Gidecek mi, kalacak mı?

Güncelleme Tarihi:

Gidecek mi, kalacak mı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2014 14:15

Sporun Zirvesi Semineri'nde buluşan teknik adamlar Slaven Bilic, Roberto Carlos, Şota Arveladze ve Roberto Mancini çeşitli açıklamalarda bulundu. Birçok konuya değinen Mancini spekülasyonlara da cevap verdi. Burada mutlu olduğunu belirten Mancini, Türk futbolunun gelişmeye açık olduğundan yabancı sorununa, hedeflerinden Galatasaray'ı neden seçtiğine dair bir çok konuya değindi...

Haberin Devamı

Dikkatimi çeken şey saha ve statlar konusunda bir takım altyapı sorunları var. Süper lig'de oynayan çoğu takımların zeminlerinde sorun var. Avrupa'da Türkiye ligi herhangi bir yerde yayınlanmıyor ve bundan dolayı Türk futbolu ilgi görmüyor. Fakat bu burada iyi futbolcuların olmadığı anlamına gelmiyor. Türkiye'de iyi futbolculardan kasıt; kariyer yapmış, bu kariyerinin sonuna gelmiş kişiler geliyor ve bunlar para için buraya geliyorlar.

Türk futbolunu avrupa seviyesinde olduğunu söyleyemem, bunu söylememin sebebi buradaki futbolu küçümsemek değil. Türkiye her konuda atılım yaparken futbolda gerekli atılımı yapmakta gecikmiş ve teknik direktör, altyapı için gerekli atılımlar fazla yapılmış değil.

Eskiden futbolcularla gazeteciler hep beraberlerdi dost olabiliyorlardı şimdi böyle değil, bunu neye bağlıyorsunuz?

20 yıl önceyle şimdi arasında büyük bir fark olduğunu belirtmem gerekiyor. Antrenmanda sessiz olunmasını istiyorum ve benim onlara sesimi duyurmam gerekiyor. Gazeteciler her antrenmanda olursa bunu yapamayabilirim. Ayrıca oyuncuların zor durumlarda olduğunda bizlerin farklı bir moralde olduğu gözükülüyor ve bu basında farklı gösteriliyor, yorumlanıyor. Her antrenmanın basına açık olması doğru değil.

Galatasaray'daki hedefleriniz neler?

Şampiyonlar Ligi, Türkiye Kupası ve ligde çok iyi takımlar var. Fenerbahçe bizden 8 puan önde. Şampiyonlar Ligi'nde şuanda formda olan Chelsea ile eşleştik. Benim Galatasaray'daki hedefim maksimum kazançlı olmak ve Galatasaray ile gidebildiğim kadar gidip bütün başarıları elde etmek.

Türk futbolu Avrupa'ya göre geride olmasına rağmen neden siz burayı yani Galatasaray'ı seçtiniz?

Galatasaray'ı seçtim çünkü burada yeni bir deneyim, heyecan ve çok büyük mücadele vardı. Ayrıca Galatasaray Avrupa'nın en büyük takımlarından bir tanesi. Yabancı hocalar gibi (Bilic, Şota) buraya gelmemin sebebi Türk futbolunun gelişmesine yardımcı olmak ve buna katkı sağlamak. Fakat 6 yabancıyla bu zor olabilir. Benim düşüncem üst düzey yabancı oyuncular genç Türk ve yabancı oyuncuları etkileyip bunlara yarar sağlamalıdır. Böylece genç oyuncular daha iyi olacaktır diye düşünüyorum. Avrupa'nın en iyi liglerinde olmayabilir ama bu buranın kötü futbol oynadığı anlamına gelmiyor.

"Burada olmaktan mutluyum"

Bu ülke iyi, güzel bir ülke ve burada olmaktan dolayı mutluyum.

Şuanda Türkiye'de en beğendiğiniz oyuncu kim ve teknik direktörlük kariyerinizde unutamadığız maç hangi maç?

