Futbolda kadının adı yok

Güncelleme Tarihi:

Futbolda kadının adı yok
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2013 01:09

Parçalanmış ailelerin çocuklarının oluşturduğu Konak Belediyesi Kadın Takımı’na TFF yalnızca 30 bin TL şampiyonluk ödülü verdi.

Haberin Devamı

Türkiye’yi Kadınlar Avrupa Şampiyonlar Ligi’nde temsil etmeye hazırlanan takım için Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan “Federasyonumuzun bize reva gördüğü para ne yazık ki bu. Ben bunu oldukça komik buluyorum” ifadelerini kullandı.

ÇOĞU yetim, öksüz ya da parçalanmış aile çocuğu olarak büyüdü. Babasız-anasız büyümenin acısını yüreklerinin bir tarafına koyup futbol topunun peşine düştüler. Kimi Karslı, kimi Mardinli, kimi Tokatlı, kimi Kadifekaleli, kimi de Bükreş’in kenar mahallelerinden. Hepsi de yoksul aile çocuğu, kazandıklarıyla ev geçindiriyorlar... ‘Beckham’ diye çağrılanı da var saç modeliyle ‘Gullit’e özenen de... Onlar sokağın kızlarıydı. Futbol onları bambaşka ufuklara sürükledi. Şimdi hepsi birer yıldız. Önce Konak Belediyesi Kadın Futbol Takımı’nda Türkiye şampiyonluğa uzandılar.. Şimdi de ülkemizi Kadınlar Avrupa Şampiyonlar Ligi’nde temsil etmeye hazırlanıyorlar.

ERKEK FUTBOLCULARLA KIYASLANAMAZ

PEKİ, bu başarı öyküsünü yazan kızlar Türkiye Futbol Federasyonu’ndan yeterli desteği görüyor mu? Asıl dram işte burada başlıyor. Yıldırım Demirören yönetimi Türkiye Kadınlar Süper Lig Şampiyonuna 30 bin TL birincilik ödülü göndermiş. Mesela bu para Fenerbahçeli Selçuk Şahin’in maç başına aldığı 12 bin Euro’dan daha az. Kadın spor dallarına yaptığı yatırımlarla dikkat çeken Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, ödül olarak gönderilen parayı komik buluyor. Tartan bu parayı Futbol Federasyonu’na iade edeceklerini açıkladı.

DEMİRÖREN TEBRİK BİLE ETMEDİ

TARTAN, “Hukukçu arkadaşlarım iade süreciyle ilgili çalışmayı bitirir bitirmez 30 bin TL’yi iade edeceğiz. Bizler ülkemiz için kadın futbolunda Şampiyonlar Ligi’ne katılıyoruz. Rakiplerimiz Bayern Münih, Real Madrid gibi takımlar. Federasyonumuzun bize reva gördüğü para ne yazık ki bu. En azından Kadın Ligi’nin bazı maçlarını İddaa oyununa koyabilirler. Hepsini bırakın Başkan Yıldırım Demirören, bu çocukları arayıp tebrik bile etmedi. Oysa bu takımın bütün oyuncuları her İzmir’e gelişinde Demirören’i havaalanında çiçeklerle karşılardı” ifadelerini kullandı.

UEFA MADDİ DESTEKTE BULUNUYOR

FIFA ve UEFA son yıllarda kadın futboluna ciddi yatırımlar yapıyor. UEFA As Başkanı Şenes Erzik’i aradım. Erzik, “UEFA ülke federasyonlarına her yıl kadın futboluna teşvik için maddi destekte bulunuyor. UEFA ve FIFA geleceğin futbolu olarak kadın futbolunu görüyor. Geçen yıla kadar bu işin başında Franz Beckenbeuer vardı” diye konuştu. Son notu da Futbol Federasyonu’nun Web sayfasından aktarayım: “Futbolun daha geniş kitlelere ulaştırılması, gerek tribünlerde gerekse sahadaki cinsiyet ayrımının azaltılmasına yönelik çalışmalarını sürdüren Türkiye Futbol Federasyonu için Kadın Futbolu özel bir önem taşıyor.”
İşin kara kısmını geçersek, İzmir’in pembe kramponlarını dinleyelim. Daima erkek futbolcuların öykülerini okur, dinlersiniz. Hadi bugün kadınların futbol dünyasını paylaşalım:

‘Gullit’ Yaşam babasının öldüğü gün maça çıktı

Yaşam Göksu (lise son sınıf öğrencisi –orta saha-milli takım oyuncusu)
İzmir Altıntaş’ta doğan lise son sınıf öğrencisi Yaşam Göksu, sokağında erkeklerle top oynamaya başlar. Beşer kişilik çift kale maçların değişmez oyuncusu olur. O zamanlar Yaşam’ın ilerleyen yıllarda Türkiye Kadın Mili Takımı’nın kaptanı olacağını kimse kestiremiyordu. Orta sahada top koşturan Yaşam diyor ki “Eski futbolcu Ruud Gullit’e hayranım. Saçlarımı onun gibi rasta modeli yaparak çıkıyorum maçlara.”
Onu arkadaşları “Gullit Yaşam” diye çağırıyor. Ve acımasız yaşamla tanıştığı günü anlatıyor: “18 Aralık 2010 tarihinde babamı kaybettim. Aynı gün Bucaspor ile çok önemli bir maçımız var. Önce babamı defnettim. Sonra da gözyaşlarıma ara verip maça çıktım. O gün 2 gol attım. Maçın bitimiyle de istediğim kadar ağladım.”

