Politika faizi yüzde 15 oldu

Güncelleme Tarihi:

Politika faizi yüzde 15 oldu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2023 07:00

Merakla beklenen PPK toplantısında politika faizi genel beklentinin alt bandında kalarak yüzde 8.5’ten yüzde 15’e çıkarıldı. PPK sonrası yapılan yazılı açıklamada sıkılaştırma sürecinin başladığı belirtilirken, mevcut mikro ve makroihtiyati çerçevenin sadeleştirileceği mesajı verildi. PPK öncesinde 23.55 civarında olan dolar kuru, kararın hemen ardından 23.67’yi gördü.

Haberin Devamı

PPK Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında dün toplandı. Toplantının ardından yapılan karar açıklamasında politika faizinin yüzde 8.5’ten yüzde 15’e çıkarıldığı duyuruldu. 6.5 puanlık artış anlamına gelen bu oran, genel beklentinin alt badında yer alıyordu.

PPK sonrası yapılan yazılı açıklama tamamen değişirken, önceki metinlerde yer alan liralaşma ifadesi de metinden çıkarıldı.

6.5 PUAN ARTIRILDI

Piyasada bir süredir PPK’da faizlerin ne kadar artırılacağına yönelik geniş aralıklı tahminler yapılıyordu. Genel beklenti yüzde 20’ler civarıydı. PPK açıklamasında, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 8.5’ten yüzde 15 düzeyine yükseltilmesine karar verildiği belirtildi. Politika faizi 6.5 puan artırılmış olurken, genel beklenti bandının alt kademesinde bir artış gerçekleşti.

Haberin Devamı

SIKILAŞTIRMA SÜRECİ BAŞLADI

Açıklamada Kurul’un, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin başlamasına karar verdiği kaydedildi. Küresel ekonomide enflasyon düşerken, halen uzun dönem ortalamalarının çok üzerinde seyrettiğine dikkat çekilen açıklamada, “Bu nedenle, bütün dünyada merkez bankaları enflasyonu düşürmeye yönelik tedbirler almaktadır. Ülkemizde, yakın döneme ilişkin göstergeler enflasyonun ana eğiliminde yükselişe işaret etmektedir.Kurul, bu unsurlara ek olarak fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyona olumsuz etki yapacağını öngörmektedir” denildi.

GEREKTİĞİ ÖLÇÜDE GEREKTİĞİ ZAMANDA

PPK açıklamasında Kurul’un politika faizini enflasyonun ana eğiliminin gerilemesini ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaşmasını sağlayacak parasal ve finansal koşulları oluşturacak şekilde belirleyeceği de belirtildi. Açıklama şöyle devam etti: “Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir. Enflasyon ve enflasyon eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Fiyat istikrarının sürekliliğini sağlamak hedefiyle, TCMB cari dengeyi iyileştirecek stratejik yatırımları desteklemeye devam edecektir.” Kurul’un açıklamasında makroihtiyati çerçevenin de kademeli sadeleştirileceği mesajı verildi.

Haberin Devamı

KREDİ KARTI FAİZİ TEMMUZ’DA DA YÜZDE 1.36

Merkez Bankası’nın faiz artışının ilk etkileri politika faizine yakın olan faizleri etkiliyor. Bunların başında ticari kredi faizleri, değişken faizler ve tahvil faizleri geliyor. Kredi kartı faizleri ile KHM faizlerinde de politika faizi esas alınıyor. Kredi kartlarına uygulanan azami faiz için referans faiz oranı esas alınıyor. Referans faiz oranında ise belirleyici olan politika faiz oranı. Bankaların uyguladığı ağırlıklı ortalama akım faiz ya da Merkez Bankası’nca belirlenen politika faizinin yüzde 10 artırılması sonucu bulunan orandan hangisi düşükse o dikkate alınıyor. Kredi kartı işlemlerinde ve gecikme işlemlerinde uygulanacak faiz de referans faizin üstüne bazı eklemelerle bulunuyor. Politika faizinin yüzde 15 olmasıyla kredi kartı faiz oranının yüzde 1.96’ya çıkması bekleniyordu ancak Merkez Bankası 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren uygulanacak referans faizi 0.81 olarak belirledi. Bu durumda kredi kartı faizi yüzde 1.36, gecikme faiz oranı da yüzde 1.66 olarak uygulanacak.

Haberin Devamı

Politika faizi yüzde 15 oldu

İŞ DÜNYASI ARTIŞI MAKUL VE MANTIKLI BULDU

‘BANKALAR KREDİDE RUTİNE DÖNMELİ’

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, PPK’nın faiz kararını makul ve normal karşıladıklarını söyledi. Avdagiç, “Faiz kararı para politikası refleksimizi güçlendirirken, bize göre şimdi önemli olan bankaların kredi süreçlerinin eski rutinine dönmesi” dedi. Avdagiç, yaptığı yazılı açıklamada faiz, kur, enflasyon üçlüsü ne kadar önemliyse üretim, istihdam ve ihracat üçlüsünün de en az o kadar önemli olduğunu belirterek, “Feragat edemeyiz” ifadesini kullandı.

‘FİNANSAL İSTİKRAR İÇİN ÖNEMLİ’

İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da, TCMB’nin yeni faiz kararına destek verdi. Bahçıvan, şunları söyledi: “Bugün alınmış olan kararı, Türkiye ekonomisinin önündeki birçok fırsatı tamamlayıcı unsur olan finansal istikrarın oluşmasına ve sürdürülmesine dönük atılmış bir adım olarak görüyoruz. Yeni faiz kararını ülkemizin en acil ekonomik sorunu haline gelen enflasyonla mücadelenin de kararlılıkla sürdürüleceğine yönelik bir mesaj olarak değerlendiriyoruz.”

Haberin Devamı

‘PİYASALARI OLUMLU ETKİLER’

Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Yıldırım, “Her ne kadar piyasa beklentilerinin altında olsa da Merkez Bankası’nın faiz artışı yaparak piyasalara verdiği sinyalin önemli olduğunu düşünüyoruz. İş dünyası olarak bir an önce fiyat istikrarı ve finansal istikrarın tesisi diğer yandan da bankacılık sektöründe durma noktasına gelen kredi kanalının yeniden açılması konusunun önemini bir kere daha vurgulamak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!