Gurur gecesi

Güncelleme Tarihi:

Gurur gecesi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2006 00:00

Lacivert beyazlılar tarihi öneme sahip maçta, Denver Nuggets ile ABD’de karşılaştı. Rakibine 102 sayı atmayı başaran takımımız basketbolun anavatanında alkışlandı.

EFESPilsen, Türk basketbolunda ilkleri yapmaya devam ediyor. Basketbolumuza büyük gururlar yaşatan Efes’in bir başka gurur gecesi de dün Denver’da yaşandı. Türk basketbolunun ve basketbolcusunun en büyük hayali NBA platformuna çıkmaktı. Yıllardan beri süregelen bu hayal dün Denver’in Pepsi Center arenasında gerçeğe dönüşürken, yıllardır basketbolun peşinde koşan bir kişi olarak gerçekten büyük gurur duydum. NBA, hiç kuşkusuz dünya basketbolunun en görkemli vitrini. Basketbolun bir şova dönüştüğü bu devlerin dünyasında bulunmak, her basketbolcunun rüyası. İşte Efes, bu arenaya çıkan ilk Türk takımı olarak Denver Nuggets’la yaptığı maçı kaybetti ama basketbolumuza ve ülkemize çok şeyler kazandırdı.

Sonuç önemli değil

Dünkü maçın sonucu hiç önemli değil, hatta Efes’in nasıl oynadığı bile. Şunu bir kez daha gördük ki, NBA düne kadar sıkı sıkıya kapalı tuttuğu kapılarını artık tüm dünyaya açıyor ve bu kapıdan içeri giren ilk Türk takımı da Efes Pilsen oluyor. Bundan daha güzel bir şey var mı? NBA’in gelecek planları içinde Avrupa’ya açılmak ve bir Avrupa Grubu oluşturup, yeşil kıtadan bazı takımları NBA’e katma düşüncesi var. Bu yüzden NBA takımları Avrupa’ya gidiyor, orada maçlar oynuyorlar. Bazı Avrupa takımları da buraya geliyorlar. Ve bu takımların içinde de gururumuz Efes’in yer alması sanırım Türk basketbolu açısından hayli önemli bir olay.

Dün Denver Nuggets karşısına çıkan Efesli basketbolcuların hemen hepsinde büyük heyecan vardı. Yıllardır hayal ettikleri basketbolun anavatanında bir NBA takımına karşı mücadele etmek belli ki onları heyecanlandırmıştı. Üstelik bu maç Avrupa kurallarıyla değil, NBA kurallarıyla oynandı. İlk kez 48 dakika oynadılar ve NBA’in yasakladığı savunmaları yapamadılar. Bu yüzden de zaman zaman alışkanlıkları yüzünden hata yapıp, teknik faul aldılar. Takımımız bir de Prkaçin ve Granger gibi iki yıldızından yoksundu. Ama, Pepsi Center’a gelen 1500’ü Türk yaklaşık 15 bin kişi gerçekten ilginç ve güzel bir mücadeleye tanık oldu. Efes, NBA’in savunmaya pek izin vermeyen yeni hakem anlayışıyla o alıştığımız katı savunmasını rakibine kabul ettiremedi. Çok kolay çalınan fauller, Efes’in dengesini bozarken, NBA’in hücuma dayalı bir şov dünyası olduğu gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi.

Bravo gençlere

Efes’in bir başka kazancı ise 17-19 yaşlarındaki üç oyuncusunun Bora, Barış ve Cenk’in bu genç yaşta devler arenasına çıkıp boy göstermesiydi. Hele Barış ile Bora öyle yürekli mücadele ettiler ki herkesten bol bol alkış topladılar. Efes’in, Denver karşısındaki yıldızı 23 sayı ile oynayan Haislip’ti. 26 sayıyla oynayan Jenkins ile birlikte takımın skor gücünü sırtlayan Haislip’in gayretli oyunu yeterli olmayınca, ikinci çeyrekten itibaren kontrolü eline alan Denver Nuggets, rahat bir galibiyet elde etti. Efes’in istediği savunmayı yapamamasının yanısıra, çember altında rakibe boyun eğmesi de bir başka dezavantajdı. Ribauntlarda Denver Nuggets’ın sağladığı 40’a 27’lik üstünlük sanırım bu farkın en büyük göstergesiydi.

Buna karşın, Denver önünde Efes’in pek alışık olmadığımız hücum yönü ortaya çıktı. Öyle ki, maç sonrasında Denver Antrenörü George Karl’ın, "Efes çok iyi hücum eden bir takım" demesi bizleri hayli şaşırttı. Çünkü, biz Efes’i hep güçlü savunma yönüyle tanıdık. Ama burada savunmaya izin verilmeyince, hücum yönlerini gösterdiler. Kısacası, Efes devler arenasına ilk Türk takımı olarak çıkarken hepimize bir tarih yazmanın mutluluğunu ve gururunu yaşattı. Onlara ne kadar teşekkür etsek azdır...

SALON: Pepsi Center

HAKEMLER: Jack Nies (**), Bennie Adams (**), Robbie Robinson (**)

DENVER NUGGETS: Martin (**) 4, Miller (**) 4, Kleiza (***) 15, Anthony (****) 21, Camby (**) 8, Evans (***) 17, Earl Smith (***) 15, Diawara (**) 4, Joe Smith (**) 4, Boykins (**) 11, Carter (**) 6, Hood (*) 2, Sampson (**) 7

EFES PİLSEN: Jenkins (****) 26, Cenk (**) 3, Nicholas (**) 10, Ermal (**) 6, Haislip (****) 23, Bora (**) 6, Kerem (***) 15, Barış Hersek (**) 5, Cüneyt (**) 6, Mustafa (*) 2

1.PERİYOT: 33-24, DEVRE: 55-44, 3.PERİYOT: 88-66, 6 FAULLE ÇIKAN: 40.35 Ermal

George Karl: Efes çok iyi bir takım

DENVER Nuggets Antrenörü George Karl, maçtan sonra yaptığı açıklamada Efes Pilsen’i çok beğendiğini söyleyerek şöyle konuştu: "Çok iyi bir takımla oynadık. Özellikle hücum yönleri çok etkili. Takım oyununu zaman zaman çok iyi sahaya yansıtıyorlar. Bu da bizi zorladı. Haislip, gerçekten iyi mücadele etti. Karşımızda genç bir takım vardı. Ancak, NBA ve bu platformda boy gösterebilmek için daha büyük oyunculara ihtiyaçları var."

Eksiklerimiz vardı

ABD’ye eksik bir kadroyla geldiklerini belirten Efes Pilsen Antrenörü Oktay Mahmuti ise, "Prkaçin ve Granger gibi iki as oyuncumuz yoktu. Daha iyi oynamamız gerek. Genç oyuncularımın verdiği mücadeleyi kutluyorum. Ne yazık ki bazı deneyimli oyuncularım, onların gölgesinde kaldı. Ancak, burada olmak gerçekten gurur verici" ifadelerini kullandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!