosun, “Ailem karate yapmamı istiyordu. Karate yapmasaydım futbol oynardım. Lise ikinci sınıfa gidiyorum. İngilizce kursuna devam ediyorum. Belediye başkanımız dünya şampiyonluğu için ev sözü verdi, inşallah en kısa zamanda evi de alacağım” dedi.

Tosun'un antrenörü Kayacık ise Büşra gibi başarılı bir sporcunun her antrenöre nasip olmayacağını belirterek, “Büşra ile çalışmak güzel bir duygu. Herkese böyle bir sporcuyla çalışmak nasip olmaz. Büşra gibi daha pek çok sporcu yetiştireceğime inanıyorum. Bayrağı taşımak değil, yukarıda tutmak çok önemli. Büşra'dan daha çok şampiyonluklar bekliyoruz. Birlikte haftada 6 gün çalışıyoruz” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!