Haftanın Sohbeti

Güncelleme Tarihi:

Haftanın Sohbeti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2000 00:00

Haberin Devamı

Bizim Demir-el yaştan emekli

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için, ‘‘Devam mı?’’, ‘‘Tamam mı?’’ tartışmaları süre dursun, bizim Demir-el, yaş haddinden önümüzdeki hafta zorunlu olarak emekli oluyor.

izim Demir-el de kim mi?.. Tam, 15 yıl aradan sonra ikinci kez aynı koltukta oturmayı başaran TRT Antalya Bölge Müdürü Kenan Değer'den başkası değil tabii ki... Ne adı Süleyman, ne de soyadı Demirel... Pekiiii, o zaman, nereden geliyor bizimkinin Demir-el'liği...

Anlatayım...

Kenan Değer, bir gün Mersin'e gidiyor. O zaman sıkı bir sporcu... Tanışmak için Mersinli Ahmet'in mekanına uğruyor. Meşhur Mersinli, bizimkinin elini bir sıkıyor, iflahını kesiyor. ‘‘Ben de aynı sizin kadar sıkarım’’ diyor bizimki ama iddiayı kaybediyor. İşte, o gün bugün kiminle tokalaşsa, elini kerpeten gibi sıkıyor.

Başhekim sekreterinin, ‘‘Elimi bir sıktı, 15 gün sargılı dolaştım’’ sözünü, Kenan Değer doğruluyor. Hatta, ‘‘Son gittiğimde sekreter hanım tokalaşmadı benimle’’ diyor.

Kenan Değer, bugün TRT'nin başında bulunan genel müdür Yücel Yener'in eski müdürü... Hem de akrabası oluyor. Bugün yıldızı TRT ekranlarında parlayıp şöhret basamaklarını birer ikişer tırmanan ünlü sanatçı, spiker ve gazetecide büyük emeği var.

Neden emekli olmaya karar verdiniz?

Emekli olmadım. Daha doğrusu 1983 yılında Diyarbakır Bölge Müdürü iken emekli olmuştum. Şimdi yaş haddinden ayrılıyorum. 65 yaş bizde son.

Devleti yönetenlerde yaş haddi yok ama?

Onlarda yok. Devlet memuru değiller çünkü. Bizde ise yasa böyle, yapacak bir şey de yok. Oysa dediğiniz gibi, cumhurbaşkanı, başbakan 70-80 küsur yaşındalar ama çalışabiliyorlar. Diyeceğim şey şu; devletin en sorumlu makamlarındakiler 80'li yaşlara kadar devam edilebiliyorsa, 65 yaşına gelen bir memur için de bir şeyler yapılmalı. Mesela; belli bir muayeneden geçirilip, performansına, eforuna bakıp devam edip edemeyeceğine karar verilmeli.

Şu an kendinizi kaç yaşında hissediyorsunuz?

40 yaşında falan. Spor Toto oynarken, hala 39 yaşımda olduğumu yazarım. Onun nedeni de şu; Spor Toto kupona, ‘18 yaşından küçükler oynayamaz’ diye yazmış. Sonra da yanına yaş yeri açmış. Çıktığından beri o durumu protesto etmek için oraya 39 yazarım. Arkadaşlar, ikramiye çıkarsa parayı alamayacağımı söylüyorlar. Çıksın da bakın nasıl alıyorum.

TRT Genel Müdürü Yücel Yener ile akrabalığınız var mı?

Evet akrabam olur. Halamın oğludur Yücel Yener. TRT'de çekirdekten yetişmiş biridir. Ben 1981 yılında Ankara TV Müdürü iken, Yücel Yener üç yardımcımdan biriydi.

Genel Müdür Yener'in, emekli bir akrabasını bölge müdürü olarak ataması kurumda tepki çekti mi?

TRT'ye ben ilk 1965 yılında girdim. Onun için TRT çalışanlarının çoğu beni iyi tanır. Yenilikçi, iz bırakan bir geçmişim vardır. Aksine bu göreve gelmem herkesi memnun etti. Benim bu göreve getirilmem akrabalıktan değil, ihtiyaçtandır.

DEĞİŞEN BİR ŞEY YOKTU

15 yıl aradan sonra döndüğünüz TRT'yi nasıl buldunuz?

Antalya, 15 yıl önce bıraktığım gibi aşağı yukarı aynıydı. Binanın dışındaki kablolar dahi aynen duruyordu. Antalya TRT, bir bakıma unutulmuştu. Bütün imkanları seferber edip önce mekanı düzgün hale getirmeye çalıştık. Bina o kadar değişik hale geldi ki, eski bölge müdürü Nahit Katlan beni ziyarete geldiği zaman, binanın yerini şaşırıp yandaki turizm binasına girmiş. Mekan değişikliğinin ardından hizmet karmaşasını düzelttik. Teknik imkanları artırdık.

En çok neye kızarsınız?

Ben sözden çok harekete bozulurum. Hareket en güzel lisandır. Söz ağızdan çıkar. Mesela, yemekhanede bir adam elindeki tabağı masaya benim önümde sert bir şekilde vuruyorsa, ben onu hakaret kabul ederim. Bunun gibi şeylere bozulurum. Laf benim için o kadar önemli değildir.

Tarık Akıltopu, bir şiirinde sizin için, ‘‘Kenan Değer, on parmağında onbir hüner/ Onbirinci hünerin ne olduğunu merak edenler/ Onunla bir el sıksın yeter’’ diyor. Doğru mu?

