Hangisi doğru

Güncelleme Tarihi:

Hangisi doğru
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2011 00:00

Penaltılarda hep bir köşeye atlayan kalecilerin mi yaptığı doğru, yoksa durup bekleyenlerin mi? Bu soruları uzmanlarına sorduk ve ilginç yanıtlar aldık.DURSUN MU, ATLASIN MI?

FUTBOLDA gole en yakın vuruş tartışmasız penaltı. Her ne kadar, atan için 7.32 metre genişliğindeki kale küçücük, kaleci dev gibi görünse de yapılan vuruşların çoğunluğu fileleri buluyor. Bir penaltının gol olma şansı o kadar yüksek ki, futbolcu kaçırdı mı yerden yere vurulurken, kaleci kurtaramadı mı kimse fazla eleştirmiyor.

Kalenin ortasına

Peki penaltıyı bu rahatlıkta karşılayan file bekçileri vuruş sırasında üstlerine düşeni yapıyor mu? Örneğin son dönemde penaltıların büyük bölümü kalenin ortasına doğru yapılırken, Türkiye’de kalecilerin hep bir köşeye atlaması mı doğru yoksa yerlerinde durup topu beklemeleri mi? İşte biz de bu soruların yanıtını aradık.
Ne söylüyorlar?
Bakalım Türkiye’nin en tecrübeli kalecileri ve kaleci antrenörleri penaltılarda ne yapılması gerektiğini söylüyorlar?

BİR GÖRÜŞ
Hıncal ULUÇ


PENALTI kurtarılmaz, kaçırılır. Olaya böyle baktığınız zaman, kalecilerin atış öncesi çeşitli araştırmaları ya da duyguları-hisleri sonucu belli bir tarafı belirleyip, sağa ya da sola atlaması yanlış. Çünkü iyi atılan bir penaltıyı kaleci doğru tarafa atlasa bile kurtaramaz. Ama kaleci kıpırdamadan yerinde durursa eğer, kötü atılan bir penaltıyı yüzde 80-90 kurtarır. Oysa önceden bir tarafı seçip o tarafa atlarsa, ancak kötü atılan bir penaltıda kurtarmaya sebep olur. Burada da seçimi baştan yaptığı için kurtarma şansı yüzde 50’dir. Oysa yerinde dursa kötü atılmış penaltıyı yüzde 80-90 kurtarır. Bu yüzden ben kaleci antrenörü olsam, kalecilerime ‘atlamayın, atışı bekleyin’ derim.

Turgay Şeren (Milli kaleci)
Ayağa değil topa bak


PENALTIDA kaleci çok önemlidir. O an yapması gereken, ayağa değil topa bakmak. Ayağına bakarsa futbolcu ayağını değiştirir, hafif bir çalımla kaleciyi ters köşeye yatırabilir. Kaleci topu izlerse belki golü yer ama zaman zaman da kurtarır. Kaleci ortada dururken topu gözlerinden ayırmaması gerekir.

Öztürk Tanrıbilir (Antrenör)
Kale ortasında durmalı


BEN bu konuda kalecilere hep aynı sözleri söylerim. Penaltı atışında kalenin ortasında durulması şart. Çünkü bu şekilde penaltıyı kullanan futbolcunun pozisyonunu yakalayabiliyorsunuz. Vuruşu takip edip daha sonra hareket etmek gerekir.

Hakan Arıkan (Beşiktaş)
Duruşunu izlerim


BEN penaltıyı kullananın saha içindeki duruşu ve topa vuruşlarını takip ederim. Hiçbir zaman boşa çıkmam. Kalenin ortasında da dururum. Penaltı vuruşunun gideceği yer ve dolayısıyla bizim de hareketimiz tamamen atan kişinin topa gelişine bağlı.

ATLASIN DİYENLER

Mahir Günok (Eski kaleci)
Ayak numarası belli eder


BEN penaltı kullanacak kişinin ayak numarasına göre hareket ederim. Orta saha ve forvet oynayan 40, 41 veya 42 numara ayakkabılı oyuncu, sağ ayaklıysa kendi soluna, yani kalecinin sağına atar. Stoper ya da uzun boylu bir defans oyuncusu 43, 44, 45,46 numara giyerse kendi sağı, kalecinin soluna atar.

Rüştü Reçber (Beşiktaş)
Herkesin bir stili vardır


HER kalecinin stili vardır. Penaltıyı kullananın özelliklerini bilmek gerek. Benim Euro 2008’de Hırvatistan’ı 4-2 yenerek elediğimiz karşılaşmada kurtardığım iki penaltı tamamen kendi stilimden, yani duruşumdan kaynaklandı. Topu kullananın hareketini takip eden kaleci atışı kurtarabilir.

Ömer Çatkıç (Antalyaspor)
Beklemek kaybettirir


PENALTI atışı sırasında çok iyi konsantrasyona sahip olan kaleci kazanır. Bir de vuruş anında sağa ve sola bakmak penaltıyı kullanan futbolcuyu etkiler. Bunlara ek olarak, file bekçisinin kalenin ortasında durmak ve topu beklemek bazen kaybettirir.

Nurettin Yıldız (Antrenör)
Durup bekleyemezsin


BU bilimsel bir konu. Kurtarma şansı, köşeyi yakalarsan ve topun sürati azsa olur. Kaleci bir tercih yapıyor. Bu ayrı bir yetenek. Ortada bekleyemezsin. Penaltıyı atan oyuncu mutlaka bir köşe seçer. Kaleci penaltı golü yiyince çok üzülmez. Ben öğrencilerime, ‘toptan gözünüzü ayırmayın’ derim.

Şükrü Ersoy (Eski kaleci)
Hislere göre hareket

KALECİ antrenörlerini eğitirken de bunu her zaman söylerim. Kaleciler penaltı sırasında öncelikle topu takip etmelilerdir. Ancak kaleci penaltıdan kötü gol yerse zor duruma düşmez. Bu nedenle topu takip edip hislerine göre hareket etmeleri gerekir.

Serdar Kulbilge (Gençlerbirliği)
En iyi Alex atıyor


KALECİ o anda futbolcunun hareketlerine göre karar verir. Penaltı anlık bir durumdur ve kurtarma şansı çok azdır. Topu takip etmek her şeyden önemlidir. Oynayacağımız rakipteki penaltıcının önceki penaltılarını da izlerim. Benim en çok zorlandığım penaltıcı Alex’ti.

Murat Şahin (Kasımpaşa)
Ayaktan çıkışı takip et


PENALTI kurtarabilmek için Türkiye’de penaltı kullananların vuruş tekniklerini bilmen gerek. Ortada da yanda da dursan gol olma şansı yüksek. Tek kurtuluş yolu; top ayaktan çıktığından itibaren takip edildiğinde gol olma şansı yok.

Hasan Gültang (Antrenör)
Geliş açısı ele verir


KALECİ penaltı anında hisleri ile hareket eder. Ortada dursa ve top da köşeye gitse bu kez neden atlamadı diye eleştirilir. Futbolcu ile kaleci arasında psikolojik bir savaş yaşanır. Futbolcunun topa geliş açısına göre hangi köşeye atlayacağınıza karar verirsiniz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!