‘Beckham’ Esra iki yeğenini okutuyor

İLGİNÇ saç stiliyle ilgi çeken Esra Erol’a saçlarını sordum. O da bana “David Beckham’a hayranım. Onun saç modeliyle kendimi avutuyorum” dedi. Hayat herkese eşit davranmıyor... Esra’ya ve ailesine eşit davranmadığı gibi... Ekonomik zorluklarla büyüyen Esra için futbol aşkı her şeyin üstünde. Milli stoper Esra, futboldan kazandığı parayı ailesinin geçiminde kullanıyor. Ayrıca eniştesi vefat ettikten sonra iki çocuğuyla kalan ablasına sahip çıkıyor. Esra İki yeğeninin tüm eğitim masraflarını üstlenmiş. İki yeğen “Sen çok yaşa Beckham Teyze” diye Esra’ya tezahürat yapıyormuş.
‘Babamı hatırladıkça ağlarım’
Ceren Nurlu. 21 yaşında. Küçükken babasını kaybetti. Annesiyle yaşıyor. Ona soru sorduğumda hiçbir şey söylemedi. Sadece ağladı. “Kusura bakmayın, babamı hatırlayınca böyle oluyorum” dedi.

İki yıl ailesinden gizli oynadı


Ümran Özev, takımın Teknik Direktörü Hüseyin Tavur tarafından erkeklerle maç yaparken keşfedildi. Tokatlı bir işçi ailesinin kızı olan Ümran’a babası futbolu yasaklar. Ancak Ümran’ın futbol tutkusu her şeyin önüne geçer. İnatçı çocuk, idmanlara ve maçlara ailesinden gizli gizli gider. 2 yılın sonunda baba, Ümran’ın evinden alınması ve evine bırakılması şartıyla futbol oynamasına izin verir. Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu öğrencisi Ümran, Konak Belediyespor formasıyla büyük başarılara imza atar ve Milli Takıma seçilir. Artık zaman babanın kızını gururla izleme zamanıdır. O artık Milli Takım forması giyen başarılı bir sol açığın babası.. Artık Ümran’ın sahaya çıktığında tribünlerde onu destekleyen, onunla heyecan duyan, onunla sevinen-üzülen bir anne-babası var.

Rujsuz ve ojesiz çıkmam abi


Takımın bakımlısı Fatma Şahin... Takım arkadaşları onu unutulmaz çizgi film kahramanı Temel Reis’in Safinaz’ına benzetiyor. Fatma aynı zamanda süslü bir kaleci. Hiç bir maça ojesiz ve rujsuz çıkmıyor. Her maçtan önce mutlaka kuaföre uğruyor ve saçına bir fön çektiriyor. Ege Üniversitesi Futbol Ant. 4.sınıf öğrencisi Fatma, bakımına ayırdığı paradan sonra geri kalanı ailesine veriyor.

Babamı görünce topu bırakırdım


Handan Kurğa. Karslı... İstanbul’da doğdu, takımın 2. kalecisi. “Babam futbol oynamama sert tepki gösterirdi. Babamı top oynarken tepeden görünce hemen oyunu keserdim. Ama pes etti ve şimdi maçlarımı izlemesi için biletini yolluyorum ve İstanbul’dan İzmir’e koşa koşa geliyor.”

Rumenlerin rekortmen dişi ‘Hagi’si


Cosmina Duşa (Romen Milli Takım Oyuncusu-forvet- 23 yaşında)
Cosmina Duşa tam bir futbol ve Hagi aşığı.. Hagi gibi raket bir sol ayağı var. Çocukluğunda Romanya sokaklarında Hagi ismini bağırarak top sürmüş. Rumen takımı Cluj’da bir sezonda 113 gol atarak kırılması güç Dünya rekorunun sahibi 23 yaşındaki forvet oyuncusu. Cosmina aynı zamanda Türkiye Kadınlar Ligi’nin de gol kraliçesi. Bu sezon attığı 32 golle Kadın Lig tarihinin en fazla gol atan oyuncusu. Türkiye’den kazandığı paranın yarısını her ay Bükreş’teki babasının hesabına yolluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!