Güneş batmayan ülkede inanılmaz bir macera

Güncelleme Tarihi:

Güneş batmayan ülkede inanılmaz bir macera
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 1999 00:00

Haberin Devamı

İsviçre'de geçen hafta 18 kişinin öldüğü ‘‘Kanyoning’’in daha bol çeşitlisi, İsveç'te geçen hafta tamamlandı. 5'i kadın 50 genç sporcu, 650 km'lik parkurda, yüzdü, koştu, bisiklete bindi, iple tırmandı, kanoda kürek çekti, buzul tırmandı ve mağara dolaştı. Tüm bu sporlar, güneşin 24 saat hiç batmadığı bir ortamda, 5-10 derecelik soğukta ve kutup sivrisineklerinin tehdidi altında yapıldı.

Bu köprü, Norveç'in Norvik fiyordu üzerinde. 55 metre yüksekliğindeki köprü, gidiş-geliş iki şeritten oluşuyor. Sonsuz Odyssey'de yarışmacılar, bu köprüden iple aşağı inerek, 11 derecelik denizde sahile kadar yüzdüler. Sonra sahildeki kanolara binerek, fiyordun içine İsveç'e doğru kürek çektiler.

Biz Türkiye'de kısır döngülerle boğuşurken, geçtiğimiz günlerde İsveç'te Kuzey Kutup Dairesi'nin 300 km kuzeyinde, güneşin hiç batmadığı bir bölgede 50 genç insan ‘‘dünyanın en uzun macera yarışında’’ inanılmaz bir dayanıklılık mücadelesi içindeydi.

10'u kadın olan 10 ayrı takım halindeki bu 50 genç, 650 km'lik uzun bir parkurda, káh yüzdü, káh koştu, káh bisiklete bindi, káh iple tırmandı, káh kanoda kürek çekti.

Bu 650 km'lik inanılmaz yarış için, kuzey kutup dairesinin 300 km kuzeyinde bir parkur seçilmesinin özel nedenleri var.

Bir kere bu bölgede yılın bu aylarında güneş hiç batmıyor. Günün 24 saati boyunca her yer aydınlık.

İkinci olarak tüm dünya temmuz-ağustos sıcağında kavrulurken, bu bölgede ısı 15 dereceyi aşmıyor, 0 dereceye indiği bile oluyor.

Son olarak, bu bölge dünyanın diğer bölgelerinden coğrafi olarak çok farklı. Fiyortlar, karaların içine yüzlerce kilometre uzuyor. Fiyortların bitiminde, 2 bin metreyi aşkın dağlar var. Dağlarda aşılması gereken buzullar, ovalarda sayısız göl yeralıyor.

START NORVEÇ'TE

Bir İsveçli maceracının ilkini geçen yıl düzenlediği bu ilginç yarışın adı ‘‘The Endless Odyssey- Sonsuz Odyssey’’. Yarışmaya, bu yıl başta İsveç olmak üzere, İngiltere, Norveç, Finlandiya, Almanya ve Amerika'dan sporcular katıldı. Her takım 5 kişi. Ve her takımda bir kadın sporcu olması önkoşul.

İsveç'in dünyaca ünlü cep telefonu üreticisi Ericsson'un sponsoru olduğu yarış, 24 Temmuz'da Norveç'in kuzeyindeki Norvik kentinde başladı. Norveç'in ünlü fiyortlarından birinde kurulu olan Norvik'ten start alan sporcular, önce koşarak Norvik Fiyordu üzerindeki bir köprüye geldiler. 55 metrelik yüksekliğiyle, 65 metrelik Boğaz Köprüsü'nün biraz küçüğü olan bu köprüden iple denize inildi. Sonra kanoyla fiyordun içine yönelindi.

Yarış daha sonra, İsveç'in dünyanın en ünlü demir madenlerinden birinin yeraldığı Kiruna kasabasına kadar ya koşuldu, ya dağ bisikletiyle pedal basıldı. Yarış daha sonra güneye doğru devam ederek, Botni Körfezi'ndeki İsveç'in Lulea kentinde son buldu. Yarışın her etabı, 12 saatle 48 saat arasında sürdü. Yani sporcuların 48 saat uyuyamadığı oldu.

650 kilometrelik bu zorluklarla dolu engellerin aşılmasının 11-12 gün sürmesi bekleniyordu. Öyle de oldu.

Tabii bu yarışma sürerken en önemli şey, sporcuların güvenliklerini sağlamaktı. 2000 metreyi aşkın doruklara tırmanırken, mağaralarda yol ararken, buzulları aşarken 48 saat uykusuz kalırken sporcular hep ölümle burun buruna kaldılar. ‘‘Sonsuz Odyssey’’ Yarışması''nın organizatörleri ve sponsorları, tüm bu tehlikelere karşı, sporcuların güven içinde olmaları için pek çok önlem aldı.

SİGARAYA KARŞI SES

Sonsuz Odyssey'i organize eden İsveçli Erik Ahlström, bazılarınca ‘‘Uçuk’’ bulunabilecek bu yarışmayı neden organize ettiğini de şöyle açıkladı: ‘‘Öncelikle, bir İsveçli olarak gördüğüm doğal güzellikleri ve tecrübelerimi başkalarına da göstermek istedim. Çünkü yarışma parkurunun hemen hemen tümünü kişisel olarak ben de geçtim. İkinci olarak, bu tür macera yarışlarını genellikle sigara üretecileri finanse ediyor. Bu yarış ise sigara karşıtlarının sesi olacak.’’

Sivrisinekler

Sporcular bu uzun yarışta sadece kayalara, suya, çamura karşı değil, sivrisineklere karşı da büyük mücadele verdiler. Genelde ‘‘Sıcakta bulunur’’ sanılan sivrisinekler, Kuzey Kutup yakınındaki bu bölgede, çok daha fazla, büyük ve saldırgan. Sokakta yürürken bile sizi yakalayıp, ısırıyorlar. Doğal denge bozulmasın diye, sivrisinek ilacı kullanılmıyor, sadece vücuda doğal korucular sürülüyor.

aşılan engeller

1. Norveç'in Kuzey Kutup noktasına 2400 km uzağındaki Norvik fiyordu

2. İsveç'in, en yüksek dağı olan 2111 mertelik Kebnekaise doruğu

3. Kebnekaise doruğundaki uzunluğu 1 km'yi bulan buzul

4. Bölgedeki, sayısız göller ve nehirler

5. İsveç'in Lapland bölgesindeki mağaralar

spor dalları

1. Atış, kano, dik yokuş tırmanma

2. Mağaralardan geçme

3. Takımadaları kürekle geçme

4. Buzulları aşma

5. Rayları dekoville geçme

6. Dağ bisikleti

7. Kutup Dairesi'ni yüzerek geçme

8. İple tırmanma

9. Dağcılık, dağda yürüme ve koşu

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!