Ben sporun her dalını yaptım. Güreşini, basketbolunu, futbolunu, boksunu, voleybolunu. Sıvas karmasının kaleciliğini de yaptım. İri yapılıyım ve kemiklerim de iri. Gazi Eğitim'de okurken, bir voleybol maçı için Mersin'e gitmiştik. Meşhur Mersinli Ahmet'i merak edip kahvesine uğradık. Sıraya girdik, el sıkıştık. Adam, elimizi kopartacak gibi sıktı. Ben de, ‘Bu ne biçim el sıkma. Ben de senin gibi el sıkarım’ dedim. Tekrar el sıkıştık o galip geldi. O günden beri, onun gibi el sıkıyorum, farkında değilim.

ELİNİ VERMEDİ

Size elini sıktırmayan var mı?

Başhekim Taner Bumin'i ziyarete gittim. Sekreter kız, benim Kenan Değer olduğumu duyunca elini çekti. Daha önce biryerde elini sıkmışım. ‘Ne oldu?’ diye sorunca, ‘Aman, sizden sonra 15 gün elim sargılı gezdim’ dedi. Mahallede komşumuz var. Abdullah Tekin arkadaşımızın hanımı... Onunla artık iki parmakla tokalaşıyoruz.

Politikacı olsaydınız vatandaş yanmıştı desenize

Emekliyken ben de politika yaptım. 12 Eylül'den hemen sonra Turgut Sunalp'in genel başkanı olduğu Horoz Partisi'ni yani MDP'yi Antalya'da ben kurdum. Çünkü, MDP'nin kurucuları arasında Musa Öğün, Doğan Kasaroğlu gibi TRT'ciler vardı.

TRT partisi gibi bir şey olmuş?

Hayır, ağırlıklı asker partisiydi. Partiyi kurduktan sonra Antalya'dan beşinci sırada milletvekili adayı oldum. Benim gözüm milletvekilliğinde değil, belediye başkanlığındaydı. Seçimlerde ancak iki milletvekilliği kazandık. Ben ise belediye seçimleri için tecrübe kazandım.

SEÇİME GİRMEDİM

Belediye seçimine girdiniz mi?

Türkiye'de MDP'nin iktidar olması beklenirken, ANAP iktidar oldu. Bu durumda girmedim. Başka arkadaşlar talip oldu. Mesela, Mehmet Manavoğlu bunlardan biri. Bizim genç takımdaydı onlar.

DYP'li eski Muratpaşa Belediye Başkanı Manavoğlu o zaman MDP'li miydi?

İlçe gençlik kolunda görevliydi.

Siyasete bundan sonra devam edecek misiniz?

Sayasette para egemen olduğu sürece girmem. Liderler egemen olduğu sürece girmem. Bunların egemenliği kalkar, Seçim Yasası da değişirse girerim, niye girmeyeyim.

EVREN'E ÖNERİ

Hala belediye başkanlığına hevesiniz var mı?

Şimdi yok.

Duyduğuma göre devlet başkanı olduğu dönemde Kenan Evren'e yaptığınız bir öneri kabul görmemiş. Neydi o öneri?

Antalya'ya Karpuzkaldıran'a gelmişti. Kendisine, ‘Paşam, bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının soyadlarının arkasına Türk kelimesini koysak nasıl olur?’ dedim. Durdu, biraz düşündü ve sonra şunları söyledi; ‘Mesela, Ahmet Uzunkavakaltındayataruyuroğlu gibi isimler var. Bunun arkasına bir de Türk eklersek o zaman ne olacak?’

14 Ocak'ta vedalaşıp koltuğu bırakacaksınız. O zaman ne olacak?

Hobilerim çok. Resim yapıyorum. Ona devam edeceğim.

Kemiklerim iri Yaş haddinden önümüzdeki hafta TRT'deki görevinden ayrılan Kenan Değer, oldukça iri cüssesiyle dikkat çekiyor. Elleri de vücuduyla orantılı. Değer, ‘‘Kemiklerim iri. Bu yüzden benimle el sıkışan bin pişman’’ diyor.

Fotoğraflar: Salih UÇAR

KİM

1935 yılında Sıvas'ta doğdu. Gazi Eğitim Resim Bölümü'nü bitirdi. Resim öğretmenliğinin ardından 1965'te TRT'nin kuruluş döneminde görev aldı. Bu kurumda sırasıyla TV prodüksiyon şefi, TV program müdürü, Ankara TV Müdürü, Antalya Radyo Müdürü, Antalya ve Diyarbakır'da ise bölge müdürü olarak çalıştı. 1983'te emekli olduktan sonra MDP'nin kurucuları arasında yer aldı, milletvekili adayı oldu. 1997'de tekrar TRT Antalya Bölge Müdürlüğü görevine getirildi. Ancak, yaş haddinden dolayı 15 Ocak’ta koltuğu bırakmak zorunda kalacak.

KİMDİR

Stüdyoda sohbet

Kenan Değer, kendisiyle sohbet için gittiğimde başta stüdyolar olmak üzere binayı gezdirdi bana... O göreve başlayınca sihirli bir el değmiş sanki yapıya... Eski bölge müdürü Nahit Katlan'ın ziyarete geldiğinde binaları şaşırıp komşu binaya girmesi bu yüzden çok doğal.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!