Şuanda Türkiye'deki en beğendiğim oyuncu Semih Kaya, unutamadığım maç ise Manchester City'deyken Queens Park Rangers'ı son maçta yenip şampiyon oldugumuz maç...

Slaven Bilic:

Kendisinin müziği sevdiğinin belirtilip, takımda hangi enstrümanın eksik olduğunun sorulması üzerine Bilic, "Eğleneceli bir soru. Takım işi yapıyoruz. Eksik bir enstrümanım yok. Devamlılık konusunda ilk yarıda eksiklik yaşandı. İkinci yarıda bunu ortadan kaldırmak istiyoruz" dedi.

Türk futbolu

Slaven Bilic, Türkiye ile ülkesi Hırvatistan'ın kültür ve zihniyetinin benzer olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Aynı sorunları yaşıyoruz, aynı avantajlara sahibiz. Sizin burada sahip olduğunuz potansiyel, benim ülkemdekinden fazla. Bugün büyük takımların iç sahada puan kaybetmesini sürpriz olarak nitelendirmiyoruz. Uluslararası medyanının da Türk futboluna ilgisi var. Türkiye'de insanlar futbolla yaşıyor. Avrupa finansal olarak zor durumlar yaşarken, Türkiye finansal açıdan da son yıllarda derli toplu hale geldi. Bundan 3-4 sene önce Sneijder Drogba'yı belki getiremezdiniz ama artık gelebiliyorlar."

Tesisler ve alt liglerdeki takımların imkanlarının geliştirmesi gerektiğinin altını çizen Hırvat teknik adam, "Dolayısıyla utanılacak, gücenecek bir şey yok, Türk futbolu hayal kırıklığı içinde de değil, geçen sene Fenerbahçe Avrupa'da yarı final oynadı, Galatasaray, Real Madrid'i zorladı. Türkiye'nin, Avrupa'nın ilk 5 ligine yaklaşacağını düşünüyorum. Örnek vermek gerekirse de Fransa'ya yaklaşacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.

Bilic, en beğendiği Türk futbolcu sorusuna "Mesut Özil" yanıtını verirken, son okuduğu kitabın ise "Suç ve Ceza" olduğunu söyledi.

Roberto Carlos:

Türkiye'nin Brezilya'da düzenlenecek Dünya Kupası'na katılamamasıyla ilgili Carlos, "Türkiye gibi bir ülke önemli bir şampiyonada yer alamayacak. İnanıyorum ki 2018'de Türkiye de yer alacaktır. İyi bir kadroyla 2018'de başarılı olacaktır" diye konuştu.

Dünya kupalarında her zaman görmek istediği takımların hangisi olduğu sorusuna Brezilyalı teknik adam, "Her zaman aynı, Brezilya, İspanya, Portekiz, İtalya ve İngiltere" derken sonra Bilic ve Arvaladze'ye dönüp gülerek, "Hırvatistan ve Gürcistan" dedi.

Brezilyalı teknik adam en beğendiği Türk futbolcunun Arda Turan olduğunu sözlerine ekledi.

Şota Arveladze: "Türk futbolu daha fazla gelişecek"

Türkiye'yi "memleketim" diye tanımlayan Arveladze, Türk futboluna 1993 yılında futbolcu olarak geldiğini belirtti. Arveladze, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye ülke olarak çok gelişti. Türkiye'ye döndüğümde epey değişim gördüm. Artık Anadolu takımları da doğru işler yapıyor. Takımlar daha profesyonel oldu. Tabii eksiklikler her zaman olacak. Altyapı, ülke futbolunun gelişimi için çok önemli. Türkiye ligi, İspanya, Almanya, İngiltere, Fransa ve İtalya'dan sonra 6. büyük lige sahip. Türkiye liginin daha fazla gelişeceğinin düşünüyorum."

En beğendiği Türk futbolcunun Hakan Şükür olduğunu belirten Arveladze, unutamadığı maçın sorulması üzerine de "Unutmadığım maç inşallah ileride olacak" cevabını vererek sözlerini tamamladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!