Futbolun yeni yüzü scouting laboratuvarı

Güncelleme Tarihi:

Futbolun yeni yüzü scouting laboratuvarı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2015 14:35

Scouting ve bilgisayarlı futbol analizini birleştiren Tarkan Batgün, Fernandao, Ozan Tufan ve Hüseyin Altuğ Taş’ı gün yüzüne çıkardı.

Haberin Devamı

İlk kez Bursaspor’da ‘Timsah Gözü’ adıyla ‘scouting laboratuvarı’ konseptini yaratan Tarkan Batgün, şimdi bu sistemi dünyaya tanıtıyor ve dev kulüpler ile federasyonlarla ortak çalışmalar yürütüyor.

2010 yılında Bursaspor’un kurduğu ‘Timsah Gözü’ isimli ‘scouting laboratuvarı’ yeşil beyazlıların büyük yıldızlar kazanmasını sağladı. Fernandao, Ozan Tufan, Bekir Yılmaz gibi isimlerin su yüzüne çıkmasını sağlayan sistem, Tarkan Batgün’ün eseriydi. Scouting ve bilgisayarlı futbol analizini birleştiren Batgün, Manchester United, Southampton ve Milan’ın kullandığı programları birbirine entegre edip, Türkiye’ye yeni bir soluk getirdi. İşte Batgün’le yaptığımız söyleşinin satırbaşları...

Futbolun yeni yüzü scouting laboratuvarı

Haberin Devamı

SİSTEM 25 KULÜBE KURULDU

* Tarkan Batgün kimdir? Futbolla nasıl tanıştınız ve Bursaspor’da ‘Timsah Gözü’nü ne zaman kurdunuz?
- Karamürsel İdmanyurdu ve Kocaliespor altyapısında tanıştım futbolla. Daha sonra Avustralya’da Wollongong ve Illawarra United formaları giydim. Orada eğitimime yabancı dil üzerine devam edip, 2010’da Türkiye’ye döndüm. ‘Scouting’ konseptini Türkiye’ye getirdim. ‘Scouting Sertifika Kursları’ ile bu ilmi, özellikle gençlere öğretme amacındayım. Bursaspor’da ‘Timsah Gözü’ scouting departmanının meyvelerini en iyi biçimde aldık. Fernandao, Ozan Tufan, Bekir Yılmaz’ın su yüzüne çıkması; yıllarca araştırıp Türkiye’ye kazandırdığımız İrfan Buz’un futbolumuza fayda getirmesini sağladık. 5 senedir, ‘Scouting Sertifika Programları’nda analizlerini yaptığımız, U-14’ten bugüne incelediğimiz Hüseyin Altuğ Taş da yaptığımız keşifler arasında... Ayrıca ‘online futbolcu databankası’ olan Wyscout’u da 25 kulübümüze entegre ettik.

Futbolun yeni yüzü scouting laboratuvarı

OZAN VE FERNANDAO'YU KAZANDIRDIK

* Fernandao ve Ozan Tufan nasıl gün yüzüne çıkarıldı?
- Bursa’da radarımıza ilk Ozan Tufan takıldı. Ozan, Ertuğrul Sağlam hocamız zamanında keşfedilen bir oyuncuydu. Bursaspor akademi hocalarından Musa Öztürk hoca da büyük iş yaptı. Christoph Daum’a, Ozan için final sunumumuzu yaptığımızda Ozan’ın başka bir kulübe satılması gündemdeydi. Fakat hoca üzerinde Barış Güçlü-İrfan Buz ve scouting departmanı baskısı ile bu satış engellendi. Ozan Tufan, Antalya kamp kadrosuna alındı. Daum Hoca gittikten sonra İrfan Buz Hoca’nın kadroya aldığı ve en çok güvendiği isimlerden biri haline gelmişti. Şimdi Türkiye’nin gelecek vaad eden en önemli isimlerinden biri...
- Türkiye, Fernandao’yu izliyorsa bunun en önemli sebebi o dönemki sportif direktörümüz Barış Güçlü’ydü. İncelediğimiz isimler arasında Fernandao gibi çok oyuncu vardı. Ancak Daum, Fernandao’ya ilk bulduğumuz andan itibaren haydan oldu. Arkadaşı Wolfgang Kuhllman olumlu rapor verince Barış Güçlü, Brezilya’ya gidip transferi bitirdi.

Haberin Devamı

Futbolun yeni yüzü scouting laboratuvarı


AKADEMİ LİGLERİNE KADAR HER FUTBOLCU İZLENMELİ

* Türk futbolu nasıl ayağa kalkabilir? Yeni yetenekler nasıl keşfedilir?
- Hep alt yapıdan oyuncu çıkmadığı söylenir Türkiye’de. Aslında buralarda bir çok yetenekli oyuncu mevcut. Ama onları görmüyoruz, seyretmiyoruz ve kayıt altına da almıyoruz. Türkiye’ye geldiğim günden bu yana hep aynı şeyi söylüyorum. Tüm akademi maçları videoya çekilmeli. Burada oyuncular elektronik ortamda databankası haline alınmalı. Wyscout platformuna yüklenmeli. Biz bu oyuncuları takip etmiyoruz. Bari dünya görsün.

Futbolun yeni yüzü scouting laboratuvarı

- Eğer federasyonla birlikte bir scouting yönetim planı ve sistemleşme oluşturabilirsek, bundan 5 sene sonra meyvesini yeme imkanımız olur. Bu alanda ben, ekibim ve yetiştirmeye çalıştığım öğrencilerim büyük bir mücadeledeyiz

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!