Futbolun yarattığı depremi ölçtüler

Güncelleme Tarihi:

Futbolun yarattığı depremi ölçtüler
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2012 10:13

Dünyanın en önemli statlarından San Juan’da sismik hareketleri incelemek için yapılan araştırmalar ilginç sonuçları da beraberinde getirdi.

Haberin Devamı

Boca Juniors ve Racing Club arasında oynanan Arjantin Kupası finalinde tribünlerde yaratılan depremlerin şiddetleri ölçüldü. Stadın duvarlarına yerleştirilen sismik cihazlarla yapılan ölçümlerde 6,4’lük sarsıntı elde edilirken, bu 90 dakika boyunca elde edilen en yüksek sonuç oldu.

Boca Juniors maçın 21.dakikasında Santiago Silva’nın golüyle 1–0 öne geçince taraftarların yaşadığı sevinç sonrası oluşan sarsıntının değeri 6,4 olarak kaydedildi. Maçın 62.dakikasında ikinci golün gelmesiyle 6,1’lik bir sarsıntı daha gerçekleşirken, kupa seremonisi sırasındaki ölçümlerde 5,8’lik bir değer elde edildi.

Bu araştırmayı yapan uzmanlar dünyanın en büyük statlarından Estadio Azteca ve Camp Nou’da bu sarsıntıların daha yüksek olabileceğini düşünüyor.

TT Arena’daki derbide dünya rekoru kırıldı

Haberin Devamı

Dünyada futbol maçlarının yarattığı depremlerin ölçümü yapılırken  ses şiddetindeki  dünya rekoru ise TT Arena'ya ait. Galatasaray ile Fenerbahçe'nin 18 Mart 2011 tarihinde, Türk Telekom Arena'da ilk kez karşılaştıkları derbide de dünya rekoru kırılmıştı.

Guinness World Records tarafından Türkiye’ye gönderilen hakem heyeti o günkü derbide resmi ölçüm yaptı. İlk yarının ardından yapılan dâhili anonsla 131,76 desibel ile yeni rekor kırıldığı açıklandı.

UEFA'nın resmi internet sitesinde Dünya Rekoru'nun 132 desibelle Beşiktaş'a ait olduğu bilgisi de yer alıyor. Siyah-beyazlıların, 24 Ekim 2007'de Liverpool'u 2–1 yendiği Şampiyonlar Ligi maçında 132 desibele ulaşıldığı iddia edilse de ölçüm Guinness Dünya Rekorları yetkilileri tarafından yapılmadığı için resmiyet taşımıyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!