Glenn'in bütün adamları

Güncelleme Tarihi:

Glennin bütün adamları
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2012 00:00

Türk takımları futbolda gruptan çıkamazken, basketbolda çeyrek finali göremezken bir voleybol takımı Şampiyonlar Ligi'nin zirvesine iyice yaklaştı. Arkasspor gelecek hafta sonu Polonya'da Avrupa şampiyonu olabilmek için sahaya inecek. Bu yılki başarısının arkasında iyi organizasyon ve kaliteli oyuncular kadar karizmatik antrenörleri Kanadalı Glen Hoag'un da büyük payı var.

Haberin Devamı

Arkasspor bu yıl zor bir başarıya ulaştı. Erkek voleybolda Şampiyonlar Ligi'nde yarı finale yükseldi. Şimdi harıl harıl gelecek hafta sonu Polonya'nın Lodz Kenti'nde gerçekleşecek dörtlü finale hazırlanıyor. Bu başarının arkasında 10 yılda giderek kurumsallaşan kulüp yapısının yanı sıra bir ismin daha katkısı var: Kanadalı antrenör Glenn Hoag.

Fransa'da bir efsaneydi Glenn Hoag. Paris Volley takımıyla 2001'de yenilmez İtalyanları altetmiş, Şampiyonlar Ligi'ni kazanmıştı. Aradaki dönemde Kanada Milli Takımı'na konsantre oldu. 2008'de Slovenya'nın küçük şehri Bled'in takımı ACH Volleyball'a geçti. O mütevazı takımı da Şampiyonlar Ligi'nde yarı finale taşıdı.

Hoag, son derece sistematik çalışıyor, antrenörlüğü bir yönüyle şirket yöneticiliğine benzetiyor. Sık sık işletme kitapları okuyor. "Koçluğa 1993'te başladım ve şunu gördüm: Gerçek bir antrenör olabilmeniz dört-beş yıl alıyor. Öğretiyor, bilginizi aktarıyor, sorunu tespit ediyor, o soruna çözüm buluyorsunuz. Bu da daha çok uzun dönemli programlamaya dayanıyor. Buna paralel kendi antrenörlük felsefenizi geliştiriyorsunuz."

Haberin Devamı

2010'da Türkiye'den aldığı teklife de yine bir proje adamı olarak baktı. İzmir'in voleybol üssü Arkasspor ona bir projeyle gelmişti: "Yöneticilerle kulübü ileri taşıma hedefleri üzerine konuştuk. Fikirleri bana çok ilginç geldi. Kabul ettim. İzmir'deki tesis ortamı harika. Paris'teki tesisler buradakini yanına bile yaklaşamaz. Arkasspor'da idari işlerle uğraşmama da hiç gerek yok. Tamamen sahadaki işleri geliştirmeye konsantre olabiliyorum."

Glennin bütün adamları

Türkiye'deki ilk sezonunda da oyuncuların güvenini kazanmaya odaklandı. Yöntemlerini onlara benimsetmesi biraz zaman aldı. Bir yandan kendisi de Türkiye'deki kültürü öğrendi, ortama uyum sağladı. Bu şekilde ligde ve Avrupa'da final oynadılar.

Bu sezon hedef daha büyüktü: Şampiyonlar Ligi'nde dörtlü final. Hoag, karizması ve yönetim becerisiyle Arkasspor'daki kurulu düzeni bir üst seviyeye taşıyan anahtar isim oldu. "Aslında bu sezon hem Dünya Kupası hem de Olimpiyatlar olduğu için çok sıkışık bir maç takvimi var. Bu sebeple haftada iki maç oynamak zorunda kaldık. Kendimizi geliştirmek için boşluk bulamadık."

Haberin Devamı

Peki bundan sonrası için ne hedefliyor? İzmir'de kalacak mı? "Antrenörlükte şunu öğrendim. Birinci kural sabır. Özellikle genç oyuncular için sabretmek gerekir. Hakkı ve Gökhan'ın daha iyi seviyeye çıkması için belki iki sezona daha ihtiyacımız var. Bunun için antrenmana ve maç tecrübesine ihtiyaçları var. Burada temel öğe bu aşamayı seviyeyi yukarıda tutmak. Buna paralel olarak bireyleri geliştirmek.

RAKİBİN ZİHNİNE GİRDİK

Önceki hafta Lokomotif'le oynadığımız çeyrek final maçı kazanmak için sahada bazı değişikliler yaptık. Rus pasörü çok iyi bir taktisyen. Onların smaçörü Sanchez'i durduramadı. Biz de onun karşısına en uzun oyuncumuz Agamez'i getirip bloğumuzu yükselttik. Sanchez alıştığı hücumları yapamadı. Pasörün kafası da biraz karıştı. Bir de servislerimizi atarken liberolarını hedef seçtik. O da bu tempoda çuvalladı. Tabii seyircinin de gürültüsü onları yordu. Yine de maçı kazanmak, hele de 0-2'den çevirmek hiç kolay değildi. Sanıyorum kariyerimde ilk kez üst üste dört set kazanmış olduk.

Haberin Devamı

İSTATİSTİK VE VİDEO UZMANI

Hoag'un antrenmanları kadar istatistik analizleri de çok meşhur. Kanada'da geliştirdiği bu yöntemi daha sonra Avrupa'ya da taşıdı. Arkasspor'da da yardımcılarından Murat Haktanır'a her maçta her oyuncu için ayrı istatistik kağıdı tutturuyor. Sonra bunun yardımıyla her oyuncuya olumlu ve olumsuz yönlerini anlatıyor. Kendi ifadesiyle, "Bu, ayakların yere sağlam basmasını sağlıyor." Ayrıca, her maçtan önce rakip takım hakkında beş-altı saate varan video analizi yapıyor. Bu analizden sonra rakibin nasıl oynayacağını bir senaryo gibi anlatıyor. Oyuncular da maçta tam bu senaryoyu görüyor.

EFES'İ GEZDİM ETKİLENDİM

İzmir'i çok seviyorum. Ama ŞL sezonu çok uzun. Çok stresli. Takvimde boşluk yok. Bostanlı'da oturuyorum. Çok az boş zamanım var. Efes beni çok etkiledi. Zaman bulursam filozoflarının yaşadığı kasabaları, Ankara'daki müzeleri gezmek isterim. Balık tutmaya bayılıyorum. İmkan olursa bütün teknik ekibi Kanada'ya balık tutmaya çağıracağım. İyi de pişiririm. Karım bir süre burada yaşadı. Şimdi Sherbrook'taki evimize gidip geliyor.

Haberin Devamı

BURUTAY SUBAŞI

Glenn Hoag öğretici ve çok yardımcı bir antrenör. Bir noktayı defalarca açıklamayı sevmiyor. Açıkladığı konuyu ilk seferinde anlamanız lazım.  

NURİ ŞAHİN

Glenn'in Avrupa tecrübesi bambaşka. Bu aşamaları antrenör olarak yaşamış birisi. Bu zihniyeti bize de alıştı.

GORDON PERRIN

Geçen sezonu Kanada Milli Takımı'nda geçirdim. Arkasspor benim ilk profesyonel deneyimim. Buraya gelmemde tabii Glenn'in etkisi var.  

AHMET TOÇOĞLU

İzmir voleybol için bir çekim noktası haline geldi. Daha önce gelmek istemeyen oyuncular ve yabancılar şimdi İzmir'e geliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!