Güreşte kurallar değişecek

Güncelleme Tarihi:

Güreşte kurallar değişecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2010 00:00

Otoritelerce dünyanın en iyi güreşçilerinden bir olarak kabul edilen Avrupa, Dünya ve Olimpiyat şampiyonu Ahmet Ayık, Uluslararası Güreş Federasyonları Birliği (FILA) Yönetim Kurulu'na yeniden seçildikten sonra 2012 Londra Olimpiyatları ve güreş kurallarına yönelik değişiklikler hakkında DHA'ya açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

''FILA'DA ARTIK DAHA FAZLA SÖZ SAHİBİYİZ''

FILA yönetimine ilk defa seçilmediğini hatırlatarak sözlerine başlayan Ahmet Ayık, ''Bu benim FILA'daki ilk seçimim değil. 3. kez 6 yıllığına seçildik. Benim FILA ile ilişkim çok eski yıllara dayanıyor. Şampiyonlar komitesine 1991'de Roma'da seçildim ve orada 6 sene görev yaptık ve o günün FILA Başkanı benim yönetimde yer almam konusunda ısrarcı oldu. Beyaz Rusya'dan Medved vardı. Bizi FILA'nın yönetim kurulu üyeliğine almak istediler. Tevfik Sarpkaya genel müdürümüzdü. Yücel Seçkiner zamanının bakanıydı ve ben de federasyon başkanıydı. Yazı yazarak bizi aday gösterdiler ve 1998 yılında Tahran'da seçildim. 2004 yılında Atina'da yapılan seçimde tekrar aday oldum ve yine seçildim. 2010 yılında yine aday oldum ve bu sefer 1. turda 2. sırada 110 içerisinde 72 oy alarak seçildim. Bizim bu sene güreş federasyonumuzda genel sekreterlik yapan Rodika Yakşi'yi de aday gösterdi federasyonumuz. 2. turda Yakşi de seçildi ve Türkiye'nin FILA'da artık 2 temsilcisi var. Artık dünyada güreş dalında söz sahibi bir ülkeyiz. Bizden başka bazı ülkeler de var ama Türkiye her zaman bu potanın içerisinde'' ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

''BİR 'İLK'İ GERÇEKLEŞTİRDİK...''

Herkesle uyum içerisinde çalışabileceğini belirten Ayık, ''FILA'nın kendi toplantıları var ve biz bu toplantılara katılacağız. Bunun yanında dünya güreşinin gelişmesi için yeni kaideler gerekiyor. FILA başkanı da bazı kuralların gelişmesi ve değişmesini istiyor. Bu konuda birlikte hareket edeceğiz. Burada Türkiye'den FILA'ya 2 kişinin girmesi federasyonun başarısıdır. Gerçekten bir ilktir. Zaman zaman FILA'nın farklı departmanlarında 3-4 kişi görev yaptı fakat yönetim kurulunda ilk defa 2 kişi yer alacak Türkiye'den'' diye konuştu.

''2012 LONDRA OLİMPİYATLARI'NDAN SONRA FILA'DA BİRÇOK KURAL DEĞİŞECEK''

2012 Londra Olimpiyatları'ndan önce kurallarda herhangi bir değişiklik olmayacağını dile getiren Ahmet Ayık, ''Londra Olimpiyatları'ndan sonra kesin ve köklü değişiklikler yapılacak. Daha öncesinde benim de bu konuda müraacatım vardı. Teklifim şu ki; 5'erden 10 dakika iki devreydi ve 1 dakika ara veriliyordu. 1 puan ile güreş bitiyordu, kısırlık oluyordu ve estetik olarak seyirciye hoş gelmiyordu. Bu nedenle bu kuralların düzenlenmesi gerekiyor. FILA'da 4-5 tane şampiyon olan yönetici var. Şampiyon olan güreş arkadaşlarımızla söz birliği yapmış gibiyiz. Bunları daha konuşacağız. Seyirciye hoş gelecek seviyeye getirecek ve 2012 olimpiyatlarından sonra kuralları değiştireceğiz. Bunu FILA başkanı Raphael Martinetti. İnancım düzeleceği yönünde'' dedi.

Haberin Devamı

''OLİMPİYATLARA TAKIM HALİNDE GİTMEMEMİZ İÇİN HİÇBİR NEDEN YOK''

Türk Güreşi'nin bugüne kadar olimpiyatlara hep takım halinde katıldığını vurgulayan Ayık, ''Ümit ediyorum ki erkek ve kadın olarak 7'şer kişi olarak katılır. 2012'den sonra kurallar değişirse 8 olabilir bu sayı. 2011 Dünya Güreş Şampiyonası var İstanbul'da ve ilk 8'e girenler barajı aşmış olacak ve direk katılabilecek olimpiyatlara. Giremeyenler daha sonra Avrupa Şampiyonası ve olimpiyatlara girme müsabakaları var. Ben ilk 8'e gireceğine inanıyorum sporcularımızın. Ama ilk 8'e giremeyen sporcunun olimpiyatlarda başarıyı yakalayacağına inanmıyorum. İyi organize olmalıyız ve iyi çalışmalıyız. Müsabakalara iyi hazırlanırsak olimpiyatlara tam takım halinde gitmememiz için hiçbir neden yok'' şeklinde konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!