Futbolun devrimcileri! Kim, hangi lidere benziyor?

Güncelleme Tarihi:

Futbolun devrimcileri Kim, hangi lidere benziyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2015 08:42

Fitbol Dergisi’ne göre, rakamları futbola sokan Lobanovski, bu yönüyle Lenin’den başkasına benzeyemezdi. Acımasız yönetimiyle, yolundan vazgeçmemesiyle Bielsa tam bir Robespierre. Liderliğiyle hemen fark edilen Cruyff, Tito olmayacak da kim olacak! Ve inandığı modeli dünyaya yayma çabasıyla Guardiola aynı Che’dir.

Haberin Devamı

FUTBOLDA bazı hocalar geliştirdikleri taktiklerle, oynattıkları futbolla çığır açmıştır. Bu tür teknik direktörleri, ünlü devrimcilerle de kıyaslamak daha doğru ifadeyle onlara benzetmek mümkün. Fitbol Dergisi’nin ekim sayısında Kaan Kavuşan 4 önemli çalıştırıcıyı, 4 büyük devrimcinin özellkleriyle karşılaştırıp, birbirletrine eşlemiş. İşte dünya futbolunda çığır açan teknik direktörler ve benzeştikleri devrimciler...

Dünyaya model yayma telaşı

Futbolun devrimcileri Kim, hangi lidere benziyor

Josep Guardiola / Ernesto “Che” Guevara

ONUN Barcelona devrimi ve tiki-taka futbolu 2000’li yılların futbolunu kökünden değiştirdi ve 2-3. Lig takımlarına bile, “Barcelona modeli” hayali kurdurttu. Kısa bir bekleyişin ardından Bayern Münih’in başına geçti. Şampiyonluklarına Bayern ile de devam etti. Bu tutumu Che’nin Küba’da gerçekleştirdiği devrimle yetinmeyip sosyalist devrimi yaymak için önce Afrika’ya sonra da Bolivya’ya geçmesiyle benzeştirebiliriz.

Haberin Devamı

Kendilerine has yolları var

Futbolun devrimcileri Kim, hangi lidere benziyor

Josip Broz Tito / Johan Cruyff

Cruyff daha 16 yaşında bir çocukken bile kendinden 20 yaş büyük takım arkadaşlarına nereye pas atmaları gerektiğini gösteriyordu. Tito’ysa askerlerine o kadar çok “Bunu yap” diyordu ki, ona lakap olarak “Bunu yap” anlamına gelen Tito koyuldu. Bu iki büyük adam da enternasyonal olmalarına rağmen kendi insanlarına her zaman değer vermişlerdir. Ayrıca, Cruyff da Tito da kendine has yollar bulan devrimcilerdi. Her ikisinin de kökleri belliydi ama aynı zamanda kendi yorumlarını da içeriyordu.

İstatistikten vazgeçmeyenler

Futbolun devrimcileri Kim, hangi lidere benziyor

Valeriy Lobanovski / Vladimir İlyiç Lenin

SIKÇA istatistiklere başvuran Lenin gibi Lobanovski de istatistik verilerini bilgisayarla ilk kullananlardan biriydi. Koşu kalitesini artırmak için Olimpiyat Şampiyonu atlet Petrovski’yi tutup, takımda eşitlikçi ve emekçi bir görüntü yarattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!