GSGM'de özerklik sonrası bir ilk

Güncelleme Tarihi:

GSGMde özerklik sonrası bir ilk
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2010 10:18

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne (GSGM) bağlı Görme Engelliler Federasyonu'nun genel kurulu mahkeme tarafından iptal edilirken, bu olay, özerkleşme sonrasında bir ilk olarak tarihe geçti.

Görme Engelliler Federasyonu'nun, 8 Kasım 2008 tarihinde gerçekleştirdiği 1. Mali Kongresi ve 2. Olağan Genel Kurulu, mahkeme kararıyla iptal edildi.

Genel kurula katılan delegelerden Erhan Akkaya, Şerafettin Hasanoğlu, Hasan Özpalas, Orhan Tanrıkulu, Yusuf Sayyıdan, Hasan Sayyıdan, Mürşide Göktaş ve Hasan Duman'ın açtığı dava, 19. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görüşüldü. Mahkeme, geçen hafta içinde aldığı kararla genel kurulu iptal etti.

GSGM TEMSİLCİSİNİN RAPORU KARARDA ETKİLİ OLDU

Mahkeme iptal kararını, GSGM Temsilcisi Avukat Hülya Şentürk'ün raporuna istinaden aldı.

Şentürk, genel kurul ilgili raporunun son bölümünde, “8 Kasım 2008 tarihinde yapılan genel kurulun GSGM Özerk Spor Federasyonları Çerçeve Statüsü hükümlerine ve Görme Engelliler Spor Federasyonu Ana Statüsü'ne uygun olarak yapılmadığı tarafımdan müşahede edilmiştir” dedi. Sözkonusu rapor, 25 Kasım 2008'de genel müdürlüğe sunuldu.

BİLİRKİŞİ DE AYNI GÖRÜŞÜ PAYLAŞTI

19 Asliye Hukuk Mahkemesi de GSGM gözlemcisinin raporunu gözönünde bulundurarak, konuyla ilgili 2 kez bilirkişi tayin etti.
Bilirkişi olarak atanan hukukçu Hüseyin Nedret Uçlar, 2 ayrı incelemesiyle ilgili olarak 28 Aralık 2009'da düzenlediği raporunda, şöyle dedi:

“Genel müdürlük temsilcisi Avukat Hülya Şentürk tarafından 25 Kasım 2008 tarihi ile kaleme alınan olağan genel kurul izleme raporunun içerik ve sonuç bölümüne göre, davalı Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu Başkanlığı'nın, 8 Kasım 2008 tarihinde yapılan olağan genel kurulunun TMK, Dernekler Kanunu, federasyon çerçeve statüsü ve federasyon ana statüsüne açıkça aykırı olduğu kanaatine varıldığı, 8 Kasım 2008 tarihinde yapılan Olağan genel Kurul'un tüm sonuçlarıyla birlikte iptaline karar verilmesinin gerektiği.”
Bu arada, Mesut Dedeoğlu başkanlığındaki mevcut yönetim kurulu, kararı temyiz etti.

MEVCUT BAŞKAN VE BAŞKAN ADAYININ GÖRÜŞLERİ

Görme Engelliler Federasyon Başkanı Mesut Dedeoğlu, konuyla ilgili açıklamada, kararı temyiz ettiklerini belirterek, “Zannediyorum mahkeme, dernekler yasasına göre bir karar vermiş. Ancak bizler özerk federasyonların çerçeve statüsünde yer alan uygulamaya göre delegeleri belirledik. Özerklik sonrasındaki tüm seçimler de böyle gerçekleşti. Temyize gittik, kararı bekleyeceğiz” dedi.
Olağan genel kurulda başkan adayı olarak seçime giren Yücel Kaya da mahkemenin, GSGM gözlemcisinin raporuna göre seçimleri iptal ettiğini söyledi.

Kaya, şunları söyledi:

“GSGM gözlemcisinin 7 sayfalık raporu yapılanın yasalara aykırı olduğunu söylüyor. Bakana sunulması gereken bu rapor, hala sunulmadı. Usulsüz bir durum varsa, bakan görevden alır ve kayyum atar. Ana statü böyle diyor. Ben aday olmadım, kulüpler beni aday gösterdi. Gözlemci raporuna göre aklanmış değiller